Απειλή νέας δικαστικής εμπλοκής στο μετρό της Θεσσαλονίκης πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη - Free Sunday
Απειλή νέας δικαστικής εμπλοκής στο μετρό της Θεσσαλονίκης πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη

Απειλή νέας δικαστικής εμπλοκής στο μετρό της Θεσσαλονίκης πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών βρίσκεται και πάλι το μετρό της Θεσσαλονίκης καθώς σήμερα στις 11:30 το πρωί εκδικάζεται η αίτηση 20 πολιτών της Θεσσαλονίκης οι οποίοι ζητούν να σταματήσει κάθε ενέργεια απόσπασης από το μνημείο έως ότου εκδικαστεί η αίτηση τους για ασφαλιστικά μέτρα καθώς, όπως υποστηρίζουν, θίγεται η προσωπικότητα τους από την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου.

Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων είχε κατατεθεί στις 10 Αυγούστου του 2021 στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και προσδιορίσθηκε να συζητηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2022. Οι προσφεύγοντες 251 κάτοικοι Θεσσαλονίκης και 53 άλλων πόλεων υποστηρίζουν ότι “το κρίσιμο μνημειακό σύνολο αποτελεί στοιχείο του υποστατού της προσωπικότητας” τους και χαρακτηρίζουν κάθε “δυσμενή αλλοίωση” του, όπως χαρακτηρίζουν την απόσπαση, “προσβολή της προσωπικότητας” τους.

Ανάμεσα στους δικηγόρους που την κατέθεσαν είναι και ο σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, επί δημαρχίας Μπουτάρη, Απόστολος Σοφιαλίδης

Αλλά στο μεταξύ οι εργασίες στην κατεύθυνση της εφαρμογής της απόφασης για απόσπαση, συνεχίστηκαν κανονικά, καθώς δεν κατατέθηκε αίτηση προσωρινής διαταγής για διακοπή τους.

Η αίτηση, η οποία υπογράφεται από 20 πολίτες, κατατέθηκε αφινδιαστικά σχεδόν έναν μήνα μετά μετά την αρχική προσφυγή, προχθές 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς να διευκρινίζεται τι έχει αλλάξει. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδυασθεί εκ των πραγμάτων τόσο με την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγίας Σοφίας, η οποία έγινε χθες αλλά και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στο πλαίσιο των οποίων, η λύση για τον σταθμό Βενιζέλου, θα έχει πρωτεύουσα σημασία.

Όπως είναι προφανές, ένα ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, θα σημάνει ότι δεν θα γίνει καμία εργασία στον σταθμό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αίτηση των ασφαλιστικών, δηλαδή μία διακοπή εργασιών που ενδέχεται να διαρκέσει και έναν χρόνο από σήμερα, καθιστώντας αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου το 2023, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει ότι η αίτηση κατατίθεται σε πολιτικό χρόνο που οι διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων δείχνουν να έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την άνοιξη καθώς όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας INTERVIEW, που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, το 58% τάσσεται υπέρ αυτής της λύσης και το 32% κατά ενώ οι Θεσσαλονικείς αξιολόγησαν ως πρώτη προτεραιότητα την γρηγορότερη ολοκλήρωση του μετρό.

Το αίτημα το οποίο θα εξετασθεί σήμερα έχει ως εξής:

"Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να υποχρεωθούν οι καθ' ων η αίτηση και κάθε προστηθείς, υπάλληλος και συνεργάτης του ή τρίτος που καθ' οιονδήποτε τρόπο έλκει δικαιώματα από αυτούς να παραλείψουν προσωρινά, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επι της κύριας αιτήσεως μας (η συζήτηση της οποίας πρέπει να προσδιορισθεί εντός της κατ' άρθρο 69ºΑ § 2 ΚΠολΔ νόμιμης προθεσμίας, της παρούσης επέχουσας και θέση κλήσεως για εκ νέου προσδιορισμό της συζητήσεως της κυριας αιτήσεως μας), κάθε ενέργεια και εργασία απόσπασης -και ιδίως κάθε ενέργεια και εργασία τεμαχισμού, απόσπασης, μεταφοράς και καθ' οιονδήποτε τρόπο αλλοιώσεως- οιουδήποτε μέρους και στοιχείου του κρίσιμου Μνημείου, από τη θέση στην οποία αποκαλύφθηκε και βρίσκεται σημερα στο σκάμμα κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του μετρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. 3"

 

Πηγη: makthes,gr