Η Κομισιόν «ακυρώνει» όλες τις παροχές - Free Sunday
Η Κομισιόν «ακυρώνει» όλες τις παροχές
Η έκθεση της Κομισιόν αποκάλυψε και οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των 120 δόσεων.

Η Κομισιόν «ακυρώνει» όλες τις παροχές

Σαν τσουνάμι σκέπασε το Μέγαρο Μαξίμου η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες όχι μόνο είπαν «όχι» στις παροχές της κυβέρνησης –καίγοντας το καλύτερο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα για κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ, που εξακολουθεί να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ– αλλά αποκάλυψαν και οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των 120 δόσεων.

Μάλιστα, σε δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων» και διεμήνυαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κινηθεί άμεσα ώστε να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από επιστροφές κερδών επί των ελληνικών ομολόγων. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές και πιθανότατα θα καθυστερήσει την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόταν τον Μάρτιο, ενώ θα ήταν το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010.

«Παρ’ ότι η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή άμεση ανάγκη ρευστότητας λόγω του αποθεματικού ασφαλείας (cash buffer), σε περίπτωση που τελικά “παγώσει” η δόση, αυτό ενδέχεται να πλήξει το αίσθημα των επενδυτών προς τα ελληνικά ομόλογα, σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η κυβέρνηση πίστευε σε μια θετική αξιολόγηση των δανειστών» αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της «Wall Street Journal».

Οι 120 δόσεις

Ωστόσο, η έκθεση της Κομισιόν αποκάλυψε και… οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της ρύθμισης χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να αναθεωρήσει το σχήμα των δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς πρέπει να εξεταστούν τεχνικά και άλλα ζητήματα. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής των οφειλών» υπογραμμίζει η Κομισιόν. Η αναφορά αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες που ήθελαν οι θεσμοί να είναι αρνητικοί σε μια νέα οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση αναφέρεται τόσο στις ρυθμίσεις προς την εφορία όσο και στις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί επισήμως από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Λίγο αργότερα, πάντως, πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών, ενώ, στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τις επισημάνσεις της Κομισιόν, τόνιζαν ότι οι παρατηρήσεις των θεσμών κάθε φορά που επίκειται μια ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.

Κατώτατος μισθός

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ακόμα και πριν τη μεγάλη αύξηση που νομοθετήθηκε, το επίπεδο του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα βρισκόταν ήδη στα επίπεδα πολλών χωρών της Ευρωζώνης, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και ως αναλογία επί του μέσου όρου. Η αύξηση κατά σχεδόν 11% ξεπερνά κατά πολύ τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και έτσι συνεπάγεται απώλεια της σχετικής ανταγωνιστικότητας κόστους σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και άλλες αντίστοιχες χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας «απάντησαν» στις επισημάνσεις της Κομισιόν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.

Νόμος Κατσέλη

Πάντως, η Κομισιόν είχε εννέα ενστάσεις και για τον νέο νόμο Κατσέλη, κάτι που ωστόσο αναμένεται να αλλάξει μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε –κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»– μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, την ίδια μάλιστα ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εννέα σημεία διευκρινίστηκαν κατά τη συνάντηση και θα αποσταλεί το σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή για έγκριση από το Eurogroup.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει έναν χρόνο προστασίας για όλους, με το χρονικό αυτό διάστημα να φτάνει στα πέντε χρόνια για ανέργους και ανάπηρους. Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ και για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, αυτό ορίζεται έως 12.500 ευρώ για άγαμους και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στον νέο νόμο με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο δεν θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα. Μέχρι πρόσφατα αυτό είχε αφεθεί σε σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, ωστόσο πλέον θα ορίζεται με τον νέο νόμο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα αντικαταστήσει από τη 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν. 3869/10.