Economist: Χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες στο πράσινο σχέδιο Μητσοτάκη - Free Sunday
Economist: Χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες στο πράσινο σχέδιο Μητσοτάκη
Μια πράσινη εποχή ίσως ξημερώνει στην Ελλάδα Eurokinissi

Economist: Χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες στο πράσινο σχέδιο Μητσοτάκη

Επενδυτικοί σύμβουλοι προβλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γράφει το περιοδικό Economist σε άρθρο με τίτλο «Πρασινίζοντας την Ελλάδα».

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα υστερεί όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, σημειώνει το άρθρο: οι εκπομπές άνθρακα είναι υψηλότερες κατά το ένα τρίτο σε σχέση με την Πορτογαλλία, μια ανάλογου μεγέθους χώρα της ΕΕ.

Η υστέρηση αποδίδεται κυρίως στη ΔΕΗ, η οποία επέμενε μέχρι σήμερα στη χρήση λιγνίτη, αντί να επενδύσει σε μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και υποσχέθηκε να κλείσει τους 14 λιγνιτικούς σταθμούς που ρυπαίνουν τη βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ ένας λιγνιτικός σταθμός που βρίσκεται υπό κατασκευή θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Φέτος, το ποσοστό των νοικοκυριών που ηλεκτροδοτούνται με λιγνίτη θα μπορούσε να πέσει από το 70 στο 50 τοις εκατό.

«Ο πρωθυπουργός έχει θέσει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: οι ΑΠΕ πρέπει να καλύπτουν το 35% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας έως το 2030» γράφει ο Economist.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τριπλασιαστεί η ισχύς των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 40 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν: αμερικανικές, ισπανικές και ιταλικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και εξασφαλίζουν άδειες για νέα έργα.