Η κυβέρνηση χάνει τη μάχη της καθημερινότητας - Free Sunday
Η κυβέρνηση χάνει τη μάχη της καθημερινότητας

Η κυβέρνηση χάνει τη μάχη της καθημερινότητας

Μπορεί ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο τελευταίο «ετάπ» πριν από την απαλλαγή της από την επιτροπεία των δανειστών το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα ως τότε.

Κι αυτό διότι αν η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι τα πήγε σχετικά καλά με τους μακροοικονομικούς δείκτες, το βέβαιο είναι ότι μάλλον δεν τα κατάφερε και πολύ καλά στο να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.

Από τις ουρές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ως την κατάσταση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι πολλά τα σημάδια ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί δυσκολεύονται να κάνουν τις απαραίτητες υπερβάσεις για να ανακουφίσουν τους πολίτες από, τουλάχιστον, τα προβλήματα της καθημερινότητας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Το χάος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Οι εικόνες χάους που καταγράφηκαν στους σταθμούς του μετρό κατά τη διάρκεια της περιόδου έκδοσης της εξατομικευμένης ηλεκτρονικής κάρτας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήττας της κυβέρνησης στη λεγόμενη «μάχη της καθημερινότητας». Οι ατελείωτες ουρές, οι καβγάδες, οι λιποθυμίες ηλικιωμένων επιβατών, όλα συνέτειναν στη δημιουργία της εντύπωσης ότι το όλο εγχείρημα ήταν κακοσχεδιασμένο και βιαστικό.

Το γεγονός ότι οι ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, του ΟΑΣΑ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (χωρίς οι πολίτες να μπορούν να καταλάβουν, τελικά, τι ακριβώς έφταιξε και δεν μπορούσαν να αιτηθούν ηλεκτρονικά την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας), αλλά και οι διαρκείς παρατάσεις της χρήσης των παλιών εισιτηρίων, έδειξαν ότι υπήρξε μια βιασύνη στην εφαρμογή του μέτρου, η οποία έπληξε την εικόνα της κυβέρνησης και έδειξε έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού.

Μπρος-πίσω για τον νόμο Παρασκευόπουλου

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ουσιαστικά προανήγγειλε την απόσυρση του νόμου του προκατόχου του, Νίκου Παρασκευόπουλου, περί αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, έναν νόμο ο οποίος είχε δεχτεί σφοδρή κριτική εξαρχής από την αντιπολίτευση και ο οποίος είχε περιπτωσιολογικά, είναι αλήθεια, κάποιες παρενέργειες. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «με τη μεταρρύθμιση που θα γίνει στον Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές των δικαστηρίων, ώστε να μη χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυμφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων», ενώ και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής υπογράμμισε ότι «ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος –κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα–, ήταν ένας έκτακτος νόμος, ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης, δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως». Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαρχής είχε ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νομοθετήματος, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει την απελευθέρωση και ατόμων που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα καταθέσει άμεσα τροπολογίες για να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Επίσης, για να ιδρυθούν φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Κινητοποιήσεις στην υγεία

Παράλληλα, τις σφοδρότατες αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών έχει προκαλέσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για ρύθμιση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να κάνει λόγο για «πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει “fast track” το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο». Η ΟΕΝΓΕ σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιλέγεται δεν είναι απλά “επείγοντος” αλλά “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με προφανή στόχο να αιφνιδιάσει και να αποσοβήσει αντιδράσεις», ενώ και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αντέδρασε στο νομοσχέδιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο, με την ΕΙΝΑΠ να σημειώνει ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από έναν μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων».

Πανεπιστήμια στο έλεος της ανομίας

Και μέσα σε όλα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε τετράωρη αναστολή της λειτουργίας του εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία τοξικοεξαρτημένων ατόμων στους χώρους του ιδρύματος. Στο σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου του ΟΠΑ αναφέρεται ότι «τα τοξικοεξαρτημένα αυτά άτομα προέρχονται κατά κανόνα από το παρακείμενο πάρκο του Πεδίου του Άρεως που αποτελεί τόπο συνάθροισής τους, εισέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες στους χώρους του πανεπιστημίου (τουαλέτες, διαδρόμους, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας), μετά δε τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή», με τη διοίκηση του ιδρύματος να τονίζει ότι «η καθημερινή πλέον παρουσία των τοξικοεξαρτημένων ατόμων στο ίδρυμα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία των μελών της κοινότητας. Επιπλέον, τα άτομα αυτά συχνά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και εργαζομένων του ιδρύματος». Μάλιστα, η Σύγκλητος υπογραμμίζει ότι έχει απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και έχει ενημερώσει για τις δυσκολίες και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή, χωρίς όμως, όπως αναφέρει, να υπάρχουν αποτελέσματα «που να δείχνουν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται».

«Καίει» το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες επισημάνσεις/κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στην επιφάνεια εκ νέου το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς ο χειμώνας φτάνει και νέες εικόνες από πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε σκηνές καλυμμένες από χιόνι μόνο καλό δεν θα κάνουν στο προφίλ της κυβέρνησης. Η εσωκομματική κριτική για την κατάσταση στα νησιά, για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, που έκαναν στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου, χτύπησαν «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά λύσεις και γρήγορα, πριν ο καιρός χαλάσει για τα καλά.