Ο άλλος «Τιτανικός» του Λεονάρντο ντι Κάπριο - Free Sunday
Ο άλλος «Τιτανικός» του Λεονάρντο ντι Κάπριο

Ο άλλος «Τιτανικός» του Λεονάρντο ντι Κάπριο

Διανύει μια χρονιά που θα του μείνει αξέχαστη. Κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην «Επιστροφή» του Ινιάριτου, κέρδισε τα φώτα στο Νταβός καταγγέλλοντας την απληστία των πολυεθνικών, συναντήθηκε με τον πάπα και τον Ομπάμα για να τους μεταφέρει την αγωνία του για την κλιματική αλλαγή. 
Και βέβαια πήρε θέση κατά του Τραμπ με επιχείρημα ακριβώς την άθλια θέση του στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η ελληνική λεπτομέρεια είναι ότι το καλοκαίρι πέρασε από το Μύκονο προκαλώντας φρενίτιδα για μια selfie μαζί του, που τελικά αποδείχθηκε αδύνατη.

Είναι μόλις 41 ετών, διάσημος όσο δεν πάει άλλο, πλούσιος και περιζήτητος, με προφίλ προοδευτικού και πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη που πρωταγωνιστεί όχι μόνο στη μεγάλη οθόνη αλλά και στη δημόσια ζωή.

Αλλά δεν υπάρχει τελειότητα. Και στην περίπτωσή του η ρωγμή ήρθε από ένα οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη Μαλαισία και διεθνείς διαστάσεις. Ήδη από πολλές πλευρές διατυπώνεται αίτημα απομάκρυνσής του από τη θέση του Αγγελιαφόρου της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Το χρώμα του χρήματος

Πρόκειται για σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο οποίο εμπλέκεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB. Όλα ξεκίνησαν όταν η ελβετική οργάνωση για τα τροπικά δάση Bruno Manser Fund συνέδεσε τον Ντι Κάπριο με το συγκεκριμένο ταμείο που κατηγορείται για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο ισχυρισμός των εγκαλούντων είναι ότι το ίδρυμα του ηθοποιού έχει λάβει «βρόμικα» κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν μέσω των δωρεών που γίνονταν από πρόσωπα-κλειδιά τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Το κρατικό ταμείο ιδρύθηκε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος είναι και πρόεδρός του. Τυπικά, σκοπός είναι να γίνονται επενδύσεις και τα κέρδη να προσφέρονται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της χώρας. Όμως φαίνεται πως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι και η αμερικανική Δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο.

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο άργησε να αντιδράσει, παρόλο που προκλήθηκε έντονα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ανακοίνωσε ότι αναμένει να του δοθεί κατεύθυνση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με κεφάλαια από τη Μαλαισία που έφτασαν στην περιβαλλοντική του οργάνωση ή στην παραγωγή της ταινίας του «The Wolf of Wall Street» (2013).

Δηλώνει επίσης πως θα επιστρέψει όλες τις δωρεές που έλαβε και συνδέονται με το μαλαισιανό ταμείο και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να εξασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης σε αυτό το θέμα.

Αθώος ή ένοχος; Και μόνο η αμφιβολία αποτελεί την κακή εξέλιξη μιας ιστορίας λάμψης που θα συνεχιστεί με το ντοκιμαντέρ του για την κλιματική αλλαγή, του οποίου η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βρετανία.