Ανεκδιήγητη χαρακτηρίζει ο Πέτσας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία - Free Sunday
Ανεκδιήγητη χαρακτηρίζει ο Πέτσας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία

Ανεκδιήγητη χαρακτηρίζει ο Πέτσας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία

Με ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 2 της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου, που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, ψηφίζεται σήμερα στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το απόγευμα, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξ αιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής, των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων - πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία - υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολυβικό Σύμφωνο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Κλείνοντας τη συζήτηση χθες στη βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι ανεξαρτήτως εάν ευχόταν να ψήφιζαν την συμφωνία με την Αίγυπτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ο τρόπος που τοποθετηθήκατε δείχνει ότι στη βάση της εγκρίνετε αυτή την συμφωνία, όπως και την άλλη με την Ιταλία» ενώ παρατήρησε τέλος, πως «το ύφος του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιληφθεί την εξαιρετική κρισιμότητα των στιγμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε  «ανεκδιήγητη απόφαση» του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει αναίτια καθυστέρηση ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει «παρών».

Δύο βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ οι κ.Γιαννάκης για λόγους υγείας και ο κ.Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία Ανε.

Χθες με ενισχυμένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, η συμφωνία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, τάχθηκαν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ με διαφορετικό σκεπτικό καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.