Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή: Από το τζαμί στο Γυμνάσιο - Free Sunday
Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή: Από το τζαμί στο Γυμνάσιο

Ο Ερντογάν στην Κομοτηνή: Από το τζαμί στο Γυμνάσιο

Στο μειονοτικό γυμνάσιο που φέρει το όνομα του Τζαλάλ Μπαγιάρ, που ως πρόεδρος της Τουρκίας, το είχε εγκαινιάσει το 1952, επισκεπτεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προσευχήθηκε στο τζαμί του Κιρμαχαλε στην όδο Φιλιπουπόλεως στην Κομοτηνή.

Στην είσοδο του τεμένους, τον κ.Ερντογαν είχαν υποδεχτεί οι δύο μη αναγνωρισμένοι από το Ελληνικό κράτος μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ενώ σε 2.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έξω από το τζαμί, φώναζαν ρυθμικά το όνομα του τούρκου προέδρου.

Η πληροφορία για κινητοποίηση στην Τουρκία με στόχο τη συμμετοχή στην προσευχή, δεν επιβεβαιώθηκαν ενώ συγκέντρωση κατά της επίσκεψης Ερντογάν πραγματοποιούν πολίτες στην πλατείας Ειρήνης στην Κομοτηνή, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό. 

Ο τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Εμινέ, και την τουρκική αντιπροσωπεία έφτασε γύρω στις 11:30, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου τους υποδέχθηκαν, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχαν Καταγιουσούφ του ΣΥΡΙΖΑ και Ιλχάν Αχμέτ του Κινήματος Αλλαγής. .

Στις 12.30 έφτασε στην Κομοτηνή, όπου προσεύχεται  στο Kirmahalle τζαμί, και στη συνέχεεια θα επισκεφθούν μειονοτικό σχολείο.

Θα ακολουθήσει στις 13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion» με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση της τουρκικής αποστολής με ειδική πτήση.

Στην Κομοτηνή έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Κομοτηνή είναι δρακόντεια με τη συμμετοχή Έλληνων και Τούρκων αστυνομικών, και με πολιτικά και ένστολων, οι οποίοι κάνουν περιπολίες και ερευνούν εξονυχιστικά το τζαμί, όπου θα προσευχηθεί ο Ερντογάν.

Στην Κομοτηνή αναμένονται ναυλωμένα λεωφορεία, όχι μόνο από άλλες περιοχές της Θράκης, αλλά και από την Τουρκία ενώ στην κεντρική πλατεία έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός κάποιοι ζωγράφισαν σταυρούς σε σπίτια στελεχών της μειονότητας, όπως του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, του δημάρχου Μύκης Καπζά Τζεμήλ, του Λεβέντ Σαδήκ, του δημοσιογράφου Ομέρ Τζεγκίζ.

Σε χωριά της μειονότητας τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη, άγνωστοι έριξαν τρικάκια που γράφουν στα τουρκικά “Σκέψου το ξανά! Ο Erdogan θα φύγει. Εσύ και αύριο θα είσαι εδώ”.

Στην πόλη της Κομοτηνής θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, κατά τις ώρες 07.00 έως 22.00, στις οδούς Ιώνων, Μαρινάκη, Α. Παπανδρέου (έως τη διασταύρωση με την οδό Μαυρικίου), Κολοκοτρώνη (έως τη διασταύρωση με την οδό Λυκούργου), Λυκούργου (έως τη διασταύρωση με την οδό Κολοκοτρώνη), Μαυρικίου (έως τη διασταύρωση με την οδό Ιώνων), Φιλιππουπόλεως, Μεσημβρίας και Αίμου.Σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου των νομών Έβρου και Ροδόπης θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.