Ελένη Πέτα: «Είναι πολύ ξεκάθαρος ο δρόμος που έχω επιλέξει» - Free Sunday
Ελένη Πέτα: «Είναι πολύ ξεκάθαρος ο δρόμος που έχω επιλέξει»

Ελένη Πέτα: «Είναι πολύ ξεκάθαρος ο δρόμος που έχω επιλέξει»

Η Ελένη Πέτα μας μιλάει για το νέο της τραγούδι, το κατεστημένο στα δισκογραφικά δρώμενα, την πορεία 20 χρόνων και τα talent shows.

Νέο τραγούδι. Το «Ανοίγω Πανιά» υπογράφει στιχουργικά η Ρεβέκκα Ρούσση και συνθετικά ο Κώστας Μηλιωτάκης, ο οποίος έχει κάνει και την παραγωγή. Πείτε μας γι’ αυτή τη συνεργασία και για το τραγούδι.

Η στιχουργός του τραγουδιού Ρεβέκκα Ρούσση είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ και που τη γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Πριν από λίγο καιρό άκουσα ένα τραγούδι της στο ραδιόφωνο που μου άρεσε πάρα πολύ και μάλιστα τη μουσική υπέγραφε ο Κώστας Μηλιωτάκης. Της τηλεφώνησα, λοιπόν, για να της πω πόσο μου άρεσε αυτό που άκουσα και τη ρώτησα αν είχε τραγούδια να ακούσω, μια και έψαχνα κι εγώ για κάτι καινούργιο. Κανονίσαμε αμέσως τη συνάντησή μας και άκουσα αρκετά τραγούδια που είχαν κάνει μαζί με τον Κώστα. Μου άρεσε πολύ το συγκεκριμένο, γιατί είχε μια εξωστρέφεια που προσωπικά στις δισκογραφικές μου δουλειές δεν πολυσυνηθίζω. Ήταν όμως μια ανάγκη μου να πω ένα ρυθμικό και δυναμικό τραγούδι. Κι έτσι απλά προέκυψε.

Είχε προηγηθεί το «Δώρο». Να υποθέσω ότι ετοιμάζετε και κάποιο άλμπουμ;

Είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να προκύψει, αλλά όλοι ξέρουμε ποιο είναι το κατεστημένο πια στα δισκογραφικά δρώμενα. Μετά την κατάρρευση των δισκογραφικών εταιρειών οι υπάρχουσες άλλαξαν τον τρόπο που λειτουργούν. Έτσι, καλούμαστε να κάνουμε μόνοι μας τις παραγωγές και, όπως καταλαβαίνετε, το να αναλαμβάνουμε κάτι τέτοιο δεν είναι απλή υπόθεση. Θα σας πω όμως και το εξής: και την εποχή που οι δισκογραφικές πλήρωναν τις παραγωγές των δίσκων στα ραδιόφωνα παίζονταν ένα ή δύο τραγούδια. Τα υπόλοιπα τα ανακάλυπταν μόνο αυτοί που αγόραζαν τους δίσκους, οπότε φτάνουμε στο ίδιο σημείο που η σημερινή εποχή επιτάσσει.

Στο «Δώρο» συνεργαστήκατε με το δίδυμο Καραμουρατίδη-Ευαγγελάτου, ένα από τα πιο παραγωγικά και ταλαντούχα τα τελευταία χρόνια. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε για το ελληνικό τραγούδι;

Το καλό τραγούδι είναι πάντα καλό τραγούδι. Ακόμα κι αν δεν προβάλλεται λόγω κατεστημένου του ραδιοφώνου, μπορεί να αναγνωριστεί με άλλους τρόπους, όπως μέσω διαδικτύου. Επίσης, ένα τραγούδι που προτείνει κάτι καινούργιο, είτε συνθετικά, είτε ενορχηστρωτικά, είτε ως στίχος, μπορεί να ξεχωρίσει. Κρίνοντας με βάση το ρεπερτόριο με το οποίο ασχολούμαι, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των τραγουδιών που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Από την άλλη, το γεγονός ότι τα ραδιόφωνα, ένα ισχυρό μέσο για την προώθηση των τραγουδιών μας, παίζουν αυστηρά με συγκεκριμένα playlists είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου ούτε ενθαρρύνει ούτε βοηθά στην επικοινωνία καινούργιων και αξιόλογων τραγουδιών.

Έχετε συνεργαστεί, είτε δισκογραφικά είτε πάνω στη σκηνή, με μεγάλα μουσικά ονόματα. Οι συνεργασίες είναι θέμα τύχης ή επιλογής;

Πρόκειται κυρίως για επιλογές, μια και 20 χρόνια τώρα είναι πολύ ξεκάθαρος ο δρόμος που έχω επιλέξει. Στη δική μου όμως περίπτωση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Θέλω να πω πως υπήρχαν πολλά πράγματα που επιθυμούσα να συμβούν είτε δισκογραφικά είτε σε επίπεδο συνεργασιών αλλά, όσο και να το ήθελα, δεν γινόταν. Αντίθετα, υπέροχες συνεργασίες προέκυψαν αναπάντεχα και αυτές θεωρώ πως είναι και τα δώρα μου.

1 min

Υπάρχουν τραγούδια σας που έχουν «αδικηθεί»;

Σίγουρα υπάρχουν. Αλλά θα πω πως έχουν αδικηθεί από τις ίδιες τις δισκογραφικές εταιρείες, που δεν τα προέβαλαν, και κατ’ επέκταση από το ραδιόφωνο. Όταν όμως τα τραγουδώ στα live μου και βλέπω την ανταπόκριση του κόσμου, αισθάνομαι δικαίωση για το ένστικτό μου να τα επιλέξω και να τα συμπεριλάβω στις εκάστοτε δουλειές μου.

Στα τηλεοπτικά talent shows εναποθέτουν τις ελπίδες τους εκατοντάδες νέοι, ενώ στην κριτική επιτροπή βρίσκονται άνθρωποι επιτυχημένοι στον χώρο τους. Πιστεύετε ότι βοηθιέται έτσι ένας νέος καλλιτέχνης;

Βοηθιέται όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα. Η τηλεόραση είναι πολύ δυνατό μέσο. Δεν ξέρω βέβαια μετά κατά πόσο είναι «ελεύθεροι» να κάνουν αυτό που πραγματικά τους εκφράζει καλλιτεχνικά και αυτό είναι το μειονέκτημα κατά την προσωπική μου άποψη. Και βέβαια τους ανοίγονται πόρτες, το θέμα είναι αν είναι οι σωστές.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Με αφορμή το καινούργιο μου τραγούδι έχω προγραμματίσει εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Λέσβος 21-22-23/7, Κύθηρα 28-29/7). Επίσης, θα συνεργαστώ με το Kaloy’s Quintet της Κορίνθου (Λουτράκι 7/8), μια πολύ αξιόλογη ορχήστρα, σε συναυλίες με θέμα τη μελοποιημένη ποίηση Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών.