Γιάννης Φίλιας- Δημήτρης Σταματελόπουλος: Μπορείς να αναλογιστείς την απεραντοσύνη του σύμπαντος; - Free Sunday
Γιάννης Φίλιας- Δημήτρης Σταματελόπουλος: Μπορείς να αναλογιστείς την απεραντοσύνη του σύμπαντος;

Γιάννης Φίλιας- Δημήτρης Σταματελόπουλος: Μπορείς να αναλογιστείς την απεραντοσύνη του σύμπαντος;

«Ο θρύλος του 1900», είναι ένα έργο βασισμένο στο θεατρικό μονόλογο του Alessandro Baricco «Novecento», που επιστρέφει για 2η χρονιά, από τις 18 Οκτωβρίου, στο Θησείον-ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, και για οκτώ παραστάσεις.

Ένας μονόλογος πάνω στο νερό μετατρέπεται σε μουσικό διάλογο πάνω στη σκηνή. Άλλοτε από τη θέση του αφηγητή, άλλοτε ερμηνεύοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες, δυο άντρες με όχημα πρωτότυπες jazz μουσικές συνθέσεις, ζωντανεύουν μ’ ένα πιάνο και μια τρομπέτα τη μοναδική ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σε ένα υπερωκεάνιο και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Η γνωριμία του με τον Τιμ Τιούνυ και η βαθιά φιλία τους, θα μας μεταφέρουν στις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30, σ’ ένα συγκινητικό ταξίδι στην ανθρώπινη φύση καταμεσής ενός jazz ωκεανού.

Οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης, Γιάννης Φίλιας και Δημήτρης Σταματελόπουλος, μοιράζονται τις σκέψεις τους με τους αναγνώστες του freesunday.gr.

1900 1

Γιάννης Φίλιας

«Το αιώνιο δίλημμα: η στεριά της λογικής, ή η θάλασσα της φαντασίας; Επιλέξαμε με το Δημήτρη να βουτήξουμε στο δεύτερο. Μέσα από το “Novecento” του Alessandro Baricco, ζήσαμε συναισθήματα που θα ήταν έγκλημα να μην τα κοινωνήσουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Συναισθήματα που - από πέρυσι που παίζεται αυτή η παράσταση - δημιούργησαν το δικό τους γενεαλογικό δέντρο, με ρίζα τον ίδιο το Baricco και το κείμενό του, κορμό την παράσταση και τη δική μας μουσική, κλαδιά και ακροκλάδια τους ανθρώπους που ήρθαν να μας δουν, ακόμα κι εκείνους που τυχαία περνούσαν έξω από το θέατρο. Κάθε φορά που πλησιάζουμε τη σκηνή και ακούγεται η πρώτη νότα, ένα ταξίδι ξεκινάει, και ποτέ, μα ποτέ δεν είμαστε σίγουροι πού θα καταλήξει όλο αυτό - κι ας ξέρουμε καλά τα λόγια μας. Οι ψυχές των δύο αυτών ανθρώπων που ερμηνεύουμε, είναι νερά στοιχειωμένα, που ανάλογα με τον καιρό φουσκώνουν, ή γαληνεύουν. Ανάλογα με τον καιρό, με το κοινό, ανάλογα με τη δική μας ζωή και διάθεση. Γι’ αυτό και άνθρωποι που είδαν την παράσταση, μας εκμυστηρεύτηκαν πως ένιωσαν πιο πολύ συνένοχοι, παρά θεατές. Συνένοχοι σε ένα παιχνίδι σκοτεινό, μα τόσο φωτεινό ταυτόχρονα».

1900 2

Δημήτρης Σταματελόπουλος

«Μπορείς να σκεφτείς το Ατελείωτο;
Μπορείς να το ζήσεις;
Μπορείς να αναλογιστείς την απεραντοσύνη του σύμπαντος;
Από που προερχόμαστε και που πηγαίνουμε...σε ποιό καράβι ανήκουμε... ποιά είναι η μουσική του καθενός και σε ποιό κλαβιέ κάθεται...
Με το που διάβασα το novecento του Alessandro Baricco μαγεύτηκα, βρήκα ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου σ' αυτό το έργο.
Ένας λυρικός μονόλογος με ευαισθησία, χιούμορ και γρήγορους ρυθμούς. Μα πάνω απ' όλα γεμάτος με ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με τον Γιάννη πριν από τέσσερα χρόνια. Γράψαμε μουσική, μεταφράσαμε και διασκευάσαμε το κείμενο, το κάναμε παράσταση.
Δεν το παρουσιάζουμε έτσι απλά... επειδή δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Ίσα ίσα και οι δύο έχουμε πολύ βαρύ πρόγραμμα. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να πούμε κάτι με αυτή την παράσταση. Να εκφράσουμε την αναμέτρηση του ανθρώπου με την συμπαντική νομοτέλεια. Μέσα από αποφάσεις που παίρνει ο ίδιος για τη ζωή του, αλλά και ότι έχει γραφτεί από πριν, για τον καθένα». 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Μουσική: Γιάννης Φίλιας / Δημήτρης Σταματελόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Artracks R. Studios
Φωτογραφίες - βίντεο: Κωνσταντίνα Μαρίνο

ΠΑΙΖΟΥΝ
Δημήτρης Σταματελόπουλος (Τιμ Τιούνυ, τρομπετίστας)
Γιάννης Φίλιας (Χιλιαεννιακόσια, πιανίστα)

INFO
«Θησείον, ENA ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλ. 210 3255444

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 18 Οκτωβρίου έως 6 Δεκεμβρίου