Κατεβάζουν το αφορολόγητο στις 6.000 γιατί δεν μπορούν να περάσουν περικοπές στις συντάξεις - Free Sunday
Κατεβάζουν το αφορολόγητο στις 6.000 γιατί δεν μπορούν να περάσουν περικοπές στις συντάξεις

Κατεβάζουν το αφορολόγητο στις 6.000 γιατί δεν μπορούν να περάσουν περικοπές στις συντάξεις

Μείωση του αφορολογήτου «προσφέρει» η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται πλέον η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.300 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αφορολόγητο 6.000, με διατήρηση της υφιστάμενης κλίμακας. προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες όμως θα ενταχθούν στον «κόφτη».

Από τον δραστικό περιορισμό του αφορολογήτου θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα άνω των 2,6 δισ. ευρώ και με το μέτρο αυτό ευελπιστεί η κυβέρνηση να «ικανοποιηθεί» το ΔΝΤ, που ζητάει ωστόσο μέτρα 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους θεσμούς συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, με τους θεσμούς όμως να εγείρουν και άλλες απαιτήσεις όπως να προχωρήσει άμεσα η πώληση του 17% της ΔΕΗ με εκχώρηση του μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση το αφορολόγητο θα θεσμοθετηθεί αμέσως και συγκεκριμένα στον επόμενο μήνα, εφόσον θεσμοί και κυβέρνηση έρθουν σε συμφωνία με την προοπτική οι νέες επιβαρύνσεις να τεθούν σε ισχύ στα εισοδήματα του 2018, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το μειωμένο αφορολόγητο να ισχύσει από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση,προσπαθεί να αποτρέψει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ώστε να αποφύγει τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και με ορατό τον κίνδυνο να μην ψηφισθούν τα μέτρα.

 Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στην πρότασή της την προληπτική ένταξη των συντάξεων στον «κόφτη» στην περίπτωση που παρουσιασθούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες με στόχο στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να συμφωνήσουν τόσο για το ύψος όσο και για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου αυτά να ψηφισθούν το αργότερο στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 680 ευρώ ετησίως. Σήμερα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 680 ευρώ τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι τη διετία 2011-2012 είχε μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ.