Ειδικά μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα - Free Sunday
Ειδικά μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ειδικά μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

 

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ομάδα η πρώτη ομάδα Τούρκων ειδικών στα θέματα ασφαλείας, οι οποίοι θα ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, για το ταξίδι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Μία ακόμη ομάδα αναμένεται να έρθει αύριο, Τρίτη για να συνεργαστεί με την ΕΛ.ΑΣ. ενώ στην Ελλάδα θα φτάσουν και 10 θωρακισμένα αυτοκίνητα που θα αποτελούν την αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν.

Οι Τούρκοι θα κάνουν αυτοψία στις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν και στην περιοχή στην οποία θα διαμείνει.

Ελεύθεροι σκοπευτές θα είναι ακροβολισμένοι σε ταράτσες στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος και το κέντρο της πόλης θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο για τους πολίτες εκείνες τις ημέρες, δηλαδή την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, αν και το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης στη Θράκη παραμένει άγνωστο, έγινε γνωστό, ότι για λόγους ασφαλείας, ο Τούρκος Πρόεδρος την Παρασκευή 8/12/2017, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στην Κομοτηνή θα προσευχηθεί τελικά στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της οδού Φιλιππουπόλεως, και όχι στο Εσκί Τζαμί, παρουσία ιερωμενου που ανήκει στην μουφτεία Κομοτηνής που αναγνωρίζει η Άγκυρα και και στον αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος μουφτή Μέτσο Τζεμαλή.

Ερωτηματικό παραμένει εάν μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος που αναμένεται να συγκεντρωθεί, όπως είχε πράξει στον ίδιο χώρο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ζήτησε από την Άγκυρα, να μην υπάρξει δημόσια ομιλία του Τούρκου Προέδρου προς τους μειονοτικούς που θα τον υποδεχτούν στην Κομοτηνή, αλλά και ούτε δηλώσεις στα ΜΜΕ με πολιτικό περιεχόμενο, αλλά δεν είναι γνωστό, αν το αίτημα έγινε δεκτό.

Στην Κομοτηνή ετοιμάζεται μία εντυπωσιακή υποδοχή στον Ερτογάν που θα είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που θα βρεθεί στην Θράκη μετά το 1952, όταν επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο τότε πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ για τα εγκαίνια του μειονοτικού Λυκείου που φέρει έως σήμερα το όνομά του.

Τον Ταγίπ Ερτογάν, εκτός από τους δεκάδες άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, συμβούλους, συνεργάτες κ.α. θα συνοδεύουν πολλά τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία και  το κρατικό TRT που θα πραγματοποιήσει ζωντανές συνδέσεις από την περιοχή.
Το γενικό πρόσταγμα της υποδοχής του κ.Ερντογάν στην Κομοτηνή, θα έχει ο πρόξενος Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν, καθώς το Προξενείο είναι χωρίς επικεφαλής καθώς ο γενικός πρόξενος Κομοτηνής Αλί Ριζά Ακιτζί, έχει ανακληθεί στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, που φέρονται να είχαν σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ευθέως για το επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.Ο πρόξενος Καλκαβάν, είχε διατελέσει παλαιότερα πρώτος Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπη) θα παραβρεθούν στην υποδοχή, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης είχε χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανάλογες επαφές θα έχουν οι δύο άνδρες και στις επόμενες ημέρες.