Η Αλβανία αρνείται ότι απαλλοτριώνει μειονοτικές περιουσίες στην Χειμάρρα - Free Sunday
Η Αλβανία αρνείται ότι απαλλοτριώνει μειονοτικές περιουσίες στην Χειμάρρα

Η Αλβανία αρνείται ότι απαλλοτριώνει μειονοτικές περιουσίες στην Χειμάρρα

Αξιοποίηση κρατικών ακινήτων για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού που δεν αφορά μειονοτικές περιουσίες, χαρακτήρισε τις απαλλοτριώσεις στην Χειμάρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο κ.Μητσοτακης είχε πει πως «περιμένει από τον πρωθυπουργό να μιλήσει και για την Αλβανία και συγκεκριμένα για την υφαρπαγή περιουσιών που γίνεται από το αλβανικό κράτος» και είχε προειδοποιήσει πως εάν δεν σεβαστούν έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, να ξεχάσουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην κάνετε τον τζάμπα μάγκα για την Αλβανία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σαφές μήνυμα: Εάν δεν υπάρξει σεβασμός δεν θα έχει ευρωπαϊκή πορεία η Αλβανία».

Ο κ.Μπουσάτι ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ισχυρίσθηκε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Σερβία έχουν στάσιμες θέσεις σαν γρανίτη και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική παρά συγκεκριμένες ενέργειες