Η μεγάλη μάχη για τα εργασιακά - Free Sunday
Η μεγάλη μάχη για τα εργασιακά

Η μεγάλη μάχη για τα εργασιακά

Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τους δανειστές αποφασισμένους να ζητήσουν όλα όσα προβλέπει το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού –πολλά εκ των οποίων οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δεχτεί να υλοποιήσουν–, αλλά και τα συνδικάτα να παίρνουν θέσεις μάχης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μη δεχτεί καμία από τις θέσεις των δανειστών.

Πρώτη στον χορό η ΓΣΕΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για τα εργασιακά (καλά-καλά, πριν καν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση), με αφορμή κάποια δημοσιεύματα σχετικά με το τι αναμένεται να ζητήσουν οι δανειστές, η ΓΣΕΕ, διά στόματος του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο υπέγραψε να μείνει ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας με τα εργασιακά, όπου τίποτα καλό δεν προβλέπεται. Προσπαθούν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα να πείσουν ότι τα εργασιακά αφορούν τα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια. Δεν υπάρχει ψευδέστερο πράγμα. Επιμονή των δανειστών είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η εισαγωγή του λοκ άουτ, το να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη των απεργιών. Απέναντι σε αυτά, προφανώς και θα αντιδράσουμε». Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος μετέβη εσπευσμένα στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον γ.γ. του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) Γκι Ράιντερ, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθεί η προσήλωση των δύο πλευρών στα πορίσματα του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου του Σεπτεμβρίου του 2014 (υπουργείο Εργασίας, εργοδοτικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ), που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ILO και ο οποίος κατέληξε σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, με το οποίο τονιζόταν η θέση όλων των πλευρών, ότι δεν πρέπει να γίνει και δεν απαιτείται καμία αλλαγή στα εργασιακά της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και των θεσμών, λέγοντας ότι αγνοούν «συστηματικά» τις συστάσεις του ILO, και τόνισε ότι οι υπό συζήτηση παρεμβάσεις στα εργασιακά παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Το μενού της διαπραγμάτευσης

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, η ατζέντα για τα εργασιακά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς, ο εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος έδωσε στην FS το βασικό περίγραμμά της, λέγοντας ότι η συζήτηση αυτή «συμπεριλαμβάνει το λοκ άουτ (τη λεγόμενη ανταπεργία, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών να κλείνουν την επιχείρησή τους κάθε φορά που οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις όταν δεν δέχονται κάποιες από τις απαιτήσεις της επιχείρησης, μέτρο που είναι αντισυνταγματικό), τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό ή απεργιακό, όπως τον ονομάζουμε εμείς, νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, καθώς και σειρά επιμέρους ζητημάτων που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα». Ειδικά για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Καραγεωργόπουλος, αφού υπενθύμισε την τριμερή συμφωνία του 2014 και υπογράμμισε ότι στη συμφωνία αυτή ο υπάρχων συνδικαλιστικός νόμος κρίθηκε επαρκής και δημοκρατικός, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, με το τρίτο μνημόνιο, αντί να κλείσει οριστικά το θέμα, αξιοποιώντας και τα όπλα που έχει στα χέρια της, το άφησε ανοιχτό και οι δανειστές επανέρχονται με την ίδια επιμονή».

«Όχι άλλη ελαστικοποίηση»

Ένα τρίτο ζήτημα που φαίνεται ότι αναδύεται είναι αυτό της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Καραγεωργόπουλος εκτίμησε ότι «κάτι τέτοιο θα έχει τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που εμείς εκπροσωπούμε. Δεν μπορούν να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις: τα τελευταία έξι χρόνια, ελέω μνημονίων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα έχει εκτιναχθεί στα ύψη, δεν αντέχεται άλλο». Όσον αφορά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Καραγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτό ήταν κάτι που οι δανειστές ήθελαν από το πρώτο μνημόνιο. Εκτιμούμε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης για να περάσουν όλα τα υπόλοιπα χωρίς αντιδράσεις», προσθέτοντας ότι «είναι τραγικό να ακούγεται σήμερα ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων περικόπτοντας τον 13ο και 14ο μισθό. Αντιθέτως, είναι δύο μισθοί που τονώνουν την κατανάλωση και δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις. Αν κοπούν, είναι σίγουρο ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο». Εν κατακλείδι, ο κ. Καραγεωργόπουλος διαπίστωσε «βουλιμία εκ μέρους των δανειστών. Το θέμα είναι ότι εμείς υποτίθεται ότι έχουμε μια κυρίαρχη κυβέρνηση που πρέπει να βάλει τις κόκκινες γραμμές και να υπερασπίζεται τα δίκαια των εργαζομένων. Βλέπουμε όμως ότι στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων οι κόκκινες γραμμές έμπαιναν απλώς και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Μας προκαλεί έκπληξη όταν ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός λένε ότι θα θέσουν στα εργασιακά κόκκινες γραμμές, όπως έθεσαν στο ασφαλιστικό… Εμείς προετοιμαζόμαστε για μάχη για όσα ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Τι λέει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, με τη συζήτηση γύρω από τα εργασιακά να φουντώνει (μάλιστα η ΝΔ απηύθυνε αυστηρή ερώτηση προς την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το τι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές για το θέμα), ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις» και άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «όταν ήρθαμε στο υπουργείο, εμείς βρήκαμε –επειδή υπήρχε μια διαδικασία άρνησης από την παλιά ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την τότε κυβέρνηση– ότι είχαν συζητήσει για ομαδικές απολύσεις και για τον συνδικαλιστικό νόμο, εμείς βρήκαμε έτοιμες τις μελέτες. Έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών από ομοσπονδίες ότι στην περίοδο της τωρινής διαπραγμάτευσης υπήρχαν παρεμβάσεις από μεριάς στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μην περάσουν εργασιακά θέματα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Τόνισε, δε, ότι «αν τεθεί, που δεν έχει τεθεί, θέμα 13ου και 14ου μισθού, η υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», ενώ για τις ευέλικτες μορφές εργασίας ανέφερε ότι «σκεφτόμαστε να βελτιώσουμε σε όφελος των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος όλο αυτό το πλαίσιο».