Αναδιάταξη δυνάμεων για τη ΝΔ - Free Sunday
Αναδιάταξη δυνάμεων για τη ΝΔ

Αναδιάταξη δυνάμεων για τη ΝΔ

Σε αναδιάταξη δυνάμεων προχώρησε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα προφανώς στην κατά τα φαινόμενα μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Και αν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώθηκε στις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης με τις κινήσεις του επιδιώκει να ενισχύσει και διάφορους άλλους τομείς του κόμματος (αλλά και φορείς του), ώστε η ΝΔ να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επικοινωνιακές αλλαγές

Όπως προαναφέρθηκε, η πιο προβεβλημένη από τα ΜΜΕ κίνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν σειρά αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, όπου δύο έμπειροι δημοσιογράφοι ανέλαβαν βασικές θέσεις. Πρόκειται για την –και ευρωβουλευτή του κόμματος– Μαρία Σπυράκη, η οποία αντικατέστησε τον Βασίλη Κικίλια στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, και τον Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ αντικαθιστώντας τον (επίσης δημοσιογράφο) Μακάριο Λαζαρίδη, στενό συνεργάτη του προέδρου του κόμματος, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει στο επικοινωνιακό team της ΝΔ με την ιδιότητα του συμβούλου Επικοινωνίας του προέδρου.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε άλλους δύο αναπληρωτές εκπροσώπους του κόμματος, καθώς στο πλευρό του Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της Σοφίας Ζαχαράκη βρίσκονται πλέον ο Νίκος Ρωμανός και ο Σπύρος Σταυρίδης, ενώ ο Γιώργος Κοντογιάννης αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας αναπληρωτής διευθυντής Γραφείου Τύπου για θέματα περιφερειακού Τύπου, δίπλα στην επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια Γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το σχήμα θεωρήθηκε από κάποιους πολυπρόσωπο, πηγές της ΝΔ αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρής «δύναμης πυρός» ενόψει ενός μακρού προεκλογικού αγώνα που στο κόμμα θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Κικίλιας, ο οποίος επί μακρό χρονικό διάστημα είχε αναλάβει να σηκώσει το βάρος του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, «μετακόμισε» στη θέση του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του κόμματος, θέση που έως πρόσφατα κατείχε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Αν και ακούστηκαν σχόλια για διακριτική υποβάθμιση του κ. Γεωργιάδη, ο ίδιος όχι μόνο δεν φάνηκε να δυσανασχετεί με την απόφαση του προέδρου αλλά φρόντισε να παραδώσει με κάθε επισημότητα στον κ. Κικίλια το «σκιώδες χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Άμυνας, γράφοντας μάλιστα στο Twitter: «Μόνον χαρά μού δίνει η αντικατάστασή μου στον Τομέα Αμύνης από τον @Vkikilias, στον οποίο εύχομαι Καλή Επιτυχία!».

Ειδικό βάρος στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας

Σε δεύτερο επίπεδο, ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε να επιδιώκει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο think tank του κόμματος, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο οποίο όρισε το νέο επιστημονικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, πρόεδρος ορίστηκε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και γενική διευθύντρια η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής και τέως αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Όσον αφορά τα μέλη, αυτά είναι τα εξής:
• Γιώργος Γεραπετρίτης (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών)
• Μιχάλης Αργυρού (αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ)
• Θοδωρής Πελαγίδης (καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσινγκτον)
• Άγγελος Συρίγος (αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)
• Σπύρος Βλαχόπουλος (καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
• Χρήστος Ταραντίλης (καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
• Γιώργος Πρεβελάκης [καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris Ι)]
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει και σε θεωρητική βάση τις θέσεις του ιδίου και της ΝΔ, ενώ η επιλογή του Άγγελου Συρίγου θεωρείται έμπρακτη κίνηση στήριξης του πανεπιστημιακού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο αντιεξουσιαστών.

Δωδεκαμελές Συμβούλιο

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε τη σύνθεση της 12μελούς ομάδας συμβούλων του, προερχόμενων από διαφορετικούς τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κατά την παρουσίαση των οποίων υπογράμμισε ότι «κάποιοι τούς ονομάζουν τεχνοκράτες. Προσωπικά, θα τους έλεγα ανθρώπους που με την πείρα τους και –κυρίως– τη δουλειά τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της πατρίδας μας. Έρχονται για να ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση της πολιτικής και να σχεδιάσουμε μαζί τους τις απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα», δίνοντας έτσι και το στίγμα των προθέσεών του για «άνοιγμα» σε διαφορετικές τάσεις και τάξεις της κοινωνίας.
Η νέα ομάδα συμβούλων του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
• Γεραπετρίτης Γιώργος, επικεφαλής Συντονιστικού Οργάνου των Συμβούλων του Προέδρου
• Σδούκου Αλεξάνδρα, σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
• Χάλαρης Χρήστος, σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
• Μιχαηλίδου Δόμνα, σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων
• Ζαββός Γιώργος, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων
• Μπότσιου Κωνσταντίνα, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής
• Αραβώσης Κωνσταντίνος, σύμβουλος Περιβάλλοντος
• Αναστασάτος Τάσος, σύμβουλος Ανάπτυξης
• Πελαγίδης Θοδωρής, σύμβουλος Μακροοικονομίας
• Χριστόπουλος Λεωνίδας, σύμβουλος Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης
• Πιτσίκα Ρεβέκκα, σύμβουλος Αξιολόγησης Στελεχιακού Δυναμικού
• Πέτσας Στέλιος, σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής
• Λοΐζου Βίκυ, σύμβουλος Υγείας-Πρόνοιας

Σε πρώτο πλάνο η ανανέωση

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να υπογραμμίσει τον στόχο του για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, διοργανώνοντας συνάντηση με 32 άτομα που ήδη έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, προερχόμενα από την επιστημονική κοινότητα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μιλώντας με τα νέα στελέχη της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους για να έχει κάποιος πρόσβαση πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ήμουν και είμαι αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω. Και, αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις “ευκαιρίες” και “αξιολόγηση”».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να τονίσει ότι σέβεται και τιμά απεριόριστα τα παλιά στελέχη της ΝΔ που έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για την παράταξη, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζω απόλυτα την ανάγκη να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε νέους ανθρώπους. Και οι νέοι αυτοί άνθρωποι, για μένα, πρέπει να έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό. Να έχουν μια ζωή πριν από την πολιτική. Μια επαγγελματική διαδρομή η οποία να τους κάνει, με τον δικό τους τρόπο, να ξεχωρίζουν, είτε στον επαγγελματικό τους χώρο είτε στις τοπικές τους κοινωνίες». Δήλωσε μάλιστα με νόημα ότι το Μητρώο Στελεχών δεν σταματά τη δουλειά του και υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια μεγάλη δημοκρατική επανάσταση νομιμοποίησης. Χρειαζόμαστε να ξαναβρούμε τον πυρήνα της αίσθησης του τι σημαίνει να συμμετέχει κανείς στα κοινά. Και θεωρώ ότι με το Μητρώο κάνουμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια».

Στρατηγική ανοίγματος στην κοινωνία

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημειώνουν ότι όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελούν κομμάτια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και προσέλκυση ψηφοφόρων ακόμα και από χώρους που βρίσκονται μακριά από την παράταξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον η ΝΔ να χαράξει και να επιβάλει τη δική της ατζέντα στον πολιτικό διάλογο, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να έχει ελευθερία κινήσεων, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι το κόμμα προσανατολίζεται στο να διακόψει τις ανέξοδες αψιμαχίες με στελέχη της κυβέρνησης που έχουν τον ρόλο του agent provocateur. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σχετικά με την απόφαση του Εφετείου Αναστολών για την Ηριάννα Β.Λ., αλλά και σε σχόλιό του για τον συντονιστή Στρατηγικής και Επικοινωνίας της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκο, το κόμμα απάντησε ότι με «ανεκδιήγητες» αναρτήσεις δεν θα ασχοληθεί ξανά, συμπληρώνοντας ότι «ο κύριος αυτός είναι πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Ας λύσει το πρόβλημα εκείνος, αν θέλει και μπορεί».

Ευρωπαϊκές επαφές κορυφής

Συμπλήρωμα στις παραπάνω κινήσεις του κ. Μητσοτάκη αποτέλεσαν οι διαδοχικές συναντήσεις του στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη με κορυφαίους επιτρόπους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε αρχικά, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και έξι επιτρόπους προερχόμενους από το ΕΛΚ, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γκίντερ Έτινγκερ, τον Χρίστο Στυλιανίδη, τον Φιλ Χόγκαν, τον Κάρλος Μοέντας και τον Γκαμπριέλ Μαρίγια. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον έτερο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και λίγο αργότερα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ την Πέμπτη είχε επαφές με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την κυβερνητική ατζέντα της ΝΔ σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι «είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σειρά από Ευρωπαίους επιτρόπους το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μίλησα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα μας. Και όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πώς το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών. Και σε αυτό το επίπεδο το σχέδιο της ΝΔ συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».