Συριζαϊκά δάκρυα για το αυστριακό οκτάωρο - Free Sunday
Συριζαϊκά δάκρυα για το αυστριακό οκτάωρο

Συριζαϊκά δάκρυα για το αυστριακό οκτάωρο

«Αυστηρές προειδοποιήσεις», συριζαϊκού τύπου, είχε η αποδοχή από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει η Αυστριακή ομόλογός της Μπεάτε Χάρτινγκερ-Κλάιν για μια συζήτηση των υπουργών των «28» της Ε.Ε. για το μέλλον της εργασίας, τουλάχιστον όπως ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook: «Αποδεχόμενη με ευγένεια την πρόσκληση, της απάντησα ότι τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον».

Η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουσιαστικά σχολίαζε τη νέα ρύθμιση που θα ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία και αναμένεται να χαλαρώσει τους κανόνες για την απασχόληση, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να απασχολούνται οι εργαζόμενοι μέχρι 12 ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, αυτό θα είναι προαιρετικό, αλλά η αντιπολίτευση, κυρίως η αριστερή, θεωρεί βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών, κάνει λόγο για μαζική ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα και σημειώνει ότι θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών, διότι δεν θα αμείβει ως υπερωρία ώρες που μέχρι τώρα αμείβονταν με αυτόν τον τρόπο.

Στο περιθώριο της συνόδου η κ. Αχτσιόγλου και η κ. Χάρτινγκερ-Κλάιν θα μπορούσαν να συζητήσουν κι άλλα θέματα, πώς, για παράδειγμα, είναι να ψηφίζεται στη Βουλή μια ρύθμιση ενώ έξω από το Κοινοβούλιο διαδηλώνουν χιλιάδες άνθρωποι εναντίον της.

Για την κ. Χάρτινγκερ-Κλάιν η σχετική εμπειρία ήταν καινούργια, διότι της συνέβη την Τετάρτη 4 Ιουλίου, όταν 80.000 ή κατ’ άλλους 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την αυστριακή Βουλή κατά της ρύθμισης για τη δυνατότητα παράτασης των ωρών εργασίας σε δώδεκα.

Για την κ. Αχτσιόγλου και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τακτική καθημερινότητα, διότι πολλές από τις 450 ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου αφορούσαν καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

 

Η υπερεργασία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα των 40 ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης ο εργοδότης μπορεί να ζητήσει και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί να παράσχει εργασία μίας επιπλέον ώρας την ημέρα, δηλαδή να φτάσει τις 45 ώρες αν εργάζεται σε πενθήμερη βάση και τις 48 σε εξαήμερη βάση, με προσαύξηση 20% στην αμοιβή που αναλογεί ανά ώρα εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η κ. Αχτσιόγλου να θεωρεί το οκτάωρο ως βάση, αλλά στο ελληνικό δίκαιο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πει «όχι» στο εννιάωρο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες εργαζομένων για βάναυση παραβίαση του ωραρίου εργασίας αυξάνονται διαρκώς και πολλές φορές γίνεται λόγος για κανονικό ωράριο εργασίας για αμοιβή part-time απασχόλησης.

Παράλληλα, επιχειρηματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση της κ. Αχτσιόγλου με την οποία μειώνεται το πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία εάν ο εργοδότης προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη του ανασφάλιστου οδηγεί σε νομιμοποίηση της πρόσληψης χωρίς ασφάλιση μέχρι τον εντοπισμό του ανασφάλιστου, διότι μειώνει σημαντικά το εργασιακό κόστος.

«Συμφέρει η πρόσληψη να γίνει μετά τη διαπίστωση της ανασφάλιστης εργασίας, διότι το πρόστιμο πλέον είναι μικρότερο από τις ασφαλιστικές δαπάνες που έχει γλιτώσει η επιχείρηση» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Αλλά η διαπίστωση δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει τη φιλεργατική φλυαρία της εποχής ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που στην Αυστρία το πρόστιμο για κάθε παράβαση του ωραρίου εργασίας είναι 1.815 ευρώ και η ανεργία τον Μάιο βρισκόταν στο 4,6%, ήταν δηλαδή περίπου στο 1/4 της ελληνικής.

 

Η ατζέντα της αυστριακής προεδρίας

H κυβερνητική πρόταση στην Αυστρία για το δωδεκάωρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, διότι ουσιαστικά αναφερόταν στο οικοδόμημα του κοινωνικού κράτους που έχει χτιστεί στην Αυστρία μετά τον πόλεμο, τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και από την κεντροδεξιά.

Η Αυστρία παρέχει ένα συνολικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας. Το δίκτυο λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, υπάρχει η αρχή της ασφάλισης, η οποία παρέχει κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους και σε μεγάλο βαθμό και για τους εξαρτώμενους από αυτούς, και, δεύτερον, υπάρχουν επιδόματα πρόνοιας για όσους δεν καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα, αναφέρει η σελίδα του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα με κυβερνητική απόφαση που εφαρμόζει το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου περικόπτονται –όταν δεν καταργούνται– τα επιδόματα και γι’ αυτούς που καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα, όπως οι τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα 1.000 ευρώ τον μήνα.

H πρόσκληση της κ. Χάρτινγκερ-Κλάιν, την οποία αποδέχτηκε η κ. Αχτσιόγλου, αφορά μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εργασίας, η οποία θα γίνει την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ομιλία της Αυστριακής υπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προεδρία, την οποία ανέλαβε η Αυστρία από 1ης Ιουλίου, θα ήθελε να υπάρξει πρόοδος στον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των διαπραγματεύσεων των ευρωπαϊκών θεσμών για τις ισορροπίες του εργασιακού βίου και τους κινδύνους στους χώρους εργασίας.

Το τελευταίο αφορά έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης Κουρτς, τη μείωση από 1,3% σε 0,8% των εργοδοτικών εισφορών στο AUVA (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt), δηλαδή την Αυστριακή Κοινωνική Ασφάλιση για Επαγγελματικούς Κινδύνους. Το AUVA είναι ο βραχίονας της κοινωνικής ασφάλισης για εργαζόμενους, σπουδαστές και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων για ατυχήματα στους χώρους εργασίας ή εργασιακές ασθένειες. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες του AUVA κατά 500 εκατ. ευρώ και απειλεί να διαλύσει τον οργανισμό εάν αποτύχει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κρατικού Ιατρικού Συμβουλίου, Τόμας Τσέκερες, «το αυστριακό σύστημα τραυματικής προστασίας και επανένταξης είναι εξαιρετικό και το AUVA είναι αναπόσπαστο τμήμα του», ενώ πολιτικοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κατηγορούν την υπουργό ότι ήταν προκατειλημμένη εναντίον του AUVA, γιατί την απέρριψαν όταν διεκδίκησε τη θέση της γενικής διευθύντριας του οργανισμού το 2013.

Η ελληνική εμπειρία της κ. Αχτσιόγλου για το πώς γίνονται οι περικοπές των κοινωνικών παροχών μπορεί να είναι χρήσιμη στην Αυστριακή ομόλογό της.