Νεκτάριος Σαντορινιός: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για δημοκρατία και ισονομία στα ΜΜΕ» - Free Sunday
Νεκτάριος Σαντορινιός: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για δημοκρατία και ισονομία στα ΜΜΕ»

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για δημοκρατία και ισονομία στα ΜΜΕ»

Ακόμα μια συνεδρία των προέδρων της Βουλής, ακόμα ένα αδιέξοδο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Γιατί, κατά την άποψή σας συμβαίνει αυτό;
Είναι σαφές ότι η στάση της Ν.Δ. ήταν κομβική ως προς την καθυστέρηση αλλά και το θεσμικό κόλλημα που παρουσιάστηκε. Έχει γίνει πια ξεκάθαρο, θεωρώ, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση  δεν συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, γιατί δεν ήθελε να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και γιατί υπερασπίστηκε συμφέροντα που για χρόνια λυμαίνονται τον χώρο των ΜΜΕ- συμφέροντα διαπλεκόμενα και επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον. 
Η θητεία της πλειοψηφίας μελών του ΕΣΡ είχε λήξει και αυτή η μη νόμιμη σύνθεσή του, προκαλούσε πολλά προβλήματα στην άσκηση ελέγχου στα μίντια και τελικά δεν εξυπηρετούσε την Δημοκρατία. Η άρνηση της Ν.Δ. για συναίνεση στο ΕΣΡ, μια θεσμική κατά τη γνώμη μου εκτροπή, αλλά και ο εκβιασμός που προσπάθησε να κάνει ώστε να πάρουμε πίσω τον Νόμο, ανάγκασε την κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία με το άρθρο 2Α, ώστε να προχωρήσει ο πρώτος, στην ιστορία της χώρας, αδιάβλητος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. 
Αυτή τη στιγμή, μετά τα όσα έχουν γίνει, πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια κοινή πρόταση. Πιστεύω ότι η Ν.Δ θα επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο και θα συνετιστούν οι πιο ακραίες φωνές της παράταξης από αυτές που καταλαβαίνουν το πλήγμα που έχει υποστεί με την αποκλίνουσα από την συνταγματική τάξη, στάση της.    

Πώς σας φάνηκε η πρόταση της κυβέρνησης για πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Πολύδωρα;
Θεωρώντας ότι ο καθένας έχει την πορεία του και έχει δώσει το στίγμα του, δε θα ήθελα να σχολιάσω το πρόσωπο. Η πρόταση από μέρους μας δεν ήρθε για να τιμήσει, ούτε για να υποτιμήσει την πολιτική διαδρομή του κ. Πολύδωρα. Ήρθε ως μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Και υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει. 
Αναρωτιέμαι όμως γιατί η Ν.Δ. αντέδρασε τόσο έντονα στο άκουσμα και μόνο του ονόματος. Δεν ήταν ο Βύρων Πολύδωρας Υπουργός των Κυβερνήσεών της; Δεν ήταν πρώτης γραμμής στέλεχος και επί δεκαετίες και μέλος του συγκεκριμένου αυτού κόμματος; Μάλλον υπάρχουν πολλά υπόγεια και αντικρουόμενα ρεύματα στο Μοσχάτο. 

Από εδώ και πέρα, τι μέλλει γενέσθαι με το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για τον λεγόμενο «νόμο Παππά»;
Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την εφαρμογή του Νόμου 4339, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2015 και που στόχο έχει την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ, την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, τη ρύθμιση μια για πάντα της ανομίας και τον τερματισμό των  ανίερων σχέσεων Τραπεζών- πολιτικών προσώπων- Μιντιαρχών, μέσω των προβλέψεων για βιωσιμότητα των μέσων. Μετά τις τροπολογίες που πέρασαν την Πέμπτη, αναστάλθηκε το επίμαχο άρθρο 2Α της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό το ΣτΕ. Άρθρο βέβαια που, ούτως ή άλλως, δεν είχε πλέον ισχύ, αφού έδινε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στην Γ.Γ. Επικοινωνίας για μια μόνο φορά, ώστε να λάβει χώρα ο πρώτος διαγωνισμός, κάτι το οποίο συντελέστηκε. Οι αρμοδιότητες, λοιπόν επανέρχονται στο ΕΣΡ και αυτό- με την νέα σύνθεσή του- είναι πια υπεύθυνο για την εφαρμογή του Νόμου Παππά, που είναι ο ψηφισμένος από την Βουλή, Νόμος και που θέτει τους κανόνες για τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 
Από δω και πέρα θα συνεχίσουμε την άσκηση της πολιτικής μας, με την ίδια αποφασιστικότητα για εδραίωση κανόνων δημοκρατίας και ισονομίας στα ΜΜΕ. Για μας είναι θετικό ότι θα έχουμε την ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ στο πλευρό μας, ώστε από κοινού να πραγματοποιήσουμε την υπεράσπιση του Δημοσίου συμφέροντος και να βάλουμε τέλος στα χρόνια που οι μιντιάρχες αλώνιζαν, ο ελληνικός λαός πλήρωνε και ο δικομματισμός έβαζε πλάτη.    

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές της χώρας επιστρέφουν με σκληρές απαιτήσεις, ιδίως για τα εργασιακά. Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης;
Προσωπικά πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών- επιτροπή που οι ίδιοι οι θεσμοί ζήτησαν να γνωμοδοτήσει- ταυτίζεται με τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα κατά τη διαπραγμάτευση.  Ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συζητηθούν υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, το οποίο και δεν δεχόμαστε να μην γίνει σεβαστό στην Ελλάδα. Κόκκινη γραμμή μας είναι η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και η επιστροφή της Ελλάδας στον πολιτισμό της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Ως εισηγητής του Προϋπολογισμού του 2017, θα γνωρίζετε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει χαρακτηρίσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 ως «βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό». Συμφωνείτε με το χαρακτηρισμό; Αν ναι, τι θα κάνει η κυβέρνηση για να απαλύνει τις συνέπειες της ύφεσης;
Αν κρίναμε τον Προϋπολογισμό σύμφωνα με τις δικές μας ιδεολογικές αναφορές και σε κενό χρόνο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει υφεσιακό πρόσημο. Σύμφωνα όμως με την συγκυρία και τα περιθώρια που μας δίνονται, ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, με έμφαση στην ανάπτυξη και με ένα έντονα κοινωνικό στίγμα. Ο ίδιος ο ΣΕΒ μάλιστα, σχολιάζει πως το προσχέδιο του 2017, αποτυπώνει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων που έχει επιχειρηθεί ποτέ και σε μια μόνο χρονιά. Αν τελικά το καταφέρουμε αυτό, προσωπικά θα θεωρώ ότι έχουμε εφαρμόσει την πιο αριστερή πολιτική που θα μπορούσαμε μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο. 
Με πρόβλεψη για: 2,7% ρυθμό ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ- 3,33 δισ. ευρώ δηλαδή-, έσοδα 48,289 δισ. Ευρώ, αυξημένα κατά 0,3% του ΑΕΠ, χωρίς νέα μέτρα, μειωμένο ποσοστό ανεργίας 23,5% στο τέλος του 2016 και 22,4% για το 2017,  6,6 δις το 2016 και 2017 για την τόνωση της αγοράς μέσω του προγράμματος του ESM για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυτός ο Προϋπολογισμός ανοίγει ένα δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη και ήπια δημοσιονομική σύγκλιση. 
Δεν είναι όμως μονοσήμαντο αυτό το προσχέδιο, ούτε αυτιστικά οικονομίστικο. Το κοινωνικό στίγμα δίνεται με την εξασφάλιση 760 εκατ. για την υλοποίηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα- μια καινούργια δομή που στόχο έχει την προστασία οικογενειών και ατόμων από την ακραία φτώχεια. 300 εκ για δαπάνες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, και της κοινωνικής προστασίας. 100 εκ τα οποία θα καλύψουν την δόση για το δάνειο 58.000 νοικοκυριών (25% των κόκκινων δανειοληπτών), που αδυνατούν να ξεπληρώσουν για την πρώτη κατοικία τους. Υπολογίζονται τέλος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες απασχόλησης για 52.000 μακροχρόνια ανέργων και 43.000 ανέργων σε δημόσια έργα.

Η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές ρύθμιση ως το τέλος του χρόνου για το δημόσιο χρέος της χώρας. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;
Δια στόματος κ. Ρεγκλινγκ, εξετάζονται ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα στοχεύουν στην ελάφρυνση των επιτοκίων και θα καταθέσει προτάσεις πριν το τέλος του έτους. Ο επικεφαλής του ESM αναγνωρίζει ότι μετά τη απόφαση του Eurogroup του Μαΐου υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το χρέος που ήδη υλοποιείται.  Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Ντάισεμπλουμ, επικαλούμενος και αυτός τη συμφωνία του Eurogroup, διαμηνύει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους. 
Φαίνεται, λοιπόν, και γίνεται κατανοητό ότι η απαίτησή μας να γίνουν σεβαστές και να ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2016 οι κοινές μας αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους, είναι κοινός τόπος με τους θεσμούς. 

Την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου εκλογές. Τι απαντάτε;
Ο κ. Μητσοτάκης, μια μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ ζητάει εκλογές, εκ νέου. Μετά δηλαδή από μια πιθανή εμπλοκή των εξουσιών της χώρας, θέτει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας. Πόσο πιο καιροσκοπικά και επικίνδυνα θα μπορούσε να φερθεί; 
Προσωπικά, μου έδωσε την εντύπωση του πολιτικού αρχηγού εκείνου που λόγω αδυναμίας, περιμένει στη γωνία να καταπέσει ένα λαοφιλές νομοσχέδιο και να προστρέξει να βρει τρόπο προς την εξουσία με λαϊκίστικα επιχειρήματα. Δεν ξέρω αν είναι πράγματι αυτή η τακτική, προσωπική επιλογή του, ή απορρέει από τα ακροδεξιά στοιχεία που έχουν βρει βήμα στην Ν.Δ, Ας τον ενημερώσουμε λοιπόν ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2019 δηλαδή.