Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να εισαχθεί στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών - Free Sunday
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να εισαχθεί στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να εισαχθεί στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Σχεδιασμό «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» για να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, από την τρέχουσα σύνθεση της οποίας σήμερα δεν δείχνει να περνά η η συμφωνία των Πρεσπών, καταγγέλλει η ΝΔ.

«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας.

Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν».

Σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Βάσει του Συντάγματος, τονίζουν από τη ΝΔ η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.

«Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής», υπογραμμίζουν, καταλήγοντας: «Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή».

Στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την πλειοψηφία καθώς από 55 μέλη της, οι 27 είναι του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Στην επιτροπή το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη αλλά από την στιγμή που έχει διαγραφεί το κόμμα έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει. Αν ο αντικαταστάτης είτε καταψηφίσει είτε δηλώσει «παρών», η συμφωνία δεν περνά.

Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το οποίο διαμαρτύρεται η Νέα Δημοκρατία είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, βάζοντας περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και με αυτόν τον τρόπο να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.