Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στην Αθήνα - Free Sunday
Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στην Αθήνα

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στην Αθήνα

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα κάνει τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή της καθώς σουρουπώνει τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και εκεί λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ ένα μικρό τμήμα της θα «κρυφτεί» πίσω από τη Γη.

Η μερική έκλειψη Σελήνης, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, είναι το «δώρο» που επιφυλάσσει η φετινή αυγουστιάτικη. Για τους ξενύχτηδες, τη μοναδική αυτή βραδιά, η ακριβής ώρα που θα διέλθει η Σελήνη από τον τοπικό μεσημβρινό είναι στη 1.38, ξημερώματα 8ης Αυγούστου.

Συνολικά ενενήντα τρεις εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα θα διοργανωθούν για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Επιπλέον, 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, με τη φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20.00-22.00), αλλά και στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά («Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και The Underground Youth Orchestra, στις 21.00).

Ξεχωριστή θα είναι και η εκδήλωση στον υποβλητικό χώρο Ρόκκας στην Κίσσαμο Χανίων Κρήτης, όπου στις 7/8 θα κορυφωθούν οι «Γιορτές Ρόκκας 2017», περιλαμβάνοντας συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων - ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου.

Η αφίσα, που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου 2017, φέρει φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η οποία κηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Η ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις θα είναι και στα αγγλικά.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2016 προσέλκυσε πάνω από 63.795 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες:

Ο Μανώλης Μητσιάς την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο Μουσείο Ακρόπολης

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 9 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες του στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της ορχήστρας του για να απολαύσουν κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Κηλαηδόνης, Λεοντής, Μούτσης κ.ά.).

Ο καταξιωμένος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, με σπουδαίο ρεπερτόριο, έχει σφραγίσει με την δωρική και συνάμα λυρική φωνή του το ελληνικό τραγούδι. Εδώ και 40 χρόνια ρίζωσε στις καρδιές και στα χείλη μας στίχους κορυφαίων ποιητών και μελωδίες των πιο σπουδαίων συνθετών της χώρας μας.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα λειτουργήσει όπως κάθε Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ωστόσο, από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, το Μουσείο θα είναι και πάλι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου. Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο (+30) 210 9000 915.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με ήχο άρπας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σας προσκαλεί τη Δευτέρα 07/08 να απολαύσετε την Πανσέληνο του Αυγούστου υπό τον ήχο της avant garde αρπίστας Maria-Christina Harper και του σχήματος MC & The 7 Pedals, στις 21.00, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι.

Οι ήχοι της είναι επηρεασμένοι από την πειραματική, ελληνική παραδοσιακή και world μουσική και το 2010 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Άρπας στην Ουαλία στην κατηγορία Σύγχρονη/Ηλεκτρική Άρπα με δικές της συνθέσεις, ενώ το 2012 ίδρυσε το σχήμα MC & The 7 Pedals με σκοπό να εντάξει την άρπα στο σύγχρονο μουσικό κόσμο.

Παράλληλα, έχει παίξει σε φεστιβάλ της Ευρώπης, στο Montreal Jazz Festival στον Καναδά, στο Half Note Jazz Club στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Katie Melua, Anni Hogan, Gavin Friday, Jeremy Reed και Ψαραντώνη.

Τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στο ΚΠΙΣΝ κομμάτια από το νέο της δίσκο Gluten Free.

Ελεύθερη είσοδος χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μπορείτε να κατεβάσετε τις εκδηλώσεις για την πανσέληνο σε όλη την Ελλάδα σε μορφή PDF εδώ.