Τα κρίσιμα ερωτήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο - Free Sunday
Τα κρίσιμα ερωτήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο

Τα κρίσιμα ερωτήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο

Με την συμμετοχή του ΟΗΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της Βρετανίας και των δύο κοινοτήτων του νησιού, ξεκινούν σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών που θα προετοιμάσουν τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στις διαπραγματεύσεις για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος. και της ελληνοκυπριακής ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας ηγείται ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και της τουρκικής ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ.

Ο κ.Μαυρογιάννης με επιστολή του στον ΟΗΕ διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί τόσο την ελληνοκυπριακή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διαπραγμάτευση των τεχνικών επιτροπών δεν στοχεύει στη λύση προβλημάτων σε σχέση με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, αλλά στην προετοιμασία του εδάφους για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες σε επίπεδο κορυφής ώστε να συνομολογηθεί συμφωνία. Επί του παρόντος κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία «αν δεν το επιχειρήσεις δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι όντως τόσο δύσκολο».

Οι θέσεις των δύο πλευρών (Ελλάδα - Ελληνοκύπριοι και Τουρκία - Τουρκοκύπριοι) είναι πολύ μακριά καθώς η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται στρατεύματα και συνέχιση των εγγυήσεων, ενώ η τουρκική πλευρά δηλώνει πως δεν θα υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις. Η Βρετανία και οι υπόλοιποι έχουν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ότι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.

Πέραν των κορυφαίων θεμάτων υπάρχουν και άλλα όπως αυτό της εσωτερικής ασφάλειας που σχετίζεται με τη δράση ακραίων ομάδων στην ελληνοκυπριακή και τη τουρκοκυπριακή πλευρά.

Για το θέμα αυτό η Λευκωσία έχει την άποψη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί από την αστυνομική δύναμη που θα δημιουργηθεί. Επίσης μια άλλη σημαντική πτυχή είναι αυτή, της εφαρμογής της λύσης και έχει να κάνει με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις μετακινήσεις πληθυσμού, την ανάκτηση περιουσιών.