Βάζουν τη Θάνου να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Βάζουν τη Θάνου να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ

Βάζουν τη Θάνου να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής και Ένωσης Κεντρώων επικυρώθηκε από τη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός της μέχρι σήμερα συμβούλου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι καταψήφισαν ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

«Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ», δήλωσε η κυρία Θάνου, στους δημοσιογράφους, αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με τον οποίο, με τον διορισμό της κυρίας Θάνου, παραβιάζεται ο «πυρήνας» της ουδέτερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών

«Για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση», είπε ο κ.Βορίδης,Ζήτημα αμεροληψίας έθεσε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ απευθυνόμενος προς την εκλεκτή του Μεγάρου Μαξίμου είπε: «Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις; Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου;».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε «αναψηλάφηση υποθέσεων» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΝΔ «Τα έργα και οι ημέρες οι δικές σας δεν παραγράφονται. Εδώ είμαστε».

Ο κ.Βορίδης υπενθύμισε παλαιότερες θέσεις της κυρίας Θάνου η οποία το 2009 σε επιστολή της προς την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων της έλεγε: «Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής».

Τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει; αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος υπενθύμισε ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει με επιστολή του μεταφέρει το ζήτημα στην Ε.Ε. Η πρόταση της κυβέρνησης υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής. γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε».
«Σας εύχομαι σιδεροκέφαλη. Εκτός από το θετικό έργο που έχει η επιτροπή υπάρχουν και άλλα θέματα. Παρακαλώ τη νέα πρόεδρο να ερευνήσει περιπτώσεις που κατά την άποψή της προκαλούνται ερωτηματικά με βάσει πληροφορίες που και σε μένα έχουν έρθει ή με βάση τα δημοσιεύματα…», είπε απευθυνόμενος στην κυρία Θάνου, ο κ.Δραγασάκης ενώ από την πλευρά της, η κυρία Θάνου είπε οτι θεώρησε ιδιαιτέρως τιμητική την πρόταση και προσέθεσε ότι επί 42 χρόνια υπηρέτησα στο δικαστικό Σώμα και δεν της καταλόγισε κανείς μεροληψία είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου.