Το εγκώμιο του Τσίπρα πλέκει ο Νταϊσεμπλουμ - Free Sunday
Το εγκώμιο του Τσίπρα πλέκει ο Νταϊσεμπλουμ

Το εγκώμιο του Τσίπρα πλέκει ο Νταϊσεμπλουμ

Το εγκώμιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου πλέκει ο Γερούν Νταϊσεμπλουμ στην τελευταία του συνέντευξη ως πρόεδρος του Eurogroup, καθώς σήμερα παραδίδει στον Πορτογάλο διάδοχο του, Μάριο Σεντένο.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε... Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο κ.Νταϊσεμπλουμ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times.. Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Ντάισελμπλουμ, διαψεύδει ότι οι Γερμανοί ήθελαν Grexit το καλοκαίρι του 2015, αποδίδοντας τις σχετικές απόψεις σε χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό, πολλές από αυτές τις χώρες έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα. «Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν "ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B"», λέει ενώ διευκρινίζει ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο χαρακτηρίζει «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος», ενώ παραδέχεται τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά», αν και δηλώνει πως χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις τόσο στην Ελλάδα όσες και σε άλλες χώρες.