Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας - Free Sunday
Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας

Την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας σταδιακά θα γίνει αισθητή και στα… πορτοφόλια των πολιτών καταθέτει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «με τη σταδιακή νομοθέτηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ωφελείται όμως και η μεσαία τάξη. Στην πορεία η οικονομική ανάκαμψη θα διασφαλίζει αυξημένα εισοδηματικά οφέλη, αν όχι θεαματικά, σίγουρα σταθερά και διαρκή, για το σύνολο της κοινωνίας».

Ήσασταν υπουργός Ναυτιλίας, πώς θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την ελληνική εμπορική ναυτιλία, που είναι παγκόσμια δύναμη, σε καταλύτη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

Η πρωτιά της ελληνόκτητης ναυτιλίας οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό της, στη ναυτοσύνη και στον εφοπλισμό. Γι’ αυτό και ως υπουργός έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, με υλική και στελεχιακή ενίσχυση των ναυτικών ακαδημιών, με σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και σύνδεσή τους με ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από κει και πέρα, τα παράπλευρα οφέλη της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία θα διευρυνθούν από την εδραίωση του Πειραιά ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κέντρου και την ανάπτυξη της ευρύτερης ναυτιλιακής συστάδας με την προσέλκυση τραπεζικών, νομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Ήδη την τελευταία τριετία εγκαταστάθηκαν πάνω από 300 ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές εταιρείες στον Πειραιά.

Το περιβάλλον στη ναυτιλία θα γίνει πιο ανταγωνιστικό λόγω Brexit, γιατί οι Βρετανοί θα δώσουν φορολογικά κίνητρα για να διατηρήσει το Σίτι του Λονδίνου το πλεονέκτημά του ως χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο. Εμείς πώς πρέπει να αντιδράσουμε;

Στον βρετανικό πολιτικό κόσμο παρατηρώ περίσσευμα αποφασιστικότητας, αλλά μεγάλο έλλειμμα συναίνεσης. H διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας έναντι της Ε.Ε. έχει αποδυναμωθεί και τα περιθώρια κινήσεών της θα είναι πιο περιορισμένα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Λονδίνο θα διατηρήσει τον ιστορικό του ρόλο στη ναυτιλία.
Ενόψει του Brexit επισκέφθηκα το Λονδίνο τέσσερις φορές για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, προβάλλοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και ιδιαίτερα του Πειραιά. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, συναινετικά και όχι ανταγωνιστικά, να προσελκύσει οργανισμούς του ευρύτερου χώρου της ναυτιλίας που επιζητούν παρουσία και στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Πώς εκτιμάτε την κατάσταση της οικονομίας; Βγήκαμε από τα περιοριστικά μέτρα, μπορούμε ή δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές; Λειτουργεί αποτελεσματικά το τραπεζικό σύστημα;

Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία: το πρώτο εννιάμηνο του 2018 είχαμε αύξηση 16,8% στις εξαγωγές, 10,3% στις τουριστικές αφίξεις και ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές και θα ξαναβγεί σε κατάλληλο χρόνο, όταν υποχωρήσουν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα.
Πράγματι, το τραπεζικό σύστημα δεν εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία όπως θα έπρεπε, κυρίως λόγω του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Η επίλυση αυτού του προβλήματος με τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού και την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Θα δουν βελτίωση οι περισσότεροι πολίτες ή θα έχουμε περίπου τα ίδια; Η βελτίωση αυτή πότε θεωρείτε ότι θα γίνει πραγματικά ορατή στις τσέπες των πολιτών;

Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να στοχεύει πέρα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και στην αναδιανομή του πλούτου, ώστε να περιοριστεί η μέχρι πρότινος καλπάζουσα διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Σε κάθε τομέα της οικονομίας υπάρχει περιθώριο. Για παράδειγμα, στη ναυτιλία, οι Έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν ισχυρά επιχειρήματα ώστε να μην υπαγάγουν περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία, που με τη σειρά του θα συμβάλει στην αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και στην αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Η κυβέρνηση αυτή εστιάζει κατά προτεραιότητα στην ανακούφιση των ασθενεστέρων, όχι μόνο από πολιτική άποψη αλλά και από οικονομική, αφού τα στρώματα αυτά θα σπεύσουν να καλύψουν άμεσες ανάγκες. Με τη σταδιακή νομοθέτηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ωφελείται όμως και η μεσαία τάξη. Στην πορεία η οικονομική ανάκαμψη θα διασφαλίζει αυξημένα εισοδηματικά οφέλη, αν όχι θεαματικά, σίγουρα σταθερά και διαρκή, για το σύνολο της κοινωνίας.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις περίπου το 70%-75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μνημόνιο-λιτότητα συνεχίζονται και ένα ανάλογο ποσοστό δεν βλέπει βελτίωση στο επόμενο δωδεκάμηνο. Σας προβληματίζει αυτή η εικόνα πολιτικά; Πού την αποδίδετε;

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας. Με τα μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, που λαμβάνει ήδη η κυβέρνηση, καταγράφεται ήδη μια αντιστροφή των μνημονιακών επιπτώσεων στα εισοδήματα. Με την πάροδο του χρόνου και το ορθό παραγωγικό μοντέλο τα οφέλη της ανάκαμψης θα διαχυθούν στο σύνολο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα καταγγέλλει σκάνδαλα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είχατε όμως κι εσείς διαχειριστικές υπογραφές κατά περιόδους επί ΠΑΣΟΚ. Τελικά, με την υπογραφή σας είχατε συμβολή στη δημιουργία ελλειμμάτων γενικά; Με ΚΕΕΛΠΝΟ και στην υγεία ειδικά;

Στην περίοδο της κρίσης και προ αυτής ήμουν βουλευτής, δεν είχα εκτελεστική αρμοδιότητα. Όταν έγινα υπουργός Υγείας, πέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου διέταξα για πρώτη φορά, και παρά τις πιέσεις που δεχόμουν, έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), ενώ διέκοψα απνευστί τις ύποπτες καταβολές του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μέσα ενημέρωσης. Ήμουν ο βουλευτής που από το 2009 κατήγγειλα σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών το σκάνδαλο της φαρμακευτικής σπατάλης και τις μεθοδεύσεις των πολυεθνικών εταιρειών, που μέσα από ενδοομιλικές συναλλαγές κατέληγαν να εισπράττουν πάνω από 8-9 δισ. τον χρόνο, πληρώνοντας μόνο 80 εκατομμύρια σε φόρους.

Θεωρείτε ότι μπορεί να σας συμπεριλάβουν στην κριτική του «νέου» που καταγγέλλει το «παλιό»;

Όταν διαγράφηκα από το ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στη συνέχεια στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα κόμμα του 3%-4%. Οι πράξεις και η ευθύνη του καθενός σε αυτά τα ζητήματα είναι προσωπικές. Δεν είμαι υπέρ των γενικών αφορισμών.

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να πέσει κάτω από το 20%, στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει εντυπωσιακές δυνάμεις να παρατάξει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ. Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση ή διαφωνείτε με την περιγραφή της;

Στην πρώτη δημοτικού έμαθα τη γνωστή ρήση: μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει υποψηφίους που εκπροσωπούν τη διεύρυνση και την ανανέωση. Καλύτερα άξιοι παρά γνωστοί, ας αφήσουμε τον λαό να κρίνει.
Στις ευρωεκλογές θα είμαι ο ίδιος υποψήφιος, αποδεχόμενος την πρόκληση να υπηρετήσω τη χώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ε.Ε. κινδυνεύει από την άνοδο της εθνικιστικής ακροδεξιάς, πληρώνοντας το έλλειμμα δημοκρατίας, την εταιρειοκρατία και τις παράλογες οικονομικές πολιτικές. Εμείς θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη για μια Ευρώπη του συνανήκειν και του συναποφασίζειν, για μια Ένωση που προωθεί την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.