Τα σούπερ μόντελ της δεκαετίας του ’90 (πως είναι σήμερα) - Free Sunday
Τα σούπερ μόντελ της δεκαετίας του ’90 (πως είναι σήμερα)

Τα σούπερ μόντελ της δεκαετίας του ’90 (πως είναι σήμερα)

Πριν από την Τζίτζι και την Κέντελ υπήρξαν η Κλόντια, η Ναόμι, η Κρίστι, η Λίντα, η Σίντι και η Κέιτ. Τα πραγματικά super models που είχαν μεγαλύτερη δυναμική και περιουσία κι από τις ντίβες του Χόλυγουντ. Η χρυσή πεντάδα της βιομηχανίας της μόδας σάρωνε τα εξώφυλλα των περιοδικών ενώ τα καπρίτσια και οι έρωτες τους γίνονταν πρωτοσέλιδοι.

Ναόμι Κάμπελ

Σε ηλικία 15 ετών και ενώ παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μπαλέτου, παρατηρεί την Ναόμι Κάμπελ στο δρόμο η διευθύντρια του πρακτορείου μοντέλων Elite και υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο, για να γίνει το πρώτο έγχρωμο μοντέλο που ποζάρει για το εξώφυλλο της γαλλικής Vogue, μετά από απαίτηση του Yves Saint Laurent, που απειλεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποσύρει όλη του τη διαφήμιση και υποστήριξη από το περιοδικό. Η Ναόμι Κάμπελ με την εξωτική της ομορφιά μάγεψε το φακό των φωτογράφων, έγινε η μούσα του Τζιάνι Βερσάτσε, ανοίγοντας έτσι τις σχεδόν ερμητικά κλειστές πόρτες για τα έγχρωμα μοντέλα. Όσο όμως η φήμη της μεγάλωνε τόσο αυξάνονταν και οι ιδιοτροπίες της, ενώ η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν βοηθούσε το ευερέθιστο ταπεραμέντο της. Η κακή της συμπεριφορά την οδήγησε μέχρι και στις αίθουσες των δικαστηρίων, κάνοντάς την να δηλώνει: «Δεν χρειάζεται να ελέγξω τον θυμό μου. Χρειάζεται όλοι οι άλλοι να ελέγξουν τις πράξεις τους και να μην με εκνευρίζουν». Η Ναόμι Κάμπελ έχει καταδικαστεί για επίθεση 4 φορές. Κι, όμως, μετά απ' όλα αυτά κυκλοφόρησε μπλουζάκι που έγραφε «Η Ναόμι Κάμπελ με χτύπησε... και το λάτρεψα!». Από την άλλη η προσωπική ζωή της Ναόμι ήταν πιο ήρεμη. Την δεκαετία του '90 είχε μία σύντομη σχέση με τον ηθοποιό Robert de Niro, ενώ πιο μετά αρραβωνιάστηκε τον με τον Adam Clayton των U2. Πρόσφατα είχε μια μακροχρόνια σχέση με τον επιχειρηματία της F1, Flavio Briatore και για 5 χρόνια έβγαινε με τον Ρώσο εκατομμυριούχο Vladislav Doronin. Πάντως μέχρι σήμερα η μαύρη γαζέλα δεν έχει παντρευτεί ποτέ και δεν έχει κάνει παιδιά.

Πως είναι σήμερα

naomi min

 

 

Σίντι Κρόφορντ

Η πορεία της στο χώρο ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, όταν ένας φωτογράφος που δούλευε σε μια τοπική εφημερίδα στο Ντεκάλμπ κοντά στο Σικάγο, της ζήτησε να τη φωτογραφίσει. Ξεκίνησε να δουλεύει επαγγελματικά σαν μοντέλο και μερικά χρόνια αργότερα, η Vogue την ονόμασε «τοπ, των τοπ μόντελς». Ωστόσο δεν ήταν το τυπικό μοντέλο. Δεν ήταν ξανθιά, με γαλανά μάτια και μικρό στήθος. Άσε που είχε μια ελιά δίπλα στο στόμα της. Μάλιστα για αυτή την ελιά έδωσε μάχη στο ξεκίνημα της καριέρας της, που έγινε το σήμα κατατεθέν της. Μέχρι να εμφανιστεί εκείνη οποιοδήποτε σημάδι ή ελιά θεωρείτο πρόβλημα για ένα μοντέλο. «Το σώμα μου είναι ένα σώμα που μπορούν να έχουν πολλές γυναίκες, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν ανορεξικές», είχε πει για τις μεσογειακές καμπύλες της. Το 1991 παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Γκιρ. Έμειναν παντρεμένοι τέσσερα χρόνια και το διαζύγιο τους ήταν ένα από τα θέματα της χρονιάς. Ούτε εκείνη, ούτε αυτός, όμως, έριξαν ποτέ λάσπη στον ανεμιστήρα, αρνούμενοι να απαντήσουν σε προσωπικές ερωτήσεις. Οι βιντεοκασέτες γυμναστικής που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’90 αγοράστηκαν με την ίδια «μανία» από άντρες και γυναίκες. Το 1998 παντρεύτηκε με το μοντέλο Ράντι Γκέρμπεπ, με τον οποίο είναι μαζί μέχρι σήμερα και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Η κόρη της φαίνεται πως ακολουθεί τη δική της λαμπερή πορεία, αφού έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ.

Πως είναι σήμερα

cindie min

 

Κλόντια Σίφερ

Στόχος της ήταν να γίνει δικηγόρος, όπως και ο πατέρας της, μέχρι που στα 17 της την είδε ένας ατζέντης σε ένα τοπικό κλαμπ, που διασκέδαζε με τις φίλες της. Την πλησίασε και της πρότεινε να δουλέψει ως μοντέλο. Αρχικά οι γονείς της απέρριψαν την πρόταση, θεωρώντας ότι η κόρη τους έπρεπε να ασχοληθεί με κάτι σοβαρό. Τελικά πείστηκαν. Πίστευαν ότι θα ήταν μια περιστασιακή απασχόληση που δεν θα επηρέαζε το μέλλον της. Μετακόμισε στο Παρίσι, όπου ακολούθησαν δεκάδες απορρίψεις από τους οίκους μόδας. Απογοητεύτηκε κι ήταν έτοιμη να τα παρατήσει, μέχρι που το περιοδικό «Elle» αποφάσισε να βάλει μία άγνωστη στο εξώφυλλο. Η πραγματική αναγνώριση, όμως, ήρθε με τη διαφήμιση των τζιν Guess Jeans. Πρωτοανέβηκε στην πασαρέλα το 1988 με την υποστήριξη του σχεδιαστή Καρλ Λάγκερφελντ για την εταιρεία Chanel. Στην αρχή, ήταν γνωστή ως η σωσίας της Μπριζίτ Μπαρντό. Πολύ γρήγορα όμως, ξεπέρασε αυτή τη σύγκριση. Απέδειξε, επίσης, ότι εκτός από ομορφιά, διέθετε και επιχειρηματικό δαιμόνιο. Μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως το μοντέλο με τα περισσότερα εξώφυλλα παγκοσμίως και την περιουσία της να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια.... Τη δεκαετία του '90 είχε αποκλειστικό διαφημιστικό συμβόλαιο με τις εταιρείες Revlon, Pepsi, Ebel, L’Oréal, Citroën, H&M και Victoria's Secret. Αργότερα διαφήμισε και προϊόντα των Louis Vuitton, Dom Pérignon και Dolce & Gabbana. Η ημερήσια αμοιβή της το 1995 ανερχόταν σε 25.000 ως 75.000 μάρκα. Η Κλόντια Σίφερ ήταν επί πέντε χρόνια, από το 1994 ως το 1999 αρραβωνιασμένη με τον διάσημο μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Το 2002 παντρεύτηκε το Βρετανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μάθιου Βον. Μαζί του απέκτησε τρία παιδιά.

Πως είναι σήμερα

claudia min

Λίντα Εβαγκελίστα

Η καναδή Λίντα Εβαγκελίστα από μικρή ονειρευόταν να γίνει μοντέλο. Τα κατάφερε σχεδόν αμέσως, ωστόσο δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσει. Όλα άλλαξαν όταν ακολούθησε τη συμβουλή του φωτογράφου Peter Lindbergh, να κόψει τα μαλλιά της κοντά. Όταν το τόλμησε 16 οίκοι την απέρριψαν από τα catwalks τους. Οι φωτογράφοι, όμως, το λάτρεψαν. Το κούρεμα ονομάστηκε "The Linda" κι αντιγράφηκε από χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο. Στα χρόνια που ακολούθησαν θα βάψει τα μαλλιά της από πορφυρό κόκκινο μέχρι πλατινέ ξανθό. Ο χαμαιλέοντας της βιομηχανίας της μόδας έμεινε γνωστή στην ιστορία του μόντελινγκ για την ατάκα «δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι μου για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα». Το 2016 η φωτογραφία της με τις Σίντι Κρόφορντ, Τατιάνα Πατίτζ, Ναόμι Κάμπελ και Κρίστι Τέρλινγκτον πωλήθηκε σε δημοπρασία για 118,462 δολάρια. Το 1987 παντρεύτηκε τον διευθυντή του πρακτορείου μοντέλων Elite Τζέραλντ Μαρί (που αργότερα κατηγορήθηκε από δεκάδες μοντέλα για σεξουαλική παρενόχληση). Χώρισαν το 1993. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ζευγάρι με τον Κάιλ ΜακΛάχλαν και κατόπιν με τον διεθνή γάλλο τερματοφύλακα Φαμπιάν Μπαρτέζ. Μάλιστα, με τον Μπαρτέζ, έμεινε έγκυος, αλλά απέβαλε στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Το ζευγάρι χώρισε το 2000. Ένα χρόνο αργότερα έκαναν νέα προσπάθεια αλλά χώρισαν ξανά οριστικά το 2002. Τον Οκτώβριο του 2006 έγινε μητέρα αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τον βιολογικό πατέρα του γιού της. Ωστόσο, το 2011 κατέθεσε αγωγή εναντίον του γάλλου δισεκατομμυριούχου Φρανσουά-Ανρί Πινό, συζύγου της ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ, υποστηρίζοντας πως είναι ο πατέρας του παιδιού της και αξιώνοντας διατροφή 46,000 δολαρίων τον μήνα, το μεγαλύτερο ποσό που είχε ζητήσει ποτέ από μητέρα. Η δικαστική διαμάχη έληξε με διακανονισμό.

Πως είναι σήμερα

linda min

Κρίστι Τέρλινγκτον

Ήταν 14 ετών όταν ο φωτογράφος Ντένι Κόντι την ανακάλυψε να κάνει ιππασία στο Μαϊάμι. Ο πιλότος πατέρας της δεν έφερε αντίρρηση στο να ασχοληθεί η κόρη του με την μόδα, αρκεί να μην παραμελούσε τα μαθήματα της. Και η Κρίστι δεν τον απογοήτευσε. Όταν, όμως, έγινε 18 έφυγε καρφί για την Ν. Υόρκη. Δύο χρόνια μετά, το 1989, το πρόσωπό της βρισκόταν στις γιγαντοαφίσες όλου του κόσμου, αφού έγινε το πρόσωπο του Calvin Klein για το άρωμα Eternity, που έκανε ρεκόρ πωλήσεων, και ακόμα και σήμερα παραμένει ένα κλασσικό γυναικείο και αντρικό άρωμα. Ακολούθησαν εξώφυλλα στα Vogue, Harper's Bazaar, Elle, Marie Claire, L'Officiel, Tatler, Glamour, Cosmopolitan και Allure και πασαρέλες στους Calvin Klein, Chanel, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs, Donna Karan, Prada, Valentino, Versace, Louis Vuitton, Bally, Jason Wu, Max Mara, Escada, Michael Kors. Η ήρεμη δύναμη της βιομηχανίας της μόδας ταυτίστηκε με την yoga και τις πρακτικές της. Λάνσαρε μάλιστα τη δική της σειρά ρούχων σε συνεργασία με την Puma. Με την αλλαγή του αιώνα αναπτύσσει συνεργασίες με μιντιακούς κολοσσούς και αρθρογραφεί για ζητήματα υγιεινής διατροφής και άσκησης. Μάλιστα, το 2002, παίρνει για λογαριασμό του ΝΒC συνέντευξη από το είδωλο της Δαλάι Λάμα, ενώ το 2015 είναι το κεντρικό πρόσωπο στα δοκιμαστικά του Apple Watch. Το φιλανθρωπικό της έργο είναι, επίσης, σημαντικό και έχει συνεργαστεί με σωματεία για τα δικαιώματα των γυναικών σε υπανάπτυκτες χώρες υπογράφοντας το 2010 το ντοκιμαντέρ No Woman No Cry, το οποίο αναφέρεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Τανζανία, την Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές αλλά και τις ΗΠΑ. Η ταινία αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει τον δικό της μη κερδοσκοπικό οργανισμό Every Mother Counts (EMC). Το 2003, στο Σαν Φρανσίσκο, παντρεύτηκε τον ηθοποιό Έντουαρντ Μπερνς. Ήταν 25 εβδομάδων έγκυος και εκείνος που την παρέδωσε νύφη ήταν ο τραγουδιστής των U2 Bono. Η α9δερφή της Κέλι είναι παντρεμένη με τον αδερφό του συζύγου της, Μπράιαν. To 2016 μαζί με τον Έντουαρντ Μπερρνς πρωταγωνίστησαν σε τηλεοπτική διαφήμιση του αρώματος που την έκανε διάσημη, Eternity.

Πως είναι σήμερα

cristie min

 

 

Κέιτ Μος

Λίγο πριν το γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέτι Μίντλεντον στην Μεγ. Βρετανία κυκλοφόρησε ένα t-shirt, που έγραφε «There is only one Kate in London» («Υπάρχει μόνο μια Κέιτ στο Λονδίνο). Από κάτω υπήρχε μία φωτογραφία της Κέτι Μος. Χωρίς να διαθέτει τις σούπερ σέξι αναλογίες της Αγίας 5άδας του modeling η Κέιτ ήρθε στην ηλικία των 18 ετών με φόρα για να σαρώσει όλα τα εξώφυλλα. Η πρώτη μεγάλη της δουλειά ήταν η καμπάνια εσωρούχων του Kevin Klein και ήταν ο ορισμός της επιτυχίας. Βρισκόταν στο πλευρό του Mark Wahlberg, τότε Marky Mark και η επιτυχία της δεν είχε προηγούμενο. Η Κέιτ έγινε η βασίλισσα της πασαρέλας σε μια νύχτα. Το αυθάδικο μούτρο της, το ειρωνικό βλέμμα, οι υποσχέσεις νυμφίδιου καθιέωσαν την Κέιτ ως την αιώνια Λολίτα. Το κασέ της απογειώθηκε όταν έγινε ζευγάρι με τον Τζόνι Ντεπ. Για κάποιο λόγο ο Τύπος και ο κόσμος λατρεύουν τόσο την Κέιτ Μος που μπορούν να της συγχωρούν τα πάντα- όπως τις κακές παρέες με τον Πιτ Ντόχερτι, τη χρήση ναρκωτικών. Σήμερα είναι παντρεμένη με τον κιθαρίστα των Kills, Τζέιμι Χινς.

Πως είναι σήμερα

kate min