Σε λύση πριν τον Ιούνιο ευελπιστεί ο Ντιμιτρόφ - Free Sunday
Σε λύση πριν τον Ιούνιο ευελπιστεί ο Ντιμιτρόφ

Σε λύση πριν τον Ιούνιο ευελπιστεί ο Ντιμιτρόφ

Σε συμφωνία για συγκρότηση ομάδων εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με στόχο την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Νίκολα Νιτμιτρόφ.

Ο κ.Ντιμιτρόφ εκτιμά ως θετικό ότι υπήρξε συμφωνία για να ζητηθεί από τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να δημιουργήσει μία πλατφόρμα διαπραγματεύσεων.

«Είναι σαφές ότι η ταυτότητα μας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Δεν αποφασίσαμε να είμαστε Μακεδόνες. Είναι μία ιστορική διαδικασία. Ο φόβος για το θέμα του ονόματος συνδέεται με αυτά τα ερωτήματα. Αυτή είναι η φύση της διαφοράς. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να το αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε του πολίτες μας ότι δεν πρόκειται επ’ αυτού(για την ταυτότητα)», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά στο Μακεδονία Παλάς.

«Είναι ίσως ασφαλέστερο αν πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Εξαρτάται από εμάς να κάνουμε ότι μπορούμε. Έχουμε μία τεράστια ευθύνη, αλλά τέτοια ζητήματα δεν θα πρέπει να υποτιμώνται. Υπάρχει ένα βουνό δουλειά. Είναι σημαντικό ότι ο συνάδελφός μου Νίκος Κοτζιάς κι εγώ μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι υπάρχει βούληση κι από τις δύο πλευρές» επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Επικεφαλής των ομάδων εργασίας έχουν τεθεί οι ίδιοι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως διευκρίνισε ο Νίκολα Ντιμτρόφ, o οποίος τοποθετεί στις αρχές Φεβρουαρίου μία πιθανή περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ομάδων εργασίας υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών και ελπίζει ότι τον Ιούνιο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε., αλλά και να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.