Το θαύμα της Ιππόλυσης - Free Sunday
Το θαύμα της Ιππόλυσης

Το θαύμα της Ιππόλυσης

Η Ιππόλυση είναι το μοναδικό κέντρο στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όπου τα άλογα βοηθούν τους ανθρώπους μέσα από συνεδρίες μάθησης, θεραπείας και αυτογνωσίας. Υπό την επίβλεψη της νευρολόγου- ψυχιάτρου Δρ. Νίκης Μαρκογιάννη και ομάδα θεραπευτών, με την μέθοδο EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association),  μια μέθοδος εξαιρετικά διαδεδομένη σε Αμερική και Ευρώπη, που δεν πρέπει να συνδέεται με τα προγράμματα pet – assisted, άνθρωπος και άλογο προχωρούν σε ένα διαδραστικό διάλογο. Η μέθοδος EAGALA έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε παιδιά και ενήλικες, οικογένειες, ομάδες στελεχών επιχειρήσεων, σε όσους πάσχουν από διαταραχές συμπεριφοράς, σύνδρομο διάσπασης προσοχής, κατάχρηση ουσιών, διαταραχές διατροφής (ανορεξία-βουλιμία), θέματα κακοποίησης, φοβίες, προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας. 

Η δρ. Νίκη Μαρκογιάννη μας ξεναγεί στον υπέροχο κόσμο της Ιππόλυσης.

1 min

Μιλήστε μας για την Ιππόλυση και την μέθοδο EAGALA.

Η Ιππόλυση είναι μια MKE που, όπως λέει το όνομα της (ίππος και λύση), προσφέρει λύση ζωής σε άλογα που δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλους τομείς (ιππασία, ιππόδρομο κλπ), τα οποία με την σειρά τους προσφέρουν λύσεις στους ανθρώπους. Στην Ιππόλυση τα άλογα αποεκπαιδευονται για να ξεχάσουν ότι μέχρι τώρα ήταν υποζύγια, να ξαναβρούν την αξιοπρέπεια και την φυσική τους υπόσταση ώστε να έρθουν σε επαφή με το εγγενές χάρισμα της κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων έμβιων όντων και των ανθρώπων 

Η μέθοδος EAGALA που εφαρμόζεται στην Ιππόλυση βασίζεται σε αυτό το χάρισμα των ιπποειδών. Είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας, μάθησης, εξέλιξης και ψυχοθεραπείας του ανθρώπου με την βοήθεια των ιπποειδων που είναι γνωστή και εφαρμόζεται πολλά χρόνια.

Το 1999 δημιουργήθηκε ο οργανισμός eagala (equine assisted growth and learning) με σκοπό να προωθήσει την ερευνά, την εκπαίδευση των ανθρώπων θεραπευτών και την προώθηση της μεθόδου στον κόσμο. Ψυχίατροι και ψυχολόγοι μπορούν να μετεκπαιδευτούν σε αυτή τη μέθοδο. Η θεραπευτική ομάδα αποτελείται από τα ιπποειδη, τους εξειδικευμένους ψυχίατρους, ψυχολόγους και ανθρώπους με γνώσεις στη ψυχολογία των αλόγων ειδικά εκπαιδευμένους στη μέθοδο.

Πόσο διαρκεί ένας πλήρης θεραπευτικός κύκλος; Αφορά ενήλικες και παιδιά;

Η θεραπεία με την μέθοδο Eagala είναι βιωματική, λειτούργει στο συναισθηματικό πεδίο παρακάμπτοντας τις αντιστάσεις της νόησης γι’ αυτό είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Ένας αρχικός κύκλος είναι 6 συνεδρίες, μετά ανάλογα με τα θέματα που ο καθένας θέλει να επιλύσει μπορεί να παρακολουθήσει και άλλο κύκλο.

Ενήλικες και παιδιά μπορούν να ωφεληθούν στην διαπραγμάτευση του άγχους, στην απόκτηση αυτοπεποίθησης αυτοσεβασμού, αυτοκυριαρχίας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε δυσκολίες και προβλήματα, στην αντιμετώπιση φόβων και φοβιών, στην διαχείριση της απώλειας και των ψυχολογικών συνεπειών τραυματικών εμπειριών.

Πως συνεργάζονται θεραπευόμενος και άλογο;

2 min

Η συνεργασία γίνεται από το έδαφος, τα ιπποειδη έχουν την δυνατότητα να "διαβάζουν "τα συναισθήματα και να τα αντικατοπτρίζουν με τρόπο που όχι μόνο να γίνεται κατανοητός αλλ α και να οδηγεί στην αλλαγή της οπτικής γωνίας του ατόμου άρα και στην απαλλαγή από δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή του.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έχουν μείνει χαραγμένες στην καρδιά και το μυαλό σας; μπορείτε να μας περιγράψετε κάποια;

Όταν έχεις ασκήσει την ψυχιατρική 40 χρόνια και κάθε φορά σε κάθε συνεδρία μένεις με το στόμα ανοιχτό, κατάπληκτη από την δυνατότητα διείσδυσης των τετράποδων θεραπευτών είναι δύσκολο να απομονώσεις περιστατικά. Για όλους εμάς ο συντονισμός των μαθημάτων και θεραπειών είναι ένα συνεχόμενο σχολειό και μια εξελικτική εσωτερική πορεία απαλλαγής από την υπεροψία και τον εγωισμό. Μετά από όλες τις σπουδές και εκπαιδεύσεις που έχουμε περάσει το να παρακολουθούμε την απόλυτα φυσική ευκολία κατανόησης και παρέμβασης των ιπποειδων βάζει το «εγώ» μας σε μεγάλη δοκιμασία.

Τα άλογα δάσκαλοι και θεραπευτές της Ιππόλυσης τι έκαναν πριν βρεθούν στις εγκαταστάσεις σας;

4 min

Τα άλογα μας εργάζονταν στην αθλητική ιππασία και στον ιππόδρομο. Ήρθαν σε μας όταν προβλήματα υγείας δεν τους επέτρεπαν πια την παλιά τους εργασία. 

Έχετε αγαπημένο άλογο;

Όλα τα άλογα είναι πολυαγαπημένα το καθένα έχει διαφορετική προσωπικότητα και οι σχέσεις είναι διαφορετικές. 

Υπάρχουν κι άλλα ζωάκια πέρα από άλογα στην Ιππόλυση;

6 min 7 min

Εκτός από τα ιπποειδη (άλογα, πόνι, γαιδουρίτσες) έχουμε τις γάτες που σώζονται κάθε χρόνο από τους σκουπιδοτενεκέδες (τραγική συνηθεία πολλών να πετανε ζωντανά γατάκια στους σκουπιδοτενεκέδες μέσα σε πλαστικές σακούλες), σκυλια από το δρόμο που αφού τα φροντίσουμε στα τραύματα τους (σώματος και ψυχής) προσπαθούμε να τους βρούμε οικογένειες και κότες, χήνες, πάπιες που γλύτωσαν την κατσαρόλα.

Οι εργαζόμενοι είναι εθελοντές;

5 min

Οι εργαζόμενοι είναι εθελοντες που καταθέτουν συνεχώς την αγάπη, τον χρόνο και την ενεργεία τους για να βοηθήσουν να επιβιώσει η Ιππολυση και τα ζώα 

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Η Ιππολυση είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και βασίζεται στις δωρεές των ανθρώπων ξαι εταιρειών για να επιβιώσει και προχωρήσει.

Πληροφορίες:

Λεωφόρος Πλαταιών 95, Μαραθώνας

Τηλ. επικοινωνίας: 694 591 1405

https://www.hippolysis.gr/

https://www.facebook.com/hippolysis/