Τσίπρας: Υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης - Free Sunday
Τσίπρας: Υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης

Τσίπρας: Υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης

Στην ύπαρξη από την πλευρά της κυβέρνησης ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. 

 

«Η σταδιακή μείωση της φορολογίας, λοιπόν, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα. Απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που θέλω σήμερα εγώ ενώπιον σας να πω και να δεσμευτώ, δεν είναι μαγικές λύσεις, αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα επιτευχθεί και θα είναι εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα, «επαναλαμβάνω όχι μαγικών, αλλά μιας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα, θα έλεγα, των κόπων του ελληνικού λαού, που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο». 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στο μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

«Γιατί αν το ζήτημα της ανάπτυξης, φίλες και φίλοι, ήταν απλώς θέμα φορολογίας θα εμφανιζόταν ως παράδοξο γεγονός ότι σήμερα, χώρες με υψηλή φορολογία στην Ε.Ε. και έξω από αυτήν, είναι πρώτες σε προσέλκυση επενδύσεων, σε σύγχρονους τομείς υψηλής παραγωγικότητας», πρόσθεσε.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια νέα ολιστική προσέγγιση κάνοντας ταυτόχρονα κριτική στη θέση της αντιπολίτευσης για μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Νομίζω ότι θα γίνω πιο κατανοητός αν αντιπαραβάλλω την έννοια της ολιστικής ανάπτυξης με την απλουστευτική και ξεπερασμένη από τη διεθνή πραγματικότητα θέση, την οποία δυστυχώς αναπαράγει διαρκώς στη χώρα μας η αντιπολίτευση, ότι τα πάντα είναι ζήτημα φορολογίας και φορολογικών συντελεστών».

 

 

«Θέλω λοιπόν, χωρίς περιστροφές να αναγνωρίσω ενώπιον σας ότι πράγματι η φορολογία σήμερα στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες. Και ότι δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο, αλλά και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωση της, με τρόπο δίκαιο, αλλά και με τρόπο στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός ο τρόπος, αλλά και αποτελεσματικός».

«Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών -και κάποιοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό, με την ευθύνη εγώ θα έλεγα, γιατί δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου, αυτών που σήμερα εμφανίζονται ως οι κατέχοντες αυτή τη μαγική φόρμουλα και ως οι αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της Ανάπτυξης- ο δημοσιονομικός, όμως, εκτροχιασμός που συνέβη τα χρόνια που είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους. Μια δέσμευση που αφορά όχι το σήμερα, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Και υποχρεώνει, προφανώς, και τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις, αυτή η αμέλεια, αυτή η αστοχία υποχρεώνει να έχουν ως προτεραιότητα  την αντιμετώπιση και την απομείωση αυτού του πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιουχρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκρυψε την ικανοποίηση του γιατί «μέσα από αυτή τη δύσκολη πορεία καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας, οι οποίοι υπήρξαν ιδιαίτερα δύσπιστοι και καχύποπτοι απέναντι σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις στη χώρα, ότι δικαιούται ο ελληνικός λαός- και οφείλουν αυτοί απέναντι στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή και η ενότητα του ευρωπαϊκού χώρου- τους πείσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με τρόπο που να μην υπονομεύει άλλο την ανάπτυξη και αυτό σημαίνει ότι η φορολογία πρέπει να κατεβεί σταδιακά σε βιώσιμα επίπεδα και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

 

«Το 2018 είναι, ίσως, το κρισιμότερο, θα τολμήσω να πω, το πιο κρίσιμο έτος για τη χώρα, που από το 2010 και μετά μπήκε σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια. Είναι η χρονιά κατά την οποία τελειώνουμε τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Τα δημόσια οικονομικά της  χώρας έχουν μπει σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος - διαγραφών επιχειρήσεων είναι  θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από  διαγραφές.

»Σύμφωνα, μάλιστα, με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο και αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως αυτοί είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση περιορίστηκε αισίως, μετά από 10 συνεχόμενα έτη. Διότι αυτό έχει να συμβεί, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τέσσερα συνεχόμενα εξάμηνα, από το 2008.

»Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια εύθραυστη και συγκυριακή ανάκαμψη, αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται από το 2018 και για τα επόμενα έτη, να υπερβαίνουν το 2%.

»Άρα, αυτό που σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, δεν είναι πια το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή, το πώς θα σταματήσουμε την κρίση, το πώς θα βγούμε από την καταιγίδα, αλλά είναι η επόμενη μέρα, η μέρα μετά την καταιγίδα. Εμείς σε κάθε περίπτωση δουλεύουμε για αυτό, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το «μετά» την καταιγίδα, για το «μετά» της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.