Α. Μπαλωμενάκης: «Η κυβέρνηση δεν τζογάρει» - Free Sunday
Α. Μπαλωμενάκης: «Η κυβέρνηση δεν τζογάρει»

Α. Μπαλωμενάκης: «Η κυβέρνηση δεν τζογάρει»

Παράλληλα, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, παραδέχεται ότι τα αιτήματά τους είναι ως επί το πλείστον υπαρκτά.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα βασικά ευρήματα του πορίσματος της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ…
Εξετάστηκαν τα δάνεια του συνόλου σχεδόν των κεντρικών Εντύπων, ακόμη και όσων έχουν κλείσει, αρκετών περιφερειακών, τηλεοπτικών σταθμών και, γενικά, συγκροτημάτων ενημέρωσης. Επίσης, τα δάνεια όλων των κομμάτων. Τα ευρήματα είναι πάρα πολλά και ταξινομούνται, ανάλογα με τη βαρύτητα, σε τρεις κυρίως κατηγορίες:

α) Κόμματα: Υπερδανεισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις, τόσο μακρινές (σε ορίζοντα δεκαετίας), που καταντούσαν εντελώς επισφαλείς. Διπλές και τριπλές εκχωρήσεις για την ίδια επιχορήγηση. Στην ουσία, δηλαδή, εξαπάτηση των τραπεζών. Αποτέλεσμα: 420 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα.

β) ΜΜΕ :
  • Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
  • Δάνεια για αναχρηματοδότηση ήδη οφειλομένων και για πληρωμή τόκων, που απαγορεύεται. Δάνεια για αγορά ιδίων μετοχών. Μη παρακολούθηση της ροής της εκταμίευσης, τα χρήματα πήγαιναν αλλού. Υπερτιμολογήσεις άυλων τίτλων κ.λπ.
  • Δάνεια για τα οποία κανείς επί πολλά χρόνια δεν ζήτησε έστω ένα ευρώ από τους –μεγαλόσχημους– οφειλέτες. 

γ) Η διαπλοκή: Όλα αυτά δεν ήταν για τους κοινούς θνητούς. Η πολιτική εξουσία σε ρόλο «μέντορα» με το αζημίωτο και όλοι σαν μέλι… γύρω από το εύκολο δανεικό κι αγύριστο χρήμα – που το πληρώνουμε όλοι εμείς.

Από τις εργασίες της Επιτροπής, ποιο ήταν το σημείο εκείνο που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση; 
Κάποιες στιγμές μάς ενόχλησε ο κυνισμός των «ηχηρών» ονομάτων που είχαμε απέναντί μας. Όντας όλοι μας, συνήθως, καλά «διαβασμένοι» από πριν, κάναμε ερωτήσεις ουσίας με αναφορά σε συγκεκριμένες δανειακές πράξεις του συνομιλητή μας. Στην αρχή τουλάχιστον (μέχρι να τη συνηθίσω και να προετοιμάζομαι αναλόγως), δεν ήταν μικρή η έκπληξή μου με την ευκολία που αρνούνταν επιβαρυντικά γεγονότα, ενώ γνώριζαν ότι τα ξέρουμε και ότι είναι έτσι όπως τα λέμε και όχι αλλιώς.

Ως πλειοψηφία στην Επιτροπή, τι προτείνετε να γίνει από δω και πέρα; Θεωρείτε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση και πιο πέρα;
Η «υπόθεση», όπως την ονομάζετε, δεν είναι μία. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν και έχουν περιγραφεί με στέρεο όσο και ακριβή τρόπο στο πόρισμα. Συνεπώς, αναγκαστικά για όσες έχουν ποινικό ενδιαφέρον, που είναι δεκάδες, επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Τι απαντάτε;
Θα ήταν αλήθεια εάν δεν υπήρχαν τόσο πολλά στοιχεία για τόσο πολλές περιπτώσεις. Αν αναλογιστεί κανείς ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και το ΠΑΣΟΚ, συγκαταλέγονται στις εκτεθειμένες περιπτώσεις, καταλαβαίνει γιατί φωνάζουν. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν συμφέρον να υποβαθμίσουν τα συμπεράσματα. Δυστυχώς, όμως, αυτά είναι αμείλικτα.

Σε άλλο «μήκος κύματος», εκλέγεστε σε έναν νομό με έντονο το αγροτικό στοιχείο. Οι αγρότες αυτό το διάστημα δείχνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Πώς κρίνετε τα αιτήματά τους;
Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες είναι η κατηγορία πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις άφρονες πολιτικές των χρόνων της «ευμάρειας», από την απουσία αξιόπιστων σχεδιασμών, από την ισοπεδωτική κομματικοποίηση των πάντων που κατέστρεψε το συνεταιριστικό κίνημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επουλώσει πληγές και το κάνει με γνώση, σύστημα και πολλή δουλειά. Φυσικά, τα αιτήματα και υπαρκτά είναι και, όπως πάντα, πρέπει να προβάλλονται και να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την εκάστοτε κυβέρνηση. Γι’ αυτό χρειάζεται το υπεύθυνο οργανωμένο και δυναμικό κίνημα των αγροτών να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τους ευκαιριακούς υποστηρικτές του και μ’ εκείνους που βλέπουν τις κινητοποιήσεις τους ως όχημα πολιτικής.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα και να επιλύσει μερικά από τα πάγια προβλήματα των αγροτών, όπως το κόστος παραγωγής;
Προ μερικών ημερών εξαγγέλθηκαν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή κάποια ανακουφιστικά μέτρα για τους αγρότες. Αν αυτό συνδυαστεί με την υπόσχεση ότι η πλειονότητα των αγροτών δεν θα υποστεί αφαίμαξη για να μπει τάξη και στο δικό τους ασφαλιστικό, καθώς και με το γεγονός ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες καταβολής για αποζημιώσεις και ενισχύσεις, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης. Φυσικά, μέσα στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας. Εμείς επιχειρούμε να ξαναστήσουμε τον αγροτικό τομέα εκεί που πρέπει: πολύ ψηλά στον παραγωγικό κύκλο, με σύγχρονο τρόπο. Η νέα νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς πρέπει να δώσει ώθηση σε μια αναγέννηση του κινήματος με σημαντική επίδραση στην οικονομία. Δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος σε αυτή την προοπτική.

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, φαίνεται ότι έχει «κολλήσει». Πού αποδίδετε εσείς αυτή την καθυστέρηση στο κλείσιμό της;
Η καθυστέρηση σχετίζεται με κίνητρα και υπολογισμούς των «μεγάλων», δηλαδή του «διευθυντηρίου» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οι όποιες ανακατατάξεις φυσικά θα δημιουργήσουν νέες ισορροπίες. Η Ελλάδα διεκδικεί σταθερά την τήρηση των συμφωνημένων και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών «στάνταρ» στο ζήτημα των εργασιακών. Θεωρεί ότι το δημοσιονομικό είναι λυμένο από την άνοιξη και σε καλή πορεία υλοποίησης και γι’ αυτό δεν δέχεται να συζητήσει την εφαρμογή νέων μέτρων υποχρεωτικού χαρακτήρα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «προειδοποιεί» την Ελλάδα σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής, ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει να επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου. Μήπως αυτό αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου;
Ο Σόιμπλε, ως πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς, είναι ρεαλιστής. Από τη θέση «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ» περνά σιγά-σιγά στην προετοιμασία του εδάφους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φυσικά, θέλει να το συνδυάσει με αύξηση της γερμανικής επικυριαρχίας στο «γίγνεσθαι» όχι μόνο της Ελλάδας. Το τοπίο είναι δύσκολο. Έτσι κι αλλιώς, δεν είμαστε εμείς που θα το κρύψουμε. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν τζογάρει. Βλέπει μακριά, αποκλειστικά στο 2018, στο τέλος του προγράμματος. Δημιουργεί καθημερινά, με σκληρή δουλειά και στηριζόμενη στα όποια αποθέματα υπομονής και αντοχής υπάρχουν, τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή της χώρας από τον μνημονιακό βραχνά. Δίνουμε «μάχη χαρακωμάτων». Βήμα το βήμα, προσπαθούμε μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες να επανακτήσουμε το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.

Θεωρείτε ότι στη χώρα δημιουργούνται συνθήκες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Άλλο «υπάρχουν συνθήκες», που σημαίνει υπάρχει αντικειμενική ανάγκη προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, εμπλοκές της πολιτικής ζωής, και άλλο «δημιουργείται κλίμα» προσφυγής στις κάλπες. Η διαφορά είναι χαώδης. Σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι το δεύτερο: το κλίμα πρόωρων εκλογών που επιθυμούν ορισμένοι, με ζήλο μάλιστα, να καλλιεργείται δεν είναι κάτι νέο. Και την περασμένη άνοιξη υπήρξαν οι αντίστοιχες προβλέψεις, βασισμένες στην «ελπίδα» μιας αποτυχίας της πρώτης αξιολόγησης. Όπως είδαμε, διαψεύστηκαν. Έτσι και τώρα θα διαψευστούν.