Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι Eλληνίδες που θαυμάζουμε - Free Sunday
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι Eλληνίδες που θαυμάζουμε

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι Eλληνίδες που θαυμάζουμε

Κατίνα Παξινού

Η ζωή της όλη είναι ένα υπόδειγμα γυναικείας δυναμικότητας. Ρόλοι γράφτηκαν για εκείνη, ο κόσμος όλος ήταν για την Κατίνα μία σκηνή (από Ελλάδα μέχρι ΗΠΑ) και ένας άντρας θα την αγαπήσει όσο τίποτα άλλο (Αλέξης Μινωτής). Το 1944 θα πάρει το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την συγκλονιστική Πιλάρ στο «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα». Μόλις το παρέλαβε είπε: "Το δέχομαι για λογαριασμό όλων των συναδέλφων μου, του Εθνικού θεάτρου, ζωντανών ή νεκρών (εκείνη την εποχή κανείς δε γνώριζε ποιοι είχαν παραμείνει ζωντανοί από τον πόλεμο).

 

Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ

Γεννήθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε σπουδές στην Αθήνα και το Σικάγο. Σε τρυφερή ηλικία έμεινε ορφανή από μητέρα, και ήταν ο πατέρας της, ο στρατιωτικός και πολιτικός Αθανάσιος Βαχλιώτης, που την παρότρυνε να ανοίξει τα φτερά της για την Αμερική. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της δημιούργησε κοστούμια για πάνω από τριακόσια θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, κερδίζοντας το 1974 με το Βραβείο Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι». Το 1976 διακρίθηκε με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» της Νέας Υόρκης, ενώ το 1986, έλαβε τιμητική θέση στο «Theater Hall of Fame».

 

Χρύσα Κουβελιώτου

Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, του ανώτερου επιστημονικού φορέα των ΗΠΑ, η Ελληνίδα αστροφυσικός της NASA, Χρύσα Κουβελιώτου, έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για το έργο της, όπως το «Βραβείο Ρόσι» (2003) και το «Βραβείο Ντεκάρτ» (2004), ενώ το 2012 τιμήθηκε με το «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» (το απονέμουν από κοινού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρία), καθώς και το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας της NASA. Έλλη Λαμπέτη Όταν το 1941, η Λαμπέτη απορρίπτεται παμψηφεί από την αρμόδια επιτροπή της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεατρου και τη σχολή της Μαρίας Κοτοπούλης, κάποιος φύλακας/άγγελος πείθει την Κοτοπούλη να επανεξετάσουν τη σκληρή αυτή απόφαση και έτσι η Έλλη γίνεται μαθήτρια της. Η Κοτοπούλη δηλώνει από την πρώτη στιγμή ενθουσιασμένη μαζί της και το ταλέντο της αρχίζει να ανθίζει. Ωστόσο, αυτό που στιγμάτισε αυτό το όμορφο κορίτσι ήταν οι έρωτές της. Χαρακτηριστικά είχε πει πως "όταν εγώ ερωτεύομαι, το θερμόμετρο χτυπά τους 42 βαθμούς". Η Έλλη είναι η γυναίκα στην οποία θέλουμε να μοιάσουμε όταν ερωτευόμαστε.

 

 

Γεννήθηκε στα Βίλια Αττικής και ήταν Αρβανίτισσα σε καταγωγή. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λουκου. Ο πατερας της ήταν ο Κώστας Λουκος και η μητερα της η Αναστασία Σταμάτη και είχε 6 αδέλφια. Το 1928 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα και λίγους μήνες μετά έκανε το τεμπουτο της στο θέατρο .Ο καρκίνος πρωτοεμφανιστηκε στην ζωη της το 1969 . Μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στις ΗΠΑ επιστρέφει και προσπαθεί να τον ξεπερασει.Όμως ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνιση του μετά από 11 Χρόνια το 1980 όπου άφησε και την τελευταία της πνοή στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 στις 7.30 το πρωί.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λαμπέτη Fan Page Official? (@elli_labeti_fans) στις

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η εμβληματική καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας ο 1964 έλαβε τον τίτλο της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και, στη συνέχεια, αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόννη, όπου το 1976, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην ιστορία των μέχρι τότε 700 χρόνων του πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας της έχει κερδίσει αναρίθμητες σημαντικές διακρίσεις. Μαρία Κάλλας (1923-1977) Η Ελληνίδα υψίφωνος, που με τη χαρισματική φωνή, την εξαιρετική τεχνική, και την καθηλωτική ερμηνεία της έχει γίνει αναφορά στην τέχνη της για το ταλέντο, το στυλ, το ταπεραμέντο και φυσικά αυτή τη φωνή.

 

 

#mariakallas#

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Radmila Tosic-Jordanovska (@r.tosic5348) στις

Μελίνα Μερκούρη (1920- 1994)

Βραβευμένη ηθοποιός, εμβληματική Υπουργός Πολιτισμού, παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα και μια άκρως γοητευτική γυναίκα, η Μελίνα Μερκούρη έζησε με πάθος, είπε «όχι» σε κάθε σύμβαση και άφησε το στίγμα της για πάντα.

 

Unforgettable #melinamerkouri 06/03/1994 Remember me and love me #stars #greatwomen

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη IoannaDementi (@ioannadementi.eu) στις

Μαλβίνα Κάραλη

Δεν συγκρίνεται με τις παραπάνω στην λίστα μας, όμως η Μαλβίνα ήταν ένα ατίθασο, πρωτοπόρο πνεύμα που όλοι μας αγαπήσαμε.