Κ.Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Δεν θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη λόγω ενεργειακής κρισης - Free Sunday
Κ.Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Δεν θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη λόγω ενεργειακής κρισης

Κ.Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Δεν θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη λόγω ενεργειακής κρισης

Ευελιξία στις διαδικασίες έτσι ώστε να μπορούν οι δήμοι να παράγουν ενέργεια, ζητά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας σε μια συνέντευξη στην FREE SUNDAY αποκλειστικά για τα θέματα της ενέργειας.

Οι Δήμοι από καταναλωτές ενέργειας να γίνουν και παραγωγοί, λέει ο κ Ζέρβας, ο οποίος προαναγγέλλει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, δίνοντας ως παραδείγματα, τις σχολικές στέγες και διοικητικά κτίρια αλλά και την αντικατάσταση των συμβατικών  λαμπτήρων με λαμπτήρες LED.

Σε ότι αφορά στην εκστρατεία για τη μείωση της κατανάλωσης, τονίζει ότι ο Δημος θα συμμορφωθεί απόλυτα με τις σχετικές οδηγίες γιατί οφείλουμε και εμείς να συμβάλλουμε στην τεράστια αυτή εθνική προσπάθεια.

Ο κ.Ζερβας καθιστά σαφες ότι παρά την αύξηση στο κόστος της ενέργειας δεν πρόκειται να επαναφέρει τα δημοτικά τέλη στα επιπεδα που ήταν όταν ανέλαβε τη δημαρχία το 2019. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν θα θιγούν τα σχολεια αλλά ούτε και φωτισμός των δρόμων, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικός στο να πάρει θέση για την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.



Όταν προεκλογικά είχατε υποσχεθεί και μετεκλογικά εφαρμόσατε τη μείωση των δημοτικών τελών, δεν ξέρατε τι θα ακολουθούσε. Επειδή δημοτικά τέλη, σημαίνει καθαριότητα που χρειάζεται κίνηση οχημάτων και ηλεκτροφωτισμός, δεν δημιούργησε ελλείμματα η αύξηση του κόστους της ενέργειας;

 

Είναι μια πολιτική επιλογή που αντίθετα, σήμερα, την υπερασπίζομαι ακόμη πιο δυνατά. Είναι ο δικός μας τρόπος να σταθούμε δίπλα στους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις δίνοντας μια ανάσα, μία σημαντική ελάφρυνση. Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στην προχθεσινή εκδήλωση όλη την φιλοσοφία μου για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στον 21ο αιώνα – βασική παράμετρος είναι πως προχωράμε μαζί με τον πολίτη, δίπλα στις ανάγκες τους και όπου μπορούμε να κάνουμε την ζωή του καλύτερη, το κάνουμε. Η μείωση των τελών κατά 30% έγινε μάλιστα χωρίς  καμία μείωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για να το πετύχουμε αυτό επιδοθήκαμε σε ένα «κυνήγι» χρηματοδοτήσεων αυτήν την τριετία αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Φέρνουμε 160 εκ. ευρώ, μέσα από καλή προετοιμασία φακέλων και ωριμότητα έργων ώστε να είμαστε σε θέση να ελαφρύνουμε τον δημότη αλλά να μην στερήσουμε τίποτε από την εξέλιξη της πόλης. 

 

Σε ποιες δραστηριότητες αγγίζει τους δήμους γενικότερα και τον Δήμο Θεσσαλονίκης ειδικότερα η αύξηση του κόστους της ενέργειας;

 

Οι Δήμοι όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας γιατί έχουν στην αρμοδιότητά τους πληθώρα εγκαταστάσεων, κτιρίων, υποδομών. Μια τέτοια κρίση που αγγίζει ζητήματα ενεργειακής επάρκειας σε όλη την ήπειρο είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει και τις δραστηριότητες της Αυτοδιοίκησης. Εμείς έχουμε στην ευθύνη μας όλα τα σχολεία, τον οδοφωτισμό, την λειτουργικότητα σειράς διοικητικών κτιρίω. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε κρίσιμους τομείς και κυρίως να μην επηρεαστούν τα σχολεία. Από εκεί και πέρα δεν θέλουμε πόλη σκοτεινή γιατί αυτό σχετίζεται και με ζητήματα ασφάλειας, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό. Πέραν αυτού παρατηρείται και μεγάλη αύξηση στις τιμές των υλικών των έργων που πιέζουν και αναθεωρούν προς τα πάνω την εκτίμηση του κόστους υλοποίησής τους.

 

Η ΕΕ ζητά μείωση στην κατανάλωση. 

Υπάρχουν τομείς που ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στους δημότες;

 

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν λύσεις – το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και με ποιο κόστος. Προχθές από το Μέγαρο Μουσικής τόνισα πως όπως η πανδημία μας ώθησε σε έναν ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό, έτσι και η ενεργειακή κρίση πρέπει να μας ωθήσει σε έναν «ενεργειακό μετασχηματισμό». Δεσμεύτηκα πως την επόμενη χρονιά όλα τα συστήματα φωτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι τύπου LED – εξοικονόμηση ενέργειας περί το 80%.

Ταυτόχρονα πρέπει οι Δήμοι από καταναλωτές ενέργειας να γίνουν και παραγωγοί. Εμείς θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικές στέγες και διοικητικά κτίρια, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τέλος η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στην καθημερινότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα συμμορφωθούμε απόλυτα με τις σχετικές οδηγίες γιατί οφείλουμε και εμείς να συμβάλλουμε στην τεράστια αυτή εθνική προσπάθεια. Είναι εφικτός ένας εξορθολογισμός που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην λειτουργία της πόλης;

 

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία όλων, πολιτών και επιχειρήσεων για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Εκτιμώ την κατάθεση προτάσεων και απόψεων από κάθε κλάδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όμως θεωρώ πως ιδανικά πρέπει να ενεργήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα για να πετύχουμε τους στόχους. 

 

Τι κόστος θα είχε η χρηματοδότηση της αλλαγής των υποδομών του Δήμου, από θέρμανση στα σχολεία έως την κίνηση των απορριμματοφόρων με λιγότερο ενεργοβόρα μέσα;

 

Σε ό,τι αφορά στα οχήματα η προσπάθεια αντικατάστασης του στόλου με νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μικρότερης κατανάλωσης ηλεκτρικά οχήματα έχει ξεκινήσει πριν από την ενεργειακή κρίση. Και εδώ όμως το μείζον είναι οι ρυθμοί. Είναι αδύνατον να αντικατασταθούν άμεσα όλα τα οχήματα ενός Δήμου. Σε ότι μας αφορά προσπαθούμε ούτως ή άλλως μέσα από logistics και χρήση νέων τεχνολογιών (gps) να βρίσκουμε τις βέλτιστες διαδρομές ώστε να μειώνουμε την κατανάλωση των οχημάτων αλλά και το οικολογικό τους αποτύπωμα. Σε αυτήν την προσπάθεια ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αξιοποίηση των νέων διαθέσιμων τεχνολογιών μας βοηθά ήδη. 

Έμμεσος στόχος είναι σύντομα αυτές οι τεχνολογίες να αφορούν ακόμη και τον πολίτη καθοδηγώντας τον στην καθημερινότητα με τη χρήση ενός smartphone να επιλέγει διαδρομές – θέσεις στάθμευσης – ώρες μετακίνησης με στόχο να μην σπαταλά και αυτός άσκοπα χρόνο και χρήμα.

Τώρα σε ό,τι αφορά στα σχολικά συγκροτήματα έχουμε τρεις άξονες. Πρώτος η καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης – αποφυγή της σπατάλης με συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων. 

Δεύτερος η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τρίτος όπως σας είπα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

 

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η κεντρική εξουσία για να ενισχύσει τους δήμους στην ενέργεια; 

 

Προφανώς θα μπορούσε και εκτιμώ ότι το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει. Εδώ οι παρεμβάσεις χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα οικονομικής στήριξης και προσδιορισμού κάποιων ανελαστικών στόχων που αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης αλλά το μείζον είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια ευρύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. 

Οι μεσομακροπρόθεσμοι στόχοι περνάνε μέσα από επενδύσεις, ανάλογους πόρους αλλά και επιτάχυνση διαδικασιών, αν θέλουμε γρήγορες και άμεσες αποδόσεις. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εδώ ίσως η Πολιτεία μπορεί να δώσει λύση. Μιλώ κυρίως για τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τους δήμους – αν πάμε με την κλασσική οδό των δημοσίων έργων ίσως καθυστερήσουμε – μια πρόνοια επί αυτών θα ήταν σημαντική.

 

Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών ή έστω επαναφοράς τους στα επίπεδα που τα είχατε παραλάβει;

 

Όχι. Δεν συζητούμε μια τέτοια εξέλιξη. Η λύση οφείλει να προέλθει από δράσεις, ενέργειες και αποφάσεις της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης. Δεν θα μετακυλίσουμε το κόστος αυτό στον πολίτη.