Οι μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της παιδείας - Free Sunday
Οι μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της παιδείας

Οι μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της παιδείας

Προτεραιότητα αποτελεί για τη νέα κυβέρνηση ο χώρος της εκπαίδευσης, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα προέρχεται από τον χώρο της Παιδείας. Άλλωστε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, καταδεικνύει την βαρύτητα που δίνει και ο ίδιος στον πολύπαθο αυτό χώρο. 

Κατάργηση ασύλου

Η ηγετική ομάδα του υπουργείου Παιδείας (υπουργός η Νίκη Κεραμέως, υφυπουργός για Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση η Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργός για Γ/βάθμια εκπαίδευση ο Βασίλης Διγαλάκης) έπιασε αμέσως δουλειά καθώς μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται το νομοσχέδιο που θα καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έχει πει χαρακτηριστικά ότι το «άσυλο στη βία και στην παρανομία, δεν θα αλλάξει αλλά θα καταργηθεί για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση», ενώ στην
τελευταία προεκλογική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ξεκαθάρισε ότι «το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι «το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών» και επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. Θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Υπενθυμίζεται, ότι ο νόμος του 2017 περί πανεπιστημιακού ασύλου που ισχύει ως σήμερα, ορίζει ρητά ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Όχι στην τέταρτη νομική

Φρένο όμως μπαίνει και στην ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε πριν λίγες ημέρες- παρά την αντίθεση που εξέφρασε η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος -, στη σύσταση εννεαμελούς επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών και η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4 Ιουλίου.

Ωστόσο, η κα. Κεραμέως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ιδρυθεί η τέταρτη Νομική σχολή «γιατί δεν χρειάζονται περισσότεροι άνεργοι δικηγόροι».

Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός με τα νέα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προήλθε από συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά καθώς και με την «πανεπιστημοποίηση» των ΤΕΙ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το σχετικό νομοσχέδιο Γαβρόγλου είχε προκαλέσει την οργή και των πολυτεχνικών σχολών, καθώς στα 44 υφιστάμενα τμήματα 5ετους φοίτησης προστέθηκαν άλλα 36 νέα τμήματα μηχανικών.

Ως εκ τούτου η ΝΔ αναμένεται να αναζητήσει τρόπους για αναστροφή της κατάστασης χωρίς όμως να προκληθούν εντάσεις. Αυτό επιβεβαίωσε και η νέα υπουργός Παιδείας κατά την ομιλία της στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της , η οποία αναφερόμενη στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων διαβεβαίωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν».

Τι μέλλει γενέσθαι με τις προσλήψεις

Μια εξίσου σημαντική εκκρεμότητα είναι και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του απερχόμενου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, έχουν υποβληθεί 42.000 αιτήσεις για τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή, ενώ ο αριθμός των αναπληρωτών ανέρχεται φέτος στις 37.000, και ο προϋπολογισμός πιστώσεων αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-20 στα 550.000.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη δημιουργία ομάδας εργασίας, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4589/2019 ως προς τη σύσταση των νέων πινάκων προσλήψεων και διορισμών.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ), γίνεται λόγος για «θετική εκκίνηση της νέας ηγεσίας» και για «συνέπεια και συνέχεια του κράτους, αποφεύγοντας αιφνιδιασμούς, που μόνο αναστάτωση μπορεί να προκαλέσουν».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε πολίτες στο Βόλο ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί και στο ζήτημα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι «θα δώσουμε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να γίνουν τακτικοί».

Επιστρέφει η βάση του δέκα;

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την πολύπαθη βάση του δέκα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς η ΝΔ έχει κάνει λόγο για «καθορισμό ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ» χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή και αν θα την καθορίζει το υπουργείο ή τα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της βάσης του δέκα είχε θεσμοθετήσει το 2006 η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και είχε διατηρηθεί ως το 2010, οπότε και το κατάργησε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία το είχε χαρακτηρίσει ως μέτρο «χωρίς νόημα και αποτέλεσμα». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2005, είχε υποστηρίξει την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα αναφερθεί αναλυτικά στους στόχους και τις προθέσεις του υπουργείου. Στόχος οι όποιες μεταρρυθμίσεις να προκύψουν μετά από λεπτομερή σχεδιασμό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.