Χρήστος Λύγκας: « το προσωπικό βίωμα πάντα κάνει πιο συναρπαστική τη δουλειά σε ένα έργο» - Free Sunday
Χρήστος Λύγκας: « το προσωπικό βίωμα πάντα κάνει πιο συναρπαστική τη δουλειά σε ένα έργο»

Χρήστος Λύγκας: « το προσωπικό βίωμα πάντα κάνει πιο συναρπαστική τη δουλειά σε ένα έργο»

Στο τολμηρό και βαθιά σαρκαστικό «Πώς να νικήσεις τη μοναξιά», ο Νηλ Λαμπιούτ μάς φέρνει αντιμέτωπους με σκληρά ηθικά διλήμματα και αμείλικτα ερωτήματα για το νόημα της ύπαρξης και τα όρια της αγάπης. Ο Νηλ Λαμπιούτ θίγει το ευαίσθητο ζήτημα της εθελούσιας υποβοηθούμενης ευθανασίας, εκεί που η παράταση της ζωής είναι μια οδυνηρή μακρόσυρτη πορεία προς έναν προδιαγεγραμμένο θάνατο, και την ίδια στιγμή κοιτάζει τη βαθύτερη υπαρξιακή διάσταση της απώλειας, του πένθους και της μοναξιάς.

O Χρήστος Λύγκας σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Πώς συναντηθήκατε με το έργο «Πώς να νικήσεις τη μοναξιά» του Νηλ Λαμπιούτ και για ποιον λόγο σάς κέντρισε το ενδιαφέρον να το ανεβάσετε;

Είναι το δεύτερο έργο του Νηλ Λαμπιούτ που σκηνοθετώ. Προηγήθηκε το «Σκοτεινό Σπίτι» το 2011. Στο επίκεντρο της προβληματικής του είναι η τραγικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Θαυμαστής του Χένρικ Ίψεν, διαθέτει μια πολύ αιχμηρή θεατρική γλώσσα, που γίνεται το όχημα ώστε να διεισδύσει στα πιο σκοτεινά σημεία του ψυχισμού των χαρακτήρων που πλάθει. Όπως και στο «Σκοτεινό Σπίτι», το έναυσμα για τη συγγραφή του έργου ήταν ένα προσωπικό βίωμα –η απώλεια της μητέρας του– και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που με έκανε να το επιλέξω, καθώς το προσωπικό βίωμα πάντα κάνει πιο συναρπαστική τη δουλειά πάνω σε ένα έργο!

 

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις παραστάσεις που ανεβάζετε;

Θα έλεγα πως το κριτήριο είναι το κατά πόσο ένα έργο με αφορά με έναν βιωματικό τρόπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Με ενδιαφέρουν πολύ τα έργα που αφορούν θέματα στην γκρίζα ζώνη της ηθικής, καθώς είναι πάντα αποκαλυπτικά, αλλά και γιατί στη ζώνη αυτή τα πράγματα χάνουν την καθαρότητά τους και γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα και για τη δική μου δουλειά με τους ηθοποιούς αλλά και για το κοινό.

 

Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Το έργο είναι ένας αποχωρισμός. Ένα άλμα στο κενό για τρεις χαρακτήρες, που οι ζωές τους ενώνονται για πάντα. Αλλά είναι και μια τραγική πάλη ανάμεσα στην ηθική και τη συμπόνια, ανάμεσα στον πόνο να αφήσεις για πάντα αυτόν που αγαπάς και την αγωνία να τον κρατήσεις με κάθε θυσία ή κάθε κόστος. Ο θάνατος χτυπά την πόρτα ενός ζευγαριού που αγαπιέται βαθιά και το μόνο που έχουν να αποφασίσουν είναι η στιγμή που θα του ανοίξουν.

 

Έχετε συγκεκριμένη άποψη για την εθελούσια υποβοηθούμενη ευθανασία;

Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει μόνος του πέρα από την ηθική, τη θρησκεία ή τις κοινωνικές πεποιθήσεις. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς που αφήνεις πίσω, αλλά πάντα είναι έτσι κι αλλιώς. Δεν πιστεύω ότι θα συναινούσα εύκολα σε μια τέτοια απόφαση, στην περίπτωση που θα αφορούσε ένα αγαπημένο πρόσωπο, αλλά από την άλλη σίγουρα θα βάραινε μέσα μου ό,τι θα ήταν το καλύτερο για τον άλλον. Οπότε, ειλικρινά δεν ξέρω.

 

Εκτός από σκηνοθέτης, παίζετε στην παράσταση. θέλετε να μας πείτε για τον ρόλο σας και πώς τον έχετε προσεγγίσει;

Ο Μπραντ είναι ένας τυπικός μέσος Αμερικανός, κάπου στις νοτιοδυτικές πολιτείες. Παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής του και στο ξεκίνημα του γάμου του όλα πήγαν καλά. Μέχρι τη στιγμή που η γυναίκα του αρρωσταίνει. Από εκείνο το σημείο αρχίζει για αυτόν ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο, καθώς ο μόνος του στόχος είναι εκείνη να ζήσει. Όταν τον συναντάμε στο έργο είναι τόσο ψυχικά εξαντλημένος από αυτή την άνιση μάχη, που δεν συνειδητοποιεί καν, ή δεν μπορεί να αποδεχτεί, ότι η μάχη αυτή έχει χαθεί οριστικά! Κι όχι μόνο αυτό. Επιπλέον, το οριακό σημείο που έχει φτάσει εκείνη στη δική της μάχη με τον πόνο, τον φέρνει αντιμέτωπο με τους χειρότερους εφιάλτες του, καθώς θα του ζητήσει από κοινού να κινηθούν πέρα από την ασφαλή περιοχή του νόμου και της ηθικής.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των προβών από τον διπλό σας ρόλο, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού, και πώς είναι η συνεργασία με τους συμπρωταγωνιστές σας;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο και ματαιόδοξο να παίζεις και να σκηνοθετείς μαζί. Είχα τη μεγάλη τύχη να έχω δύο υπέροχους ηθοποιούς, συνεργάτες και φίλους, τώρα μετά από όλα αυτά… Τη Μαρία Μπρανίδου και τον Γεράσιμο Μαύρο. Πέρα από το ότι είναι πάρα πολύ καλοί ηθοποιοί, είχαν την τεράστια γενναιοδωρία να με εμπιστευτούν στον τρόπο δουλειάς… ακόμα κι αν τους ζητούσα συνεχώς περισσότερα… αλλά όχι μόνο αυτό! Μοιράστηκαν κάθε στιγμή της πρόβας, με έκαναν καλύτερο μέσα από την καίρια και τεκμηριωμένη άποψή τους και ήταν πραγματικοί σύντροφοι καθημερινά στις πρόβες! Μέσα σε ένα τέτοιο ασφαλές πλαίσιο, είχα τη συνδρομή τους και στο κτίσιμο του ρόλου μου, γιατί έχουμε δημιουργήσει μετά από δύο χρόνια συνεργασίας έναν κοινό θεατρικό κώδικα.

Info

«Πώς να νικήσεις τη μοναξιά»

Συγγραφέας: Νηλ Λαμπιούτ

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας

Διανομή

Μαρία Μπρανίδου

Χρήστος Λύγκας

Γεράσιμος Μαύρος

Πολυχώρος «Vault Theatre Plus»

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός, τηλ.: 2130356472, 6951832070