Η Αθήνα γνώριζε για τη συνάντηση των μεγάλων ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χωρίς την Ελλάδα - Free Sunday
Η Αθήνα γνώριζε για τη συνάντηση των μεγάλων ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χωρίς την Ελλάδα

Η Αθήνα γνώριζε για τη συνάντηση των μεγάλων ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χωρίς την Ελλάδα

Oι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και στελέχη του Ταμείου, θα παραβρεθούν την Παρασκευή σε έκτακτη σύνοδο στο Βερολίνο για να συζητήσουν τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο ίδιο δημοσίευμα η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Bundestag έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει ωστόσο υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους.

Το Ταμείο ωστόσο, έχει θέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάτι που απορρίπτεται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι τυχόν μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για ρύθμιση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

ΥΠΟΙΚ: Καθόλου έκτακτη η Σύνοδος της Παρασκευής

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι η φερόμενη έκτακτη σύνοδος των πέντε ΥΠΟΙΚ της Παρασκευής στο Βερολίνο «δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος».

«Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», καταλήγουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.