Η Ευρ.Επιτροπή θέλει αυστηρό έλεγχο στη «χρυσή βίζα» για πλούσιους Ρώσους - Free Sunday
Η Ευρ.Επιτροπή θέλει αυστηρό έλεγχο στη «χρυσή βίζα» για πλούσιους Ρώσους

Η Ευρ.Επιτροπή θέλει αυστηρό έλεγχο στη «χρυσή βίζα» για πλούσιους Ρώσους

Αλλαγές στο σύστημα της «χρυσής βίζας», της δυνατότητας δηλαδή παραμονής σε ευρωπαϊκό έδαφος, που χορηγούν οκτώ κράτη μέλη σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κάνουν επενδύσεις στο εσωτερικό τους, επιδιώκει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανάμεσα στις 8 χώρες είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και όπως δήλωσε στους Financial Times, η Τσέχα Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, ο αυστηρός έλεγχος της χρυσής βίζας εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το «βρώμικο» χρήμα που εισέρχεται από τη Ρωσία στην ΕΕ.

Η κυρία Γιούροβα εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής κυρίως για τους ευκατάστατους Ρώσους που έχουν κάνει αίτηση για μαλτέζικη υπηκοότητα. «Σε περιπτώσεις αμφιβολιών για την προέλευση της περιουσίας του, ένα άτομο δε θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας. Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη», είπε.

Το φθινόπωρο, η Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση, στην οποία πιθανότατα θα επισημαίνεται ότι αυτές τις χώρες μέλη κάνουν ελλιπή έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων τους, εκείνων στους οποίους χορηγούν υπηκοότητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς.

«Θέλουμε όλα τα κράτη να είναι συνεπή και να μην δίνουν τη δυνατότητα σε εγκληματίες να έρχονται στην Ευρώπη και να έχουν ίδια δικαιώματα με ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ και πολλά χρόνια, εργάζονται, πληρώνουν φόρους και έχουν παιδιά και ακόμη περιμένουν για την υπηκοότητα», είπε η Επίτροπος.

Εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, τέτοια προγράμματα έχουν η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία.Όπως επισημαίνουν οι FT, αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφέρουν την εθνική υπηκοότητά τους σε αντάλλαγμα σημαντικών αγορών σε ακίνητα ή ομόλογα.
Τα προγράμματα «χρυσής βίζας» αποτέλεσαν το 2016 μόλις το 0,1% των περιπτώσεων αιτήσεων απόκτησης υπηκοότητας ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» των χωρών υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος, αλλά η Γιούροβα είπε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί ταχύτερα για την επικαιροποίηση της.