Η «μάχη» στο ηλεκτρικό ρεύμα - Free Sunday
Η «μάχη» στο ηλεκτρικό ρεύμα
Το energy market, σε σχέση με το 2019, παρουσιάζει 23% αύξηση στους πελάτες που αλλάζουν πάροχο ρεύματος. Η αύξηση αφορά οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς πελάτες.

Η «μάχη» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Το lockdown, η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια των αντίστοιχων λογαριασμών κινητοποίησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αναζήτησης της πιο συμφέρουσας επιλογής.

Οι ιδιώτες προμηθευτές, όπως η Protergia του Ομίλου MYTILINEOS, η NRG του Ομίλου Μοtor Oil, ο Ήρωνας κ.ά., έχουν περάσει στην αντεπίθεση, βάζοντας στη φαρέτρα τους ελκυστικά πακέτα με εκπτώσεις ακόμη και για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, αλλά και τα «πράσινα πιστοποιητικά» που εγγυώνται ότι η ενέργεια που καταναλώνεται παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το energy market, σε σχέση με το 2019, παρουσιάζει 23% αύξηση στους πελάτες που αλλάζουν πάροχο ρεύματος. Η αύξηση αφορά οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς πελάτες.

Και ποιοι είναι οι λόγοι για να αποφασίσει κάποιος να αλλάξει πάροχο;

1. Τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

2. Τα συνδυαστικά πακέτα για ρεύμα και φυσικό αέριο με ελκυστικές τιμές και εκπτώσεις.

3. Η ύπαρξη εύχρηστων εφαρμογών για το smartphone (και ηλεκτρονικών λογαριασμών).

4. Η επιθυμία έκδοσης μηνιαίου λογαριασμού (αντί για διμηνιαίο).

5. Οι χαμηλότερες εγγυήσεις για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες.

6. Η δυνατότητα κατανάλωσης πράσινης ενέργειας, χωρίς καύση λιγνίτη.

Η μάχη των εταιρειών

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 285.000 καταναλωτές άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος, με τους περισσότερους (ήτοι 208.000) να εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ. Εντούτοις, η ΔΕΗ παραμένει ο δεσπόζων «παίκτης» της αγοράς, αν και τα μερίδιά της έχουν περιοριστεί στα νοικοκυριά, αλλά για πρώτη φορά και στη βιομηχανία. Η επιχείρηση έχει πλέον διαρροές και στην υψηλή τάση, δηλαδή στους βιομηχανικούς πελάτες.

Στους εναλλακτικούς ιδιώτες παρόχους, τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά διατήρησε η Protergia του Ομίλου MYTILINEOS, που αύξησε το ποσοστό της κατά 1% και έφτασε στο 8,5%. Ακολουθούν ο Ήρων με 6,58% (από 5,93% τον Αύγουστο), η Elpedison με 5% (από 4,54%), η NRG με 3,38%, η Watt & Volt με 2,68%, η Volterra με 2,34%, η Volton με 1,03%, η ΚΕΝ με 0,62%, η Φυσικό Αέριο με 1,32% και η ZeniΘ με 1,17%.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι παράγοντες της αγοράς για την αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών, μετά και το δεύτερο lockdown. Όπως επισημαίνουν, οι πληγές στον κλάδο του εμπορίου και της εστίασης δεν κατάφεραν να κλείσουν το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, που η αγορά επιχειρούσε να ξαναβρεί τα πατήματά της. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί θα πολλαπλασιαστούν.

Τα χρέη και η αλλαγή παρόχου

Στον αέρα βρίσκεται, έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υποχρέωση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος από τους καταναλωτές προς τους παρόχους τους, προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλον προμηθευτή.

Εξάλλου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις της για την τροποποίηση του σχετικού πλαισίου, με τις οποίες ουσιαστικά αποφεύγει τους γενικούς και οριζόντιους περιορισμούς στις μετακινήσεις πελατών εταιρειών ρεύματος με απλήρωτους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, η ΡΑΕ προτείνει:

1. Ορισμό ενός ανώτατου ποσού οφειλής, που θα συνδέεται ενδεχομένως και με το ποσό της καταβληθείσας εγγύησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή, ακόμα και στην περίπτωση πελάτη που διαθέτει ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το καθοριζόμενο όριο (σε ποσό και σε ημέρες).

2. Το «Debt Flag». Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και υπερημερίας (π.χ. άνω των 20-25 ημερών), διακριτό ανά κατηγορία πελατών, που θα συνεπάγεται την «επισήμανση οφειλής Πελάτη» (debt flag) από τον Διαχειριστή. Η εν λόγω επισήμανση θα κοινοποιείται προς τον νέο προμηθευτή, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα απόρριψης του αιτήματος αλλαγής ή αποδοχής του πελάτη με αναπροσαρμογή του ύψους της εγγύησης ή αποδοχής του πελάτη χωρίς αναπροσαρμογή εγγύησης στη βάση της δικής του εμπορικής πολιτικής.

3. Εντολή απενεργοποίησης παροχής υπό προϋποθέσεις. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι δεν θα παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας εάν π.χ. κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα του παλαιού Προμηθευτή να ενεργοποιεί εντολές αποκοπής πελατών του που έχουν φύγει αφήνοντάς του ληξιπρόθεσμες οφειλές επιτρεπόταν στις περιπτώσεις που είχε προηγουμένως προβεί σε έγγραφη καταγγελία της σύμβασης και σωρευτικά υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σημαντικού ύψους.

4. Επαναξιολόγηση του πλαισίου. Η ΡΑΕ θεωρεί αναγκαία την επαναξιολόγηση του νέου πλαισίου αλλαγής προμηθευτή, μετά από ένα εύλογο διάστημα ενός έτους από την έναρξη εφαρμογής.

5. Αποζημίωση. Η ΡΑΕ προτείνει την πρόβλεψη υποχρέωσης αποζημίωσης του πελάτη για σημειούμενες καθυστερήσεις ως προς την ικανοποίηση του αιτήματός του αλλαγής προμηθευτή, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν οφειλές.