Άννα Μπουρμά: Ο ήχος είναι μεγάλη υπόθεση - Free Sunday
Άννα Μπουρμά: Ο ήχος είναι μεγάλη υπόθεση

Άννα Μπουρμά: Ο ήχος είναι μεγάλη υπόθεση

Μετά από μια σειρά sold out παραστάσεων σε Αθηναικές σκηνές αλλά και εκτός Αθηνών, «Τα 5 στοιχεία» της Άννας Μπουρμά, θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ Ρεματιάς την Τέταρτη 19 Ιουλίου.  

Η παράσταση είναι βασισμένη στη θεωρία του Ησίοδου, για τα πέντε θεμελιακά στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό, γη και το ξεχασμένο  5ο στοιχείο, ο αιθέρας ) που αποτελούν και τους νοηματικούς συνδέσμους των τραγουδιών που ερμηνεύει η Αννα Μπουρμά, η οποία αναδεικνύεται σε μια performer σπάνιας πληρότητας, μέσα από την εξαιρετικά χορογραφημένη παρουσία της στη σκηνή. Τραγουδάει, χορεύει, παίζει πιάνο και κρουστά και παρασύρει το κοινό σε μια μουσική – εικαστική μυσταγωγία.  

Η Αννα Μπουρμά παρουσιάζει, ερμηνεύει και σκηνοθετεί και μας εξηγεί πως η αισθητική απαιτεί μέτρο.

Μιλήστε μας για τα 5 Στοιχεία;

Ως παράσταση είναι ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης της μουσικής.

Είναι η μουσική πάνω σε θέμα.

Οι στίχοι των τραγουδιών και από τις δύο προσωπικές μου δουλειές μιλούν για τα στοιχεία τα οποία συμβολίζουν καταστάσεις αλλά και συναισθήματα. Εκτός από τον Τάκη Μπουρμά που το κάνει αυτό στους στίχους του,  διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι και οι υπόλοιποι στιχουργοί που μου εμπιστευτήκαν στιχάκια τους κάνουν το ίδιο. Αυτό που έδωσε την έμπνευση για την  δημιουργία αυτής της παράστασης . Το 5ο στοιχείο το ανακάλυψα από ανάγκη καθώς υπήρχε μια κατηγορία τραγουδιών που δεν μπορούσα να τα κατατάξω σε κάποιο από τα τέσσερα στοιχεία. Έτσι διαβάζοντας αρχαία Ελληνική φιλοσοφία ανακάλυψα πως κατά τον Ησίοδο υπήρχε και 5ο στοιχείο – ο Αιθέρας -  που αργότερα για άγνωστους λόγους εξαφανίστηκε.

Είναι μια παράσταση που πήγε πολύ καλά τον χειμώνα. Τι είναι αυτό που αγάπησε ο κόσμος νομίζετε;

Την αλήθεια μας, τη διαφορετικότητα μας, το θάρρος των επιλογών μας, την ομαδικότητα μας και σύμφωνα με ομολογίες του κοινού την ιδιαίτερη ερμηνεία μου.

Από τη μία έχουμε παραδοσιακά όργανα, όπως νταούλια, τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, καβάλι και από την άλλη σύγχρονες τεχνικές όπως computer programming και looping. Τελικά η παράδοση και η τεχνολογία δεν είναι άγνωστες μεταξύ τους έννοιες.

Ο ήχος είναι μεγάλη υπόθεση, μπορεί να σε αρρωστήσει από την μια και από την άλλη μπορεί να σε μαγέψει, να σε γαληνέψει. Οι συνδυασμοί έχουν να κάνουν με την αισθητική, όταν υπάρχει αισθητική και μέτρο τίποτα δεν είναι άγνωστο ως έννοια. Αν όμως γίνουν με σκοπό τον εντυπωσιασμό και το συμφέρον τότε θα μιλήσουμε για μια υπέροχη σούπα ήχων που πιο πολύ θα ενοχλεί παρά θα γαληνεύει.

ΒΟΥΡΜΑ2 min

Τα κείμενα έχουν ξεχωριστή θέση στην παράσταση. Πως καταλήξατε σε αυτά;

Τα κείμενα της παράστασης είναι γραμμένα από τον πατέρα μου (συνθέτη και στιχουργό) Τάκη Μπουρμά . Αυτό που έκανα εγώ είναι να του δώσω το θέμα και τον τρόπο που θα τα φτιάξει. Εκείνος με μαεστρία και ταλέντο έδωσε μια γραφή κατανοητή, καθημερινή και διακριτικά ποιητική. Τα κείμενα είναι μικρές φιλοσοφικές ιστορίες με ερωτήματα και αλήθειες που είναι μπροστά μας αλλά δεν τις βλέπουμε. Άλλοτε  δεν μπορούμε ούτε να τις συζητήσουμε ( γιατί δεν βρίσκουμε συνομιλητές ) ή δεν έχουμε τις λέξεις να τις συζητήσουμε ( έλλειψη λεξιλογίου). Εκεί ο ακροατής ταυτίζεται με το κάθε στοιχείο σε μορφή πρόζας από τον ίδιο τον Τάκη Μπουρμά και στην συνέχεια αναλαμβάνω ερμηνευτικά και μουσικά εγώ.

Εσάς ποιο είναι το στοιχείο σας (φωτιά, αέρας, νερό, γη).

Όλα μου δίνουν κάτι πολύ δυνατό , σε αυτό που αισθάνομαι πιο οικεία  είναι το νερό.

Και το πέμπτο στοιχείο, ο αιθέρας, τι αντιπροσωπεύει;

Το σκοτάδι, ό,τι δεν μπορούμε να δούμε, ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Όλα εκτός γης, το σύμπαν,  που είμαστε αναπόσπαστο μέρος του. Τον αιθέρα θα τον συμβόλιζα  με το ανθρώπινο σώμα , ένας σκοτεινός χώρος με άπειρες λειτουργίες , με απόλυτη συνεργασία, με αδιατάραχτη ισορροπία, με άπειρους μικροοργανισμούς να συνυπάρχουν,  αλλά τόσο ευαίσθητος που ακόμα και ένα πολύ μικρό πχ βακτήριο μπορεί διαταράξει αυτή του την μοναδική ισορροπία και να νοσήσει.

ΒΟΥΡΜΑ2 min

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Φεστιβάλ Ρεματιάς,  στο απίθανο Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 21:15 με είσοδο ελεύθερη. Μετά στο στούντιο, συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις του 3ου προσωπικού μου δίσκου που ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει το χειμώνα.

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ

Ναρκίσσων 2-8,  Χαλάνδρι, 152-33  Αθήνα

Ώρα έναρξης : 21:15
Διάρκεια παράστασης : 100 (χωρίς διάλειμμα )
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Κείμενα, ενορχήστρωση : Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα : Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά : Γιώργος Μακρής
Ήχος : Νίκος Γεωργίου
Φώτα : Στέφανος Ερινιτάκης , Γιάννης Τριανταφυλλίδης & Άννα Μπουρμά
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος
Φωτογραφίες αφίσας : Γιάννης Μαργετουσάκης
Body painting: Κατερίνα Βλάχου

Ξηρός Πάγος : Φραγκίσκος Δασύρας
Παραγωγή : AFM records | Θεοδόσιος Φράγκος