Τροχάδην για ιδιωτικοποιήσεις - Free Sunday
Τροχάδην για ιδιωτικοποιήσεις
Η ΝΔ πατάει γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμόζοντας γρήγορα τα σχέδια που καθυστερούσαν εδώ και χρόνια.

Τροχάδην για ιδιωτικοποιήσεις

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της κυβέρνησης με στόχο να «ξεκολλήσουν» projects και ιδιωτικοποιήσεις που είχαν «παγώσει» την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε για τη ΝΔ οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι απλώς ένα ταμειακό μέτρο ή ένας τρόπος επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και αντιμετώπισης του ζητήματος του χρέους. Αντίθετα, εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί οι δημόσιες επιχειρήσεις που θα περάσουν σε ξένους επενδυτές θα εκσυγχρονιστούν, θα αναβαθμιστούν και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Άλλωστε η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελέσει και ένα θετικό σημάδι για τους επενδυτές, καθώς θα αποδείξει τη βούληση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις.

Το «Ελ. Βενιζέλος»

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την αρχή από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τη διάθεση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», όπου το κράτος ελέγχει μερίδιο 55%, ενώ το 40% έχει η Avi Alliance, πίσω από την οποία βρίσκεται το καναδικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο PSP Investments, και το υπόλοιπο 5% έχει ο όμιλος Κοπελούζου.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σημειώνει ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, που είχε κάνει προσφορά και το 2014 για τη διαχείριση 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά έχασε από τη Fraport.

Η μερική ιδιωτικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» ήταν ένας από τους όρους του μνημονίου που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί, αλλά καθυστέρησε. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η διαφωνία για τη διανομή των εδρών στο διοικητικό συμβούλιο. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε ο έλεγχος της εταιρείας να παραμείνει στο κράτος.

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πώληση του μεριδίου του αεροδρομίου να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, εξέλιξη που θα αποτελέσει το έναυσμα και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα επόμενα βήματα

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα projects του Ελληνικού και της Εγνατίας Οδού, όπως και η πώληση πακέτου κρατικών μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη ΔΕΠΑ και στον ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, μετά την πώληση, το 2016, του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, η κυβέρνηση θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει άλλα δέκα λιμάνια, αρχής γενομένης από εκείνο της Αλεξανδρούπολης, που έχει και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, αφού οι ΗΠΑ το μελετούν ως ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, αλλά και ως σταθμό για τον στόλο τους στη Μεσόγειο.

Η κωλυσιεργία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εκτενές δημοσίευμα της «Handelsblatt» για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα είναι μια μακρά ιστορία αποτυχιών και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων» γράφει η γερμανική εφημερίδα και, αφού περιγράφει την υπόσχεση του 2011 για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, φτάνει στο 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας υπό την τεράστια πίεση των δανειστών αναγκάστηκε να συναινέσει σε ένα περιεκτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που ήταν και το τίμημα για το τρίτο πακέτο διάσωσης, που προστάτεψε τότε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

«Ο Τσίπρας πέρασε τους νόμους για τις ιδιωτικοποιήσεις από τη Βουλή, αλλά παρασκηνιακά η κυβέρνηση φρέναρε τα περισσότερα projects λόγω ιδεολογικών αντιδράσεων στο κόμμα και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των συνδικάτων» σχολιάζει η «Handelsblatt».

Ενδιαφέρον από Ευρώπη και ΗΠΑ

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις έχουν ανοιχτά εκφράσει, μεταξύ άλλων, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Άλλωστε, το γεγονός ότι το Παρίσι αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της παρθενικής μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε και σαφή οικονομική χροιά. Οι ελληνογαλλικές επενδυτικές σχέσεις είναι παραδοσιακά ισχυρές, ενώ η νέα κυβέρνηση προσβλέπει στην κινητοποίηση νέου γαλλικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανατοποθέτηση της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Εξάλλου η Γαλλία, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περί τις 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μεικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές.

Θέματα που αφορούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, καθώς και τη συνεργασία νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες από την Ελλάδα και τη Γερμανία, συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον νέο πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, παρουσία του υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση.

«Εξετάσαμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τη συνεργασία νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες από τις δύο χώρες, που μπορεί να αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής» δήλωσε μετά συνάντηση ο Γερμανός πρέσβης.

Και, βέβαια, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται στην Αθήνα η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα ΕΛΠΕ. «Είναι πολύ καλή ιδέα η εκ νέου προώθηση της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, και υπάρχει ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επί του παρόντος, και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς οι εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται λειτουργούν καλύτερα απ’ ό,τι όταν βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και, ακόμη, αποφέρουν έσοδα προς την κυβέρνηση για να τα διαθέσει σε άλλους σκοπούς. Έτσι, συνολικά, πιστεύω ότι κάνουν πολλές καλές κινήσεις» είπε χαρακτηριστικά.