Οι πλειστηριασμοί «πνίγουν» την κυβέρνηση - Free Sunday
Οι πλειστηριασμοί «πνίγουν» την κυβέρνηση

Οι πλειστηριασμοί «πνίγουν» την κυβέρνηση

Με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, χημικά και σκηνές «μάχης» στο Ειρηνοδικείο Αθηνών άρχισε η διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων –και– μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετά την επεισοδιακή πρώτη μέρα, η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεπεράσει την αμηχανία των σκηνών βίας που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ και να δεσμευτεί για πολλοστή φορά ότι η πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων θα προστατευτεί.

Ωστόσο, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη διαδικασία προκαλεί εντάσεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ φαίνεται πως βαίνουμε προς το περίφημο staff level agreement της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ακραία ένταση
Τα πράγματα εκτροχιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου μετά τη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 29 πλειστηριασμοί ακινήτων. Δεκάδες διαδηλωτές του κινήματος «Δεν Πληρώνω», μέλη του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ και άλλες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα ζητώντας την ακύρωσή τους, ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την αίθουσα του δικαστηρίου και δεν επέτρεπαν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τους συμβολαιογράφους. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, με τους διαμαρτυρόμενους να πετούν αντικείμενα και να χρησιμοποιούν πυροσβεστήρες ενάντια στους αστυνομικούς κι εκείνοι να απαντούν με ρίψη χημικών και αντεπίθεση κατά των διαδηλωτών.
Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και οι περισσότεροι διαδηλωτές βγήκαν στο προαύλιο, πολλοί με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον «Ευαγγελισμό» με αναπνευστικά προβλήματα και λίγο αργότερα στο Σισμανόγλειο μεταφέρθηκε ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν Πληρώνω» Λεωνίδας Παπαδόπουλος με τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια.
Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν δύο πολλαπλοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούσαν ο πρώτος 4 αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ και ο δεύτερος μεζονέτα 360 τ.μ. με 2 θέσεις στάθμευσης. Ο πρώτος πλειστηριασμός απέβη άγονος, στον δεύτερο αγοραστής, στην εμπορική τιμή του ακινήτου που είχε οριστεί στα 780.000 ευρώ, βγήκε η ίδια η επισπεύδουσα τράπεζα (Eurobank), ενώ στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν οι 20 από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς και υπήρξε κατακύρωση στους 10.

Έρχεται «τσουνάμι»
Πάντως, αν η αρχή μοιάζει διστακτική, η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα έντονη για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο μέχρι το τέλος του 2018. Για την ώρα, τον Ιανουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η πραγματοποίηση 1.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον μήνα έως τον Σεπτέμβριο και ο διπλασιασμός τους μέχρι το τέλος του 2018. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο στόχος είναι έως τον ερχόμενο Μάρτιο να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.000 πλειστηριασμοί, ώστε οι ελληνικές τράπεζες και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός (SSM) να έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα ως προς τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών πριν από τα επόμενα stress tests.

Κυβερνητική αμηχανία
Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση, κεντρικό σύνθημα της οποίας, όταν ήταν αντιπολίτευση, ήταν το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τελεί εν αμηχανία μπροστά στα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη. Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά τα επεισόδια, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Φίλης φέρεται να διαφοροποιήθηκε και να ζήτησε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Για την ώρα, πάντως, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να παραμένουν στις θέσεις που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών», τονίζοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου» και καλώντας τους διαμαρτυρόμενους να σταματήσουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό», προσθέτοντας ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουν οικογένεια με τρία παιδιά».

Διεύρυνση και για οφειλές προς ΔΟΥ-ταμεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9, υπογράμμισε ότι «το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ίσως το τελευταίο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως την έξοδό μας από το μνημόνιο, είναι μια αμαρτία του παρελθόντος που κουβαλάμε», προσθέτοντας ότι «προκειμένου το καλοκαίρι του 2018 να βγούμε από το μνημόνιο, θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία οποιονδήποτε κίνδυνο δημιουργηθεί, οποιαδήποτε σκιά πάνω από το τραπεζικό μας σύστημα. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε, να βάλουμε σε εξέλιξη την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, και η κυβέρνηση το διαπραγματεύτηκε, προσπάθησε και προσπαθεί και παίρνει μέτρα, ούτως ώστε να μην υπάρξει απειλή για τους απλούς πολίτες, για την πρώτη κατοικία».
Επίσης, πληροφορίες από τις συζητήσεις με τους θεσμούς φέρουν ως δεδομένη τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία, καθώς αποτελεί μείζον προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης και μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, η οποία θα θεσμοθετεί τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία τους.