Τσίπρας: Η Ελλάδα επανακτά το «κλειδί» της ανάπτυξης - Free Sunday
Τσίπρας: Η Ελλάδα επανακτά το «κλειδί» της ανάπτυξης

Τσίπρας: Η Ελλάδα επανακτά το «κλειδί» της ανάπτυξης

 

Στο ερώτημα εάν απειλείται η Δημοκρατία κλήθηκαν να απαντήσουν διεθνείς προσωπικότητες παίρνοντας θέση μέσα από το αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του επισημαίνει τον κίνδυνο της λειτουργίας της Δημοκρατίας λόγω της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες.

Στην αρχαιοελληνική έννοια της «ύβρεως» αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας τη μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία. Εν προκειμένω, στην αποξένωση-εκδικητικότητα των πολιτών, ακριβώς επειδή στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην τους, από μη εκλεγμένα «κέντρα».

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, το ίδιο το νόημα και η λειτουργία της Δημοκρατίας έχουν τεθεί σε κίνδυνο όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες. Δηλαδή, να εμπιστεύονται τη συλλογική δύναμη της Δημοκρατίας.

«Το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα, άφησε τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη των αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και των κακοήθων οργάνων μη εκλεγμένων συμβούλων», σημειώνει. Τονίζοντας ότι αυτή ακριβώς «η ‘ύβρις’ που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μου οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους».

Το χειρότερο, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι ότι «οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία» και «υπό αυτές τις συνθήκες, οι εχθροί της Δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα Δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί, τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας».

Συνεπώς, εμφανίζει ως βασικό προαπαιτούμενο για την εξάλειψη της απειλής, την «επανατοποθέτηση» της εμπιστοσύνης στα χέρια των πολιτών, την «επένδυση» στη σκληρή δουλειά και στην αποφασιστικότητα του λαού «να κάνουν τη χώρα τους καλύτερη για τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές».

Ειδικά στην Ελλάδα που, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, επανακτά το «κλειδί» της ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω την ύφεση.