Κύρτσος: Η ενίσχυση της βιομηχανίας προϋπόθεση για την ανάκαμψη - Free Sunday
Κύρτσος: Η ενίσχυση της βιομηχανίας προϋπόθεση για την ανάκαμψη

Κύρτσος: Η ενίσχυση της βιομηχανίας προϋπόθεση για την ανάκαμψη

Η σοβαρή ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας στην ΕΕ και την Ελλάδα υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος σε παρέμβασή του σε εκδήλωση που οργάνωσε το European Forum for Manufacturing για τη βιομηχανία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης,

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε την Κίνα σε ρόλο «παγκόσμιου εργοστασίου» και φανέρωσε τη μεγάλη εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κινεζική βιομηχανία, όπως για παράδειγμα τη φαρμακοβιομηχανία. 

Η καθίζηση του τουρισμού, όπως είπε ο Γ. Κύρτσος, τα έσοδα από τον τουρισμό θα περιοριστούν στην Ελλάδα από 19 δις ευρώ το 2019 σε 4 – 5 δις το 2020 συμβάλλοντας στην εμφάνιση σοβαρού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και της εξωστρέφειάς της είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε την άνοδο της ανεργίας και να προωθήσουμε την ανάκαμψη.

Είναι πλέον φανερό σε όλους, συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής, ότι η διάρκεια της πανδημίας είναι μεγαλύτερη από ό,τι υπολογίζαμε και πως ΕΕ και Ελλάδα χρειάζονται μια νέα βιομηχανική

πολιτική με έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επέμεινε στην παρέμβασή του ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί νέες δυνατότητες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά στην στρατηγική που ακολουθείται.

Δεν υπάρχει επιπλέον ευρωπαϊκή ενίσχυση της βιομηχανίας το 2020 μέσω σχετικής αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχύουν τη βιομηχανία τους κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες ενώ κράτη- μέλη που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, μένουν ακόμη πιο πίσω.

Επίσης, το «κούρεμα» των προτάσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου σε συνδυασμό με το «πάγωμα» του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 – 2027) με απόφαση των ηγετών των 27, στερεί από την Ευρωπαϊκή και φυσικά την ελληνική βιομηχανία δυνατότητες ενίσχυσής της σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο πλαίσιο.