Είναι οι γυναίκες αστείες; - Free Sunday
Είναι οι γυναίκες αστείες;

Είναι οι γυναίκες αστείες;

Ήταν ένα από τα παράδοξα που χρειαζόταν εξηγήσεις. Εκείνη φλογερή κοκκινομάλλα με μεθυστικές καμπύλες και λαχταριστό στόμα, κυριολεκτικά μια ζωγραφιά, και εκείνος ένας γκαφατζής κούνελος.

Ο Μπομπ Χόσκινς στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;» ρωτάει την Τζέσικα Ράμπιτ «μα τι βρίσκεις σε αυτό τον λαγό;». «Με κάνει να γελάω» απαντά το ηδυπαθές κινούμενο σχέδιο. Πράγματι, για τις γυναίκες το καλό χιούμορ στον άντρα είναι χαρακτηριστικό που γοητεύει. Αντίθετα, οι άντρες είναι πιθανότερο να περιγράψουν την ιδανική γυναίκα ως π.χ. ευγενική, παρά αστεία.

Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξαν σε δέκα άντρες και σε δέκα γυναίκες 70 γελοιογραφίες, για να ανακαλύψουν πως γυναίκες και άντρες έχουν την ίδια αντίδραση σε κάτι αστείο. Ο εγκέφαλος και των δύο φύλων ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο απέναντι στο κωμικό, τόσο στο να το κατανοήσουν όσο και στο να το εκφράσουν.

Ακόμα κι έτσι, όμως, σπάνια θα ακούσεις μια γυναίκα να λέει ένα ανέκδοτο. Κι αν το κάνει, σίγουρα αυτό δεν εμπεριέχει ύβρεις ή σεξουαλικά υπονοούμενα. Όμως αυτοί είναι κοινωνικοί παράγοντες διαμόρφωσης συμπεριφοράς που δίνει αντρική ασυλία στο «βρόμικο» χιούμορ.

Κι αν όλα τα παραπάνω είναι μια ακόμη μάχη στον διαιωνιζόμενο πόλεμο των δύο φύλων, τι γίνεται στην τέχνη; Γιατί δεν υπάρχουν τόσο πολλές κωμικές ηθοποιοί όσο άντρες; Η ερώτηση υφέρπει από την εποχή ακόμη της Λούσι Μπολ, της βασίλισσας της αμερικανικής κωμωδίας.

Η ικανοποιητικότερη εξήγηση, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν θέσφατα σε θέματα τέχνης, είναι γιατί οι συγγραφείς και σεναριογράφοι δεν παραδίδουν γυναικείους κωμικούς ρόλους. Το γιατί μας πηγαίνει στην αρχή της συζήτησης: πως η γυναίκα μπορεί να είναι χαριτωμένη και καλαμπουρτζής ο άντρας.

Όσα ονόματα κι αν παραθέσουμε, από τη Ρένα Βλαχοπούλου μέχρι την Έλεν ντε Τζένερις, η πλάστιγγα θα γύρει, αριθμητικά, υπέρ των αντρών. Είναι, λοιπόν, το χιούμορ αντρική υπόθεση;

Η απάντηση βρίσκεται στην οδό Ευμολπιδών 41 στο Γκάζι και στο Θέατρο 104, όπου η stand-up comedian Κατερίνα Βρανά παρουσιάζει την παράσταση «About Sex». Η Βρανά δεν είναι απλώς αστεία αλλά επιπλέον ασχολείται με το «απαγορευμένο» για τις γυναίκες θέμα να κάνουν πλάκα: το σεξ.

Και το κάνει θαυμάσια, χωρίς να στερείται τη θηλυκότητά της, την άποψή της, το φύλο της. Την απασχολεί ο νέος τρόπος εύρεσης συντρόφων, οι νέες τάσεις, το sexting, η πορνογραφία.

Η Βρανά δεν είναι τυχαία περίπτωση. Η παράσταση «About Sex» έγινε sold out στο Φεστιβάλ της Μελβούρνης το 2016, όπου παίχτηκε και στα ελληνικά και στα αγγλικά και απέσπασε πολύ καλές κριτικές (πέντε αστέρια σε «Broadway Baby», «Three Weeks», «Everything Theatre», «Herald Sun»), στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2016 για τρεις παραστάσεις και στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2016 για πέντε παραστάσεις.

Ωστόσο, έχει και αξιοζήλευτο παρελθόν. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και η απόφασή της να σπουδάσει υποκριτική στην Αγγλία την έφερε σε επαφή με τον κόσμο του stand-up comedy. Μέλος, μέχρι πρότινος, ενός από τα πιο επιτυχημένα comedy clubs του Λονδίνου, το Angel Comedy, τα βιντεάκια της στο YouTube έχουν εκατοντάδες χιλιάδες views και σύμφωνα με το CNN είναι μία από τις δεκατρείς καλύτερες γυναίκες κωμικούς παγκοσμίως. Με την παράσταση «Φέτα με τη βασίλισσα» έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ζει τα τελευταία 14 χρόνια.

Η Κατερίνα Βρανά υπηρετεί το stand up για να σχολιάσει άβολες αλήθειες όχι με προσχολικό χιούμορ αλλά με την αμεσότητα μιας γυναίκας, μιας καλλιτέχνιδας καλύτερα, που ζει εκεί έξω. Και δεν υπάρχει κάτι πιο αστείο από την ίδια την αλήθεια της ζωής.

INFO
Κατερίνα Βρανά, «About Sex»
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 21:15, μόνο για 12 παραστάσεις.
Διάρκεια: 90΄
Κεντρική Σκηνή, Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)
Τηλ. κρατήσεων: 210 3455020, 6940 290312
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.katerinavrana.com.