Γιώργης Χριστοδούλου: Η μουσική του Αττίκ είναι πέρα από τόπους και εποχές - Free Sunday
Γιώργης Χριστοδούλου: Η μουσική του Αττίκ είναι πέρα από τόπους και εποχές

Γιώργης Χριστοδούλου: Η μουσική του Αττίκ είναι πέρα από τόπους και εποχές

Η όλη ιδέα και η έρευνα ανήκει στον Γιώργη Χριστοδούλου ο οποίος το φθινόπωρο του 2013 βρήκε στο Παρίσι την πρώτη παρτιτούρα του Αττίκ. Στην έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μικρή Άρκτος» το ταξίδι του Γιώργη Χριστοδούλου έχει ως κέντρο τον Αττίκ. Με αφορμή αυτήν την κυκλοφορία αλλά και τις δύο εμφανίσεις του στον Ιανό, μίλησε στο Free-Sunday.gr.

ATTIC_COVER

Πώς μπήκε στη ζωή σας ο Αττίκ;

Ο Αττίκ ήταν ο αγαπημένος της γιαγιάς μου. Τα τραγούδια του τα έμαθα σε πολύ μικρή ηλικία. Η γιαγιά έλεγε πάντα πόσο σπουδαίος και διαχρονικός συνθέτης ήταν και πως τα τραγούδια του, ως κλασικά, θα είναι πάντα νέα. Μέσα στα χρόνια και από την πείρα μου ως τραγουδιστής μου επιβεβαιώθηκε αυτή η άποψη.

Το 2013 βρήκατε στο Παρίσι την πρώτη παρτιτούρα. Πώς συνεχίστηκε η έρευνα και πόσο διήρκησε;

Η πρώτη παρτιτούρα βρέθηκε σ΄ ένα βιβλιοπωλείο. Από κει και πέρα ξεκίνησε ένα ψάξιμο γεμάτο ενθουσιασμό, σε βιβλιοθήκες, συλλέκτες, καταστήματα πανεπιστήμια. Κράτησε περίπου δυο χρόνια αλλά ακόμα και τώρα ανακαλύπτω πράγματα.

Πότε αποφασίσατε να εκδώσετε το υλικό που συγκεντρώσατε;

Από τον πρώτο κιόλας μήνα είχα τη βεβαιότητα ότι τα τραγούδια αυτά πρέπει να παιχτούν τουλάχιστον ζωντανά, αν όχι να δισκογραφηθούν. Παρ´ολ´αυτά έκανα λίγη υπομονή για να είμαι σίγουρος και για να μπορώ να επιλέξω σωστά τα έντεκα ανάμεσα σε διακόσια σαράντα περίπου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας τι σας τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον;

Η μεγάλη ποσότητα, το διαφορετικό ύφος των κομματιών και το ότι δεν μπορούσα να τα βρω δισκογραφημενα. Ανάμεσά τους υπήρχε μελοποιημένη ποίηση, τραγούδια ανάλαφρα για το καμπαρέ, τραγούδια που μετά ο ίδιος τα διασκεύασε στα ελληνικά, lied, οπερέτες, συνθέσεις για πιάνο, μουσική δωματίου, συνθέσεις για ορχήστρα – ένας μουσικός πλούτος που δεν συναντάς στην μετέπειτα ελληνική του περίοδο.

Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για τον Αττίκ;

Το ότι ήταν ένας άνθρωπος που λάτρεψε τη ζωή, την τέχνη και την ομορφιά σε κάθε της έκφανση. Έπαιρνε και την πιο δυσάρεστη στιγμή και την έκανε τραγούδι και δημιουργία. Αυτό είναι μάθημα ζωής.

Για ποιο λόγο τα τραγούδια αυτά έμειναν στο συρτάρι;

Δεν ξέρω γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε ως τώρα. Αυτό για μένα θα είναι πάντα ένα μυστήριο. Ίσως να μην το θεωρούσαν εμπορικό υλικό. Πάντως για ένα είμαι σίγουρος, ότι άξιζε τον κόπο να ηχογραφηθούν.

Θεωρείτε ότι το ταξίδι αυτό στο παρελθόν έχει μια οικειότητα με το σήμερα;

Φυσικά. Κάθε σπουδαίος κλασικός συνθέτης είναι επίκαιρος. Η μουσική του Αττίκ, η μεγάλη τέχνη του, είναι πέρα από τόπους και εποχές. Είναι χάδι για τ’ αυτιά και την ψυχή κι αυτό δεν παλιώνει ποτέ. Επίσης είναι μάθημα μαστοριάς και μελοποίησης για τους σημερινούς μουσικούς.

Ο Αττίκ στην εποχή του έτυχε της αποδοχής που του άξιζε;

Φυσικά! Στο Παρίσι έγινε τόσο γνωστός που τα τραγούδια του κυκλοφορούσαν μέχρι και σε καρτ ποστάλ. Στην Ελλάδα κατόπιν ήρθε ως ο Έλλην εκ Παρισίων.

Μετά τις δύο εμφανίσεις σας στον Ιανό, τι θα ακολουθήσει;

Η έκθεση για τον Αττίκ που θα διαρκέσει ως τα μέσα του Φλεβάρη, μια μικρή περιοδεία στη Μακεδονία και τη Θράκη και τέσσερις εμφανίσεις στο μουσικέ βαγόνι του Τρένου του Ρουφ όλο το Φεβρουάριο.

Info:
Γιώργης Χριστοδούλου «Ο Αττίκ στο Παρίσι» 20 και 21 Ιανουαρίου στον Ιανό. Μαζί του την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι ερμηνεύτριες Ανδριάνα Μπάμπαλη και Πολυξένη Καράκογλου και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου η μεσόφωνος Μαρία Βλαχοπούλου και η ΑναστασίαΣπύρου.

Παίζουν οι μουσικοί: Χάρης Σταυρακάκης, πιάνο – ακορντεόν.
Κώστας Σηφάκης, κοντραμπάσο

Είσοδος με ποτό (μπύρα ή κρασί): 16€

Ώρα έναρξης: 21:30

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO

Πληροφορίες

IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 - Αθήνα

Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:

Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)

και στο www.ianos.gr

Παράλληλα στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS θα υπάρξει έκθεση με σχέδια, παρτιτούρες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό του Αττίκ, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος. Επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

Διάρκεια έκθεσης: 21/1 έως 11/2/2017.