Ρεβέκκα Πιτσίκα: «Το Μητρώο Στελεχών αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής» - Free Sunday
Ρεβέκκα Πιτσίκα: «Το Μητρώο Στελεχών αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής»

Ρεβέκκα Πιτσίκα: «Το Μητρώο Στελεχών αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής»

Τη λειτουργία του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, αλλά και τις στοχεύσεις του κόμματος μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, εξηγεί η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΝΔ Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Κατ’ αρχάς, τι είναι το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ;

Το Μητρώο Στελεχών είναι ένα επιπλέον κανάλι προσέλκυσης και άντλησης υποψηφίων, άξιων ανθρώπων από την κοινωνία. Στην πραγματικότητα, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον καθέναν να επισκεφθεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα ananeosi.gr, να υποβάλει το βιογραφικό του και στη συνέχεια, περνώντας μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, να ενταχθεί ως πολιτικό στέλεχος στους κόλπους της ΝΔ. Ο στόχος είναι από εκεί να αντλήσουμε είτε υποψηφίους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια είτε υποψηφίους για θέσεις της «επόμενης μέρας». Να μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστεί ένας σημαντικός αριθμός στελεχών για τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός και ο ίδιος, ως υπεύθυνος κυβερνήτης, φροντίζει από τώρα, έγκαιρα, να γεμίσει αυτή τη δεξαμενή με ανθρώπους που έχουν εμπειρία, γνώσεις και τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να εγγραφεί κάποιος στο Μητρώο; Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως προϋπόθεση. Είναι μια πλατφόρμα ανοιχτή στον καθέναν να υποβάλει το βιογραφικό του, να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις πολιτικής σκέψης, αν θέλει –προαιρετικά και μόνο– μπορεί να αναρτήσει και ένα βίντεο, και από κει και πέρα αρχίζει η διαδικασία. Εξετάζουμε κάθε βιογραφικό με ιδιαίτερη προσοχή. Κάθε βιογραφικό για μας είναι μοναδικό. Κι αυτό διότι απεικονίζει το ενδιαφέρον ενός πολίτη να συμμετάσχει στην πολιτική. Άρα κοιτάζουμε το βιογραφικό και στη συνέχεια, ανάλογα με την εμπειρία και τη γνώση του υποψηφίου, αλλά και με την πληρότητα της αίτησης –και το τονίζω αυτό, όσο πιο πλήρης είναι μια αίτηση, τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για τον υποψήφιο–, αποφασίζεται το επόμενο βήμα. Αυτό μπορεί να είναι μια συνέντευξη ή συμμετοχή σε κάποιες ομάδες εργασίας. Μέσα από αυτά παίρνουμε πληροφόρηση για τον τρόπο σκέψης και δράσης του υποψηφίου. Το πολύ σημαντικό είναι –και μιλώ για την περίπτωση που ο υποψήφιος θα περάσει συνέντευξη, το οποίο, τονίζω, δεν είναι απαραίτητο, δεν σημαίνει ότι όποιος στέλνει βιογραφικό θα περάσει συνέντευξη, αλλά όποιος στέλνει βιογραφικό θα συμμετέχει στη διαδικασία– ότι ως αξιολογητές στη συνέντευξη συμμετέχουν πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο και στελέχη της αγοράς με ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Άρα είναι μια διαδικασία απόλυτα αντικειμενική, απόλυτα διασφαλισμένη από κάθε πλευρά, με συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένη δομή. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνέντευξης, και πάλι οι υποψήφιοι θα ενταχθούν σε ομάδες εργασίας, στους τομείς της ΝΔ, καθένας ανάλογα με τις ικανότητές του.

Έχετε κάποια εικόνα σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο; Επίσης, πόσες αιτήσεις έχετε λάβει ως τώρα;

Αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις είναι περίπου 3.000. Όσο για το προφίλ των ανθρώπων, είναι ηλικίας 42 έως 45 ετών με περίπου δέκα χρόνια εργασιακή εμπειρία, σε ποσοστό άνω του 80% είναι οικονομικά ενεργοί και σε ποσοστό άνω του 50% έχουν και μεταπτυχιακό. Όμως το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η πορεία του κάθε υποψηφίου. Πέρα από πτυχία και μεταπτυχιακά, που σαφώς χρειάζονται, έχουμε δει και πολλούς άξιους ανθρώπους, επιτυχημένους επαγγελματίες στον τομέα τους, που ενδεχομένως να μην έχουν κάποιο δυνατό πτυχίο αλλά να έχουν επιτυχημένη πορεία, γιατί έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες που τους χαρακτηρίζουν.

Όσον αφορά τα παλαιότερα στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει κι αυτά να εγγραφούν στο Μητρώο;

Όσον αφορά τα εκλεγμένα στελέχη –βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κ.λπ.–, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εγγραφούν στο Μητρώο, διότι έχουν εκλεγεί, άρα η αξιολόγησή τους θα γίνει από αυτούς που τους έχουν εκλέξει. Όσον αφορά τα άλλα στελέχη, το Μητρώο είναι μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει.

Η ΝΔ τι επιδιώκει μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών;

Επιδιώκει να αντλήσει υποψηφίους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν κάποιο ψηφοδέλτιο, διευρύνοντας τη βάση της, λειτουργώντας σαν ένα συμπληρωματικό κανάλι, παράλληλα με τα άλλα κανάλια της ΝΔ. Επίσης, επιδιώκει να αντλήσει ικανά στελέχη που θα συμβάλουν στη διακυβέρνηση, που θα συμβάλουν στη στελέχωση θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει ανάγκη.

Θεωρείτε ότι το Μητρώο Στελεχών θα μπορούσε να υποκαταστήσει άλλες πηγές παραγωγής πολιτικών στελεχών, όπως ο συνδικαλισμός ή τα think tanks;

Σε καμία περίπτωση. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία, ακόμα και σε μια εταιρεία, θα ήταν σαν να λέμε ότι έχουμε μόνο μια πηγή από την οποία προσελκύουμε και αξιολογούμε υποψηφίους. Κάθε σύγχρονος οργανισμός –και ένα κόμμα είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους– χρειάζεται να έχει πολλαπλά κανάλια πρόσβασης σε άξιους ανθρώπους. Το Μητρώο σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά, αλλά συμπληρώνει. Είναι πολύ σημαντικό το κόμμα της ΝΔ, όπως και κάθε κόμμα, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια άντλησης υποψήφιων στελεχών, να είναι ανοιχτό και να προσφέρει εκείνες τις διαδικασίες που διασφαλίζουν την αντικειμενική αξιολόγηση όποιων θέλουν να μπουν στο κόμμα. Είμαι πολύ χαρούμενη όταν μου λένε ότι «δεν πίστευα ποτέ ότι το Μητρώο θα λειτουργούσε» (και μου το λένε υποψήφιοι), όταν μου λένε ότι «δεν είχα καμία πρότερη σχέση με την πολιτική» ή ακόμα όταν μου λένε «γνωρίζω το τάδε στέλεχος, αλλά δεν του μίλησα και δεν ξέρει ότι είμαι εδώ, γιατί ήθελα να μάθω πώς λειτουργεί το Μητρώο».

Μια και μιλήσατε για υποψηφίους, από τις έως τώρα αιτήσεις έχει αντλήσει η ΝΔ κάποια στελέχη;

Έχουν ήδη ανακοινωθεί στελέχη τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, υπάρχει πλήθος στελεχών που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί, για διάφορους λόγους, κυρίως επαγγελματικούς –δεν επιθυμούν να ανακοινωθεί το όνομά τους–, και βέβαια το Μητρώο συνεχίζει. Άρα, λοιπόν, ο στόχος μας είναι τον Σεπτέμβριο και σε τακτά χρονικά διαστήματα αφενός να ανακοινώνουμε ονόματα και αφετέρου να καταλήγουμε σε άλλα ονόματα. Θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι το Μητρώο δεν είναι η καταληκτική διαδικασία: δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει περάσει από το Μητρώο και έχει ανακοινωθεί το όνομά του θα είναι αυτομάτως κάπου. Το Μητρώο είναι ένα πρώτο στάδιο δομημένης, αντικειμενικής αξιολόγησης και από κει και πέρα, με τη δράση του και τον τρόπο που σκέφτεται ο καθένας, αξιολογείται. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ως τώρα όλα ήταν λίγο-πολύ «έκπληξη»: προκηρύσσονταν εκλογές και λίγο νωρίτερα ανακοινώνονταν τα ονόματα των υποψηφίων. Κάποιος αναλάμβανε πρωθυπουργός και ανακοινώνονταν τα στελέχη, χωρίς να έχουν εκτεθεί στην κοινωνία ή να έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή πολιτικής σκέψης του κόμματος. Τώρα γίνεται κάποια προετοιμασία –με τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει– και γίνεται αρκετά έγκαιρα, σε χρόνο που δεν έχουν καν ανακοινωθεί εκλογές, και παράλληλα λαμβάνουμε έγκαιρα πληροφόρηση και από την κοινωνία, από τους τομεάρχες, από άλλες πηγές, και γίνεται διαρκής αξιολόγηση.

Αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές γίνουν το 2019, το Μητρώο θα είναι σε θέση να δώσει στελέχη για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ;

Αυτός είναι ένας από τους δύο στόχους του Μητρώου και ήδη υπάρχουν κάποια στελέχη τα οποία, τελώντας υπό διαρκή διαδικασία αξιολόγησης, θα μπορούσαν άνετα να διεκδικήσουν θέσεις στα ψηφοδέλτια. Προφανώς τα ψηφοδέλτια δεν έχουν «κλειδώσει», είναι απόφαση του προέδρου, αλλά υπάρχουν ήδη στελέχη ικανότατα για να διεκδικήσουν θέση σε αυτά.