Λεωνίδας Κακούρης: «Οι αρχές και οι αντιλήψεις αλλάζουν ανάλογα την εποχή» - Free Sunday
Λεωνίδας Κακούρης: «Οι αρχές και οι αντιλήψεις αλλάζουν ανάλογα την εποχή»

Λεωνίδας Κακούρης: «Οι αρχές και οι αντιλήψεις αλλάζουν ανάλογα την εποχή»

Μια από τις πιο ιδιαίτερες παραστάσεις της σαιζόν παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο θεατρικό βαγόνι του «Τρένου στο Ρουφ».

Πρόκειται για το «Stamboul Train» το μυθιστόρημα του Graham Greene που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ (1997-2017).

Το έργο διαδραματίζεται στoν μεσοπόλεμο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το θρυλικό τρένο Orient Express. Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, μίλησε στο Free Sunday.gr για το περιπετειώδες και τελικά μοιραίο για τους επιβάτες του ταξίδι.

kakouris 2

Στην παράσταση «Stamboul Train» υποδύεστε τον Ρίτσαρντ Τσίνερ που πραγματοποιεί το ταξίδι Οστάνδη- Βελιγράδι. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτόν τον ρόλο.

Είναι ο άνθρωπος του οποίου το ταξίδι μέλλει να αποβεί μοιραίο. Δεν αποκαλύπτει πολλά, παρά μόνο όταν νιώσει ότι η μάχη έχει χαθεί. Βαθιά ιδεολόγος ακόμα και την ύστατη στιγμή παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο.

Το ταξίδι αποβαίνει μοιραίο για τους επιβάτες. Είναι οι πράξεις τους που ευθύνονται για αυτήν την έκβαση ή κάτι βαθύτερο;

Νομίζω πάντοτε οι πράξεις μας πηγάζουν από κάτι βαθύτερο .Με ένα τρόπο το ταξίδι είναι διπλό. Υπάρχει αυτό που ζούμε και παράλληλα μέσα μας κάτι που μας κάνει να ζούμε τη ζωή όπως τη ζούμε, μοναδικά ο καθένας.

Πώς είναι η αίσθηση για έναν ηθοποιό να παίζει στο βαγόνι ενός τρένου;

Είναι ό,τι πιο κοντινό έχω παίξει σε θεατή. Πολύ ιδιαίτερο. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να χάσεις την συγκέντρωσή σου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είσαι έτοιμος για οτιδήποτε απρόβλεπτο.

Τι θέση έχουν στο σήμερα οι αναφορές που γίνονται τόσο στο βιβλίο του Γκρην όσο και στην παράσταση για τις αρχές και τις αξίες της εποχής;

Υπάρχουν οι αξίες και οι ψευτο-αξίες. Οι αρχές και οι αντιλήψεις αλλάζουν ανάλογα την εποχή. Οι αξίες παραμένουν αξίες ακριβώς γιατί σε κάθε εποχή διαχρονικά, αποτελούν καρπούς γνώσης. Και δίνουν δύναμη σε αυτόν που τις τηρεί .

Το έργο διαδραματίζεται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα , ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια νεοναζιστικές οργανώσεις. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Είναι το μόνο σίγουρο... Δυστυχώς . Ή ευτυχώς, αν λάβεις υπόψιν σου αυτή την κυκλικότητα των πραγμάτων και κάνεις αυτό που δεν έκαναν ή δεν κατάλαβαν ή αγνόησαν οι άλλοι πριν από σένα...

Στην Ελλάδα της κρίσης, πώς επιβιώνει ένας καλλιτέχνης;

Με ευθυκρισία. Και ένστικτο. Ακροβατώντας και δοκιμάζοντας. Πρέπει να μπορεί να επιβιώνει... κρατώντας όμως κάπου «προστατευμένη» τη φλόγα της δημιουργίας . Γιατί χωρίς αυτήν... απλώς περιφέρεται .

Stamboul Train

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Δάφνη Καφετζή, Τάνια Παλαιολόγου, Έρη Παπαγαλάνη, Βασίλης Πουλάκος, Δημήτρης Σταμούλης, Βασίλης Ψυλλάς.

Θεατρικό Βαγόνι κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια: 14 ευρώ Ολόκληρο / 10 ευρώ Φοιτητικό - Μειωμένο / 5 ευρώ Ατέλειες/ Άνεργοι