Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως χωρίς υποχωρήσεις αρχών - Free Sunday
Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως χωρίς υποχωρήσεις αρχών

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως χωρίς υποχωρήσεις αρχών

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία για νέα μέτρα, ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο», είπε.

Εκτίμησε ότι «ο δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη» είναι «για πρώτη φορά ανοιχτός», και ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον «μία ανάσα» από την έξοδο από την «κοινωνική και ανθρωπιστική περιπέτεια» των Μνημονίων. 

_A506460

Υποστήριξε ακόμα ότι το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προσφέρει στήριξη στα στρώματα που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη κατά την κρίση, προσθέτοντας ότι μετά ην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ειδικά μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι «τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται». 

_A754484

Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να «κάνει πίσω» σε σχέση με τα συμφωνηθέντα του 1923, τα οποία και χαρακτήρισε «βασικό στοιχείο ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Με αφορμή τη νέα απειλή Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων ώστε να περάσει στην Ευρώπη ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας πρέπει οπωσδήποτε να «τηρηθεί πιστά», προσθέτοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Βρυξελλών - Άγκυρας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.