Ξεκινά η 5η αξιολόγηση – Τι ζητά η Αθήνα από τους θεσμούς - Free Sunday
Ξεκινά η 5η αξιολόγηση – Τι ζητά η Αθήνα από τους θεσμούς
Η Αθήνα ζητά μείωση των στόχων για υπερπλεόνασμα Eurokinissi

Ξεκινά η 5η αξιολόγηση – Τι ζητά η Αθήνα από τους θεσμούς

Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 6 δισ. ευρώ ξεκινά την Δευτέρα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνηνονιακής αξιολόγησης που ξεκινά την Δευτέρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Αθήνα έχει τρεις διεκδικήσεις που εφόσον εγκριθούν θα επέτρεπαν περαιτέρω φοροελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ φέτος και το 2021, καθώς και επενδύσεις έως 4 δισ. ευρώ.

Πρώτο και σημαντικότερο αίτημα είναι η μείωση του υπερπλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% για τη διετία 2020-21, μείωση που αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 2 δισ.

Δεύτερον, αλλαγή χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που επιστρέφονται στην Ελλάδα και κατευθύνονται σήμερα στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Το ποσό που μένει να εισπραχθεί είναι 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα ήθελε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για δημόσιες επενδύσεις.

Και τρίτον, η δημιουργία μηχανισμού εξομάλυνσης προκειμένου να είναι δυνατή η μεταφορά των υπερπλεονασμάτων κάθε χρονιάς τα επόμενα έτη.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του οικονομικού επιτελείου που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρώτη λίστα επενδύσεων, που θα πρότεινε να χρηματοδοτηθούν από τα SMPs και ANFAs, εφόσον εγκριθεί η αλλαγή της χρήσης.

Προτεραιότητα δίνεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση, έργα μεταφορών και ενεργειακής αποτελεσματικότητας και κάποια έργα υποδομών, όπως ο Βόρειος Αξονας Κρήτης.