Η παραίτηση Γκρούεφσκι διευκολύνει συμβιβασμό στο όνομα - Free Sunday
Η παραίτηση Γκρούεφσκι διευκολύνει συμβιβασμό στο όνομα

Η παραίτηση Γκρούεφσκι διευκολύνει συμβιβασμό στο όνομα

 

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου την 22α και 23η Δεκεμβρίου, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος, αποφάσισε χθες η Κεντρικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE μετά από την παραίτηση που υπέβαλε ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την βαριά ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ηγεσία του κόμματος φέρονται διατεθειμένοι να διεκδικήσουν ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι και Νίκολα Πόποσκι, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιλίγια Ντίμοφσκι και ο πρώην υπουργός Υγείας Νίκολα Τοντόροφ.

Ωστόσο κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη δημόσια την πρόθεση να διεκδικήσει την διαδοχή του 47χρονου Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία από το 2003 και το διάστημα 2006-2016 ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και είχε θέσεις εξαιρετικά άκαμπτες σε ότι αφορά στο ζήτημα της διαμάχης για το όνομα με το οποίο θα αναγνωριστεί διεθνώς η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι  πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε προαναγγείλει κινήσεις για λύση στο όνομα σε ενδεχόμενο νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία νίκη εξελίχθηκε σε συντριβή των αντιπλαλων του, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή. 

Προχθές στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Αλέξης; Τσίπρας είπε ότι ' 'αν παραιτηθούν από τη ρητορική και τις δηλώσεις ότι είναι οι μοναδικοί απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς τους, ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε μια κοινή λύση''.