Γιάννης Μηλιώκας: «Η αποτυχία είναι σπουδαία σπουδή» - Free Sunday
Γιάννης Μηλιώκας: «Η αποτυχία είναι σπουδαία σπουδή»

Γιάννης Μηλιώκας: «Η αποτυχία είναι σπουδαία σπουδή»

Ο Γιάννης Μηλιώκας συναντά στη Σφίγγα για τέσσερα Σάββατα (17 & 24/2, 3 &10/3) τους Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Λάκη Παπαδόπουλο και αναρωτιέται αν υπάρχει ακόμα ΠΑΣΟΚ.

Τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;

Ο πλουραλισμός εικόνων και ήχου, σε συνδυασμό με την εσωτερική αναβάθμιση του ανθρώπου που επιτυγχάνεται στις μέρες μας συνεχώς και αδιαλείπτως μέσω της τεχνολογίας, ωθεί τους καλλιτέχνες να είναι σε συνεχή εγρήγορση. Το νέο πρόγραμμά μας θα έχει από την «Ημιτελή» του Μπετόβεν μέχρι το «Με το φουστάνι το βιραμάν». Στα φώτα, όπως πάντα, θα έχουμε τον Μπαμπινιώτη.

Στα live σας υπάρχει πάντα πολύ πιτσιρίκι. Πώς το εξηγείτε;

Δυστυχώς, υπάρχουν γέροντες 19 ετών. Δυστυχώς, υπάρχουν και ξεμωραμένοι με μωρά. Όλα αυτά βέβαια ως προς τη συμπεριφορά, η οποία απορρέει από τη διανοητική κατάσταση του καθενός. Ο χρόνος, όμως, δεν έχει ηλικία. Το μέλλον είναι ήδη παρόν και το βλέπουμε καθαρά στα μάτια των παιδιών. Ως προς αυτό, έχουμε τη χαρά να αισθανόμαστε συνομήλικοι.

Νοσταλγείτε κάτι από το παρελθόν;

Η ζωή μας αποτελείται κατά μέσο όρο από χίλιους μήνες, τριάντα χιλιάδες μέρες, εφτακόσιες είκοσι χιλιάδες ώρες και σαράντα τρία εκατομμύρια δευτερόλεπτα. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, κατά τη γνώμη μου, είναι να αναπολεί και να νοσταλγεί το παρελθόν. Από μικρό παιδί νοσταλγώ μόνο το μέλλον. Η νοσταλγία του παρελθόντος είναι για τους «οσονούπω παρελθόντες».

Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας σας;

Σταθμοί στη ζωή μου ήταν η γέννησή μου, η πρώτη μου επαφή με την τρέλλλλλα μου, η ερωτική μου σχέση με την ελευθερία, η αγάπη μου για τη μουσική, η αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου και των συναδέλφων μου, η γέννηση της κόρης μου, ο Σταθμός Θεσσαλονίκης, ο Σταθμός Λαρίσης και ο διαστημικός σταθμός της ΝΑΣΑ.

Στη δισκογραφία είστε από το ’80. Όλα αυτά τα χρόνια οι αλλαγές στη μουσική βιομηχανία είναι τεράστιες. Είναι προς το καλύτερο;

Η γραμμή μεταξύ πολιτικής και δισκογραφίας είναι δυσδιάκριτη. Κάνει τους πολιτικούς να μπερδεύονται και, αντί να ασχολούνται με την πολιτική, να «εμφανίζονται» σε κέντρα διασκεδάσεως. Οι δισκογραφικές εταιρείες συρρικνώνονται και κάποιες έχουν κλείσει. Μέσα σε αυτόν τον δισκογραφικό χαμό αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα το ΠΑ-ΣΟΚ. Μήπως εσείς ξέρετε; Να αρχίσω να ανησυχώ;

Υπάρχει κάποιο μυστικό στην επιτυχία; Πώς δηλαδή ένας καλλιτέχνης καταφέρνει όχι να ξεχωρίσει αλλά να διαρκέσει. Υποθέτω πως το ταλέντο μόνο δεν φτάνει…

Το ταλέντο είναι αγνώστου διαμονής. Έρχεται σαν αστραπή και φεύγει με ταχύτητα φωτός. Αν καταφέρω και πιάσω τη στιγμή, περνάω στο επόμενο στάδιο, που είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά. Η όλη διαδικασία δεν περιγράφεται και δεν μεταλαμπαδεύεται. Το ταλέντο, όποιος το έχει, δεν το ξέρει, και όποιος το ξέρει, δεν το έχει. Η αποτυχία για μένα είναι πάντα σπουδαία σπουδή.

Η κόρη σας σας λέει ότι θέλει να συμμετάσχει σε ένα talent show, επειδή θέλει να γίνει γνωστή σαν τον μπαμπά της, όταν μεγαλώσει. Τι θα της πείτε;

Κάποτε ένας μαθητευόμενος ηθοποιός ρώτησε τον δάσκαλό του αν θα γίνει καλός ηθοποιός. Κι εκείνος του απάντησε «όχι». Όταν τον ξαναρώτησε «γιατί, δάσκαλε;», του απάντησε «επειδή με ρώτησες». Η γνώμη των ειδικών είναι τουλάχιστον περιττή. Όσο για την κόρη μου, αν με ρωτήσει, θα της συστήσω έναν καλό ψυχίατρο, γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα ζητήσει τη γνώμη μου για κάτι. Μετά, καλού-κακού, θα πάω κι εγώ.

Είναι δύσκολο εμείς οι δημοσιογράφοι να αποφύγουμε ερωτήσεις για την κρίση. Συχνά παίρνουμε την απάντηση «όλο αυτό είναι για το καλό μας», «για να μάθουμε από τα λάθη μας», «να αλλάξουμε νοσηρές νοοτροπίες». Ο άνθρωπος που έγραψε το τραγούδι «Για το καλό μου» το πιστεύει;

Η παγκοσμιοποίηση και η νέα τάξις πραγμάτων, που παρουσιάζεται ως αλλαγή, μου θυμίζουν αλλαγή πάνας. Ο Πλάτων έλεγε ότι μόνο όταν σταθμίσουμε μέσα μας το «εγώ» και το «εμείς» θα έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή και τη βεβαιότητα ότι ζούμε σε μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η ζυγαριά στις μέρες μας έχει πάρει κλίση 85 μοιρών και το σύστημα επιμένει να μας παρουσιάζει αναιδώς τις αποφάσεις του ως ισορροπημένες και ωφέλιμες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλή παράγει συμβουλές. Όλη μου η ζωή βασίστηκε σε μια συμβουλή: να μην ακούω συμβουλές. Για το καλό μου.

INFO

Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας και Λάκης Παπαδόπουλος στη Σφίγγα

Σάββατο 17 & 24/2, Σάββατο 3 & 10/3

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής

Τηλ.: 211 4096149, 6987 844845

Τιμή εισόδου στο μπαρ: €13 με μπίρα ή κρασί