Ο Τσίπρας δέχεται το ρίσκο να στρίψει μόνος του τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο - Free Sunday
Ο Τσίπρας δέχεται το ρίσκο να στρίψει μόνος του τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

Ο Τσίπρας δέχεται το ρίσκο να στρίψει μόνος του τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

Τις επιπτώσεις από τη σταδιακή διολίσθηση του Αλέξη Τσίπρα σε ευρύτερα αποδεκτές από την κοινή γνώμη θέσεις προσπαθούν να αποτιμήσουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κυβέρνηση.

Η αρχική εκτίμηση είναι ότι η μετατόπιση του κ. Τσίπρα από τις παραδοσιακές θέσεις του κόμματος για τα πανεπιστήμια αποτελεί επιβεβαίωση της πρόθεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αριστερή πλευρά του μεσαίου χώρου.

Η διαφορά είναι ότι η μετατόπιση μέχρι τώρα συνδυαζόταν με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος, η οποία όμως βάλτωσε, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να δείχνει ότι παίρνει μόνος του το «ρίσκο» να κινείται και να μιλά «παρά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τη θέση του κ. Τσίπρα για τα πανεπιστήμια μονοπώλησε το υγειονομικό «ρίσκο» σε σχέση με τις διαδηλώσεις, ορισμένες διατυπώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν το «πολιτικό ρίσκο» το οποίο αναλαμβάνει.

«Χρειάζονται και πολιτική βούληση, για να προφυλαχθούν από τα φαινόμενα βίας, δεν έχω καμία αντίρρηση» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «στην ουσία υπάρχει πρόβλημα ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», αλλά και πρόβλημα βίας, το οποίο καθιστά δύσκολη και μια εκδήλωση με δική του παρουσία σε πανεπιστημιακό χώρο.

Η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε απόσταση από την παραδοσιακή στάση του κόμματος, όπως εκφράστηκε από τον εισηγητή του, Νίκο Φίλη, ο οποίος και στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά» βίας.

Η πιο σημαντική αποστασιοποίησή του, όμως, ήταν ότι σε καμία από τις δύο ομιλίες του στη Βουλή, αλλά ούτε και στη συνέντευξή του στον Alpha, δεν είπε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Στελέχη του κόμματος συνδυάζουν τη θέση του κ. Τσίπρα τόσο με τα υψηλά ποσοστά αποδοχής της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια στις δημοσκοπήσεις όσο και με τη μη διαψευσθείσα φημολογία ότι στο επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί ο κ. Γιάννης Λούλης.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι η μετατόπιση του κ. Τσίπρα προς το κέντρο χρησιμοποίησε τη λογική των δύο άκρων, καθώς καταδίκασε τόσο το ότι «βλέπουμε φαινόμενα ακραία, όπως αυτό με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ» όσο και το ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, «έστειλε μαζί με άλλους συναγωνιστές του της ΔΑΠ τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα είναι δυσβάσταχτη οικονομικά, καθώς «24.000 νοικοκυριά, 24.000 οικογένειες στη χώρα μας, δεν θα δουν τα παιδιά τους φέτος να περνάνε, να υλοποιούν τα όνειρά τους».

«Θα είναι τα παιδιά από το Περιστέρι, που εσείς νομίζετε ότι μονάχα ψυκτικοί μπορούν να γίνονται, θα είναι τα παιδιά από την Ελευσίνα, θα είναι τα παιδιά από τη Νίκαια, θα είναι τα παιδιά από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης» είπε και επέσεισε την απειλή ότι θα πρέπει να πληρώνουν είτε τα φροντιστήρια για να περάσουν στο πανεπιστήμιο είτε τα κολέγια για να πάρουν πτυχίο.

Η μετατόπιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο «κεντρώες» θέσεις δεν αξιολογήθηκε δημοσίως ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη προτίμησαν να αναδείξουν την αποστροφή του κ. Τσίπρα για το «υγειονομικό ρίσκο», καθώς από τις πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες ανησυχούν για την πανδημία και τις επιπτώσεις της και είναι προφανές ότι το «υγειονομικό ρίσκο» ενοχλεί.

Από την άλλη πλευρά, όμως, και στον ΣΥΡΙΖΑ οι αναφορές του κ. Τσίπρα, παρ’ ότι προκάλεσαν ανησυχία, δεν σχολιάστηκαν, καθώς η σφοδρή επίθεση της ΝΔ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποθάρρυνε τη δημόσια διαφοροποίηση. Ωστόσο, παρά την αποδοχή του «υγειονομικού ρίσκου», κανένα από τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Απλώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Φίλης, είπε επανειλημμένα αυτό που ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης, έβαλε μια θεσμική τρικλοποδιά στην κεντρώα στροφή του προέδρου του κόμματος, όταν είπε ότι «η αθώωση του κ. Κατσαφάδου έχει ελάχιστη σημασία».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των δύο πορειών, της Τετάρτης και της Πέμπτης, έγιναν δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές, δεν υπήρξε καμία καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας, όπως και το ότι οι συγκεντρωμένοι «μπαχαλάκηδες», παρ’ ότι ήταν ακραίοι στις εκδηλώσεις τους, απέφυγαν να προκαλέσουν ζημιές σε καταστήματα και στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζήτημα που καλείται να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η κεντρώα στροφή έχει ακροατήριο στο οποίο να απευθύνεται.

Κι αυτό γιατί αυτούς που διάκεινται θετικά στην επίλυση του προβλήματος στα πανεπιστήμια τους εκφράζει πολιτικά η επιμονή της κυβέρνησης, ενώ αυτούς που είναι αντίθετοι, η απόρριψή της, στη λογική του κ. Φίλη.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει τον ενδιάμεσο χώρο τον οποίο θα εκφράσει, ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή δεν οριοθετείται στην πολιτική γεωγραφία.

Η απομάκρυνσή του από τις παραδοσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν περνούν στον μεσαίο χώρο, τον απελευθερώνει από αγκυλώσεις και από την υποχρέωση να υπερασπίζεται παρωχημένες απόψεις, όπως η απόρριψη της ασφάλειας των πανεπιστημίων, όμως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αναταράξεις στον δικό του πολιτικό χώρο.

Οι σκληρές επιθέσεις στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό μπορεί να του λύσουν το πρόβλημα εκφραστικά, όμως το πρόβλημα της μετατόπισης δεν είναι εκφραστικό αλλά πολιτικό.

Κι εκεί προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις, οι οποίες θα κρίνουν αν η νέα μέθοδος μετατόπισης του κ. Τσίπρα «στο κέντρο» θα είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες.