Είδαμε την παράσταση «Χάρολντ και Μοντ», στο Θέατρο Νέος Ακάδημος - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση «Χάρολντ και Μοντ», στο Θέατρο Νέος Ακάδημος

Είδαμε την παράσταση «Χάρολντ και Μοντ», στο Θέατρο Νέος Ακάδημος

Το ανατρεπτικό και συγκινητικό αριστούργημα του Κόλιν Χίγκινς ,  σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και πρωτότυπη μουσική Μιχάλη Δέλτα, με δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές … παρακολουθήσαμε.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Χάρολντ και Μοντ.

Για να κατανοήσει κάνεις την ομορφιά οφείλει πρώτα να γνωρίσει την ασχήμια  και για να πετάξει από επάνω του ένα σαρκίο που δεν του ταιριάζει,  μέσα από το Χειμώνα της ύπαρξης οφείλει να βαδίσει,  προς την ελευθερία της δικής του Άνοιξης.

Νέος ο Χάρολντ, μα φορτωμένος με τα βάρη μιας άκομψης,  άτσαλης ενηλικίωσης,  (ίσως λόγω του πρόωρου θανάτου του πατέρα του),  που υπερβαίνει, υπερπηδά τη σταδιακή ωρίμανση,  για να τον οδηγήσει σε ένα πρόωρο ψυχικό γήρας. Μέσα από αυτό αποζητά με τρόπους ακραίους την προσοχή της μητέρας,  επινοώντας μία σειρά ευφάνταστων τρομακτικών αυτοκτονιών.  Μία ακραία, συγκινητική μορφή μοναξιάς,  που αποκρυπτογραφεί την απώλεια και τον πόνο από τη μία,  και προβάλλει σαν ταινία την αδιαφορία και το μητρικό εγωισμό  και μονομανία από την άλλη.  Τον εγωισμό μιας μητέρας που βαδίζει πάντα στην επιφάνεια της λίμνης,  χωρίς ποτέ να βρέχει τα μαλλιά της, χωρίς να βάζει το κεφάλι της κάτω από την επιδερμίδα  του νερού έστω, για να ρίξει μία ματιά στο τι ζει εκεί.

Και ξαφνικά έρχεται στη ζωή του η Μοντ.

Μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας, 80 ετών, που με τη δύναμη της παντοτινής νεότητας,  με αφέλεια σχεδόν παιδική, με ρυθμό, αναρχισμό, φαντασία και ιδέες,  κατάφερε να αφυπνίσει τη γερασμένη ψυχή του μοναχικού Χάρολντ.  Να την κάνει και πάλι νεανική και να ξυπνήσει μέσα του συναισθήματα μεγάλης αγάπης  και ευγενούς εξάρτησης, που για τη δική του άγουρη μάτια ισοδυναμούν με το πρώτο σκίρτημα της νέας εποχής.

Και μέσα σε όλη ετούτη την ψυχική αναζήτηση του γιου της,  η μητέρα να πασχίζει να του γνωρίσει μέσω γραφείου συνοικεσίων συντρόφους,  (η μία πιο αλλόκοτη από την άλλη)  και με συμμάχους τον προσωπικό της ψυχολόγο και τον παπά της ενορίας,  να προσπαθούν να τον απομακρύνουν με τρέμουλο εσωτερικό και το φόβο της διαπόμπευσης από τη Μοντ.

Ένα πολλαπλό ψυχογράφημα, μία τομή κάθετη στο σύγχρονο αστικό βίο  που σπαράσσεται από την απομόνωση του ανθρώπου στον εαυτό του,  την επινόηση της ακρότητας ως μέσον άντλησης προσοχής,  την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους,

καθώς και μία γεφύρωση του χάσματος των γενεών, μέσω μιας αυτοσχέδιας γέφυρας κατασκευασμένης από ειλικρίνεια κατανόηση πίστη και υπομονή… και άχρονη αγάπη.

Μία κατάδειξη της επικράτησης του φωτός έναντι του σκότους,  με προσανατολιστικό γνώμονα την πίστη στη ζωή… στον άνθρωπο.

Ο Χάρολντ, (Θανάσης Τσαλταμπάσης), μία φυσιογνωμία ευγενική και παράξενη, καταφέρνει να μας πείσει τόσο για την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του,  για τα σκοτάδια που τον κατασπαράζουν, καθώς και για τη σταδιακή μετάλλαξη του

από κάμπια… σε πεταλούδα.

Η Μοντ, (Τάνια Τσανακλίδου), γλυκιά, τρυφερή, αληθινή και ανθρώπινη,  προϊόν της ελεύθερης βούλησης με μία δόση αναρχισμού σε βαθμό τέτοιο,  που αρνείται να ενταχθεί και υποπίπτει ακόμη και σε μικροαδικήματα προς χάριν της δικής της αντίληψης για την ομορφιά.  Ένα λουλούδι ανθισμένο 365 ημέρες το χρόνο.

Η μητέρα Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, όσο αδιάφορη για τον Χάρολντ απαιτούσε η συνθήκη, προσκολλημένη στα πρέπει και στο φαίνεσθαι,   ο γιατρός -παππάς επίσης συμπαθής και στους δύο ρόλους, ενώ οι νύφες τρεις,  με έντονο το κωμικό στοιχείο, καθώς και ο βοηθός.

Ο Σωτήρης Χατζάκης αξιοποίησε τους πρωταγωνιστές με ευγένεια και σεβασμό, ενδυναμώνοντας τις αξίες της παράστασης.

Από την άλλη τα σκηνικά του Γιώργου Λυντζέρη λιτά, λειτουργικά , τα κοστούμια της Έρσης Δρίνη ιδιαίτερα και πολύ σωστά επιλεγμένα, η πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Δέλτα αξιοπρόσεκτη, ενώ οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα άρτιοι.

Μία γλυκιά και τρυφερή παράσταση, γεμάτη νοσταλγία και ελπίδα, που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Ταυτότητα Παράστασης

  • Συγγραφέας: Κόλιν Χίγγινς
  • Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
  • Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
  • Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μιχάλης Δέλτα
  • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
  • Κοστούμια: Έρση Δρίνη
  • Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
  • Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χούντας
  • Στο τραγούδι "Η ζωή είναι μεγάλη" τους στίχους έγραψε η Ελένη Φωτάκη
  • Στο τραγούδι "Άγρια Χαρά" τους στίχους έγραψε ο Μιχάλης Δέλτα
  • Ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου 
  • Τσέλο - Σταύρος Παργινός

 

 

Διανομή: Τάνια Τσανακλίδου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Ελένη Βαΐτσου, Αλέξανδρος Χούντας, Ειρήνη Κότσιφα, Διονύσης Στραβοράβδης

Παραγωγή: Happy Light Productions

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης

Προβολή/Επικοινωνία: Αγλαϊα Παγώνα

ΝΕΟΣ Ακάδημος: Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17 (Σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο)

Πρεμιέρα: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Hμέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη 18:15, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή: 20:30

Τιμές Εισιτηρίων:

  • Ζώνη Α: 22€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη: Γ 18€
  • Άνεργοι, Πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, Συνοδοί ΑΜΕΑ, +65 ετών, Φοιτητές: 15€
  • Ομαδικά Εισιτήρια άνω των 20 ατόμων: 13€

Προπώληση Εισιτηρίων:

  • Στα τηλέφωνα 210 3625119 & 210 0080900
  • Στα ταμεία του θεάτρου (Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο) / από 26.08.2019
  • Στα γραφεία της HappyLight Productions (Θράκης 44, Αγ.Παρασκευή, Μετρό Νομισματοκοπείο)

Για Ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στo τηλέφωνο 210 0080903

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Web: www.neosakadimos.gr

Facebook: www.facebook.com/neosakadimos

Instagram: www.instagram.com/neosakadimos

You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCt3LXDqOhYhrrxUhu-T01qg

#neosakadimos # HaroldandMaude