Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για το κινηματογραφικό φεστιβάλ Micro μ - Free Sunday
Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για το κινηματογραφικό φεστιβάλ Micro μ

Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για το κινηματογραφικό φεστιβάλ Micro μ

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου δεκαπέντε πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να εκμηδενίσουν για λίγο τα χιλιόμετρα και τις διαφορές τους για να απολαύσουν μαζί φρέσκο ελληνικό “μικρό” κινηματογράφο.

Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους φέτος Micro μ στην έβδομη πλέον χρονιά του, προβάλλει δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους την ίδια ημέρα και ώρα σε έντεκα πόλεις της ελληνικής επικράτειας και τέσσερις του εξωτερικού προς αναζήτηση της  «αγαπημένης» ταινίας του κοινού.

Ο διοργανωτής του φεστιβάλ Σίμος Κυπαρισσόπουλος μας εξηγεί το Micro μ δίκαια ονομάστηκε πρώτο “γιορτή” του κινηματογράφου.

Το Micro μ για έβδομη χρονιά θα προβάλει ταυτόχρονα σε δεκαπέντε πόλεις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους την ίδια ημέρα και ώρα σε έντεκα πόλεις της ελληνικής επικράτειας και τέσσερις του εξωτερικού. Φαντάζομαι από πίσω κρύβεται ένας στρατός ανθρώπων για την επιτυχία του φεστιβάλ. Πως επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι ότι πίσω από την όποια επιτυχία έχει το Micro μ σε καμία των περιπτώσεων δεν βρίσκεται ένας στρατός ανθρώπων όπως εσείς, εύλογα βεβαίως, υποθέτετε. Πίσω από το Micro μ, από την πρώτη χρονιά μέχρι και σήμερα, βρίσκεται μεράκι και πολλή αγάπη για τον κινηματογράφο και για τους Έλληνες δημιουργούς που κάτω από αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν…

Ναι, υπάρχει βέβαια μια σταθερή ομάδα ατόμων που ασχολούμαστε τα τρία τελευταία χρόνια αλλά αυτή σίγουρα δεν μπορεί να ονομαστεί στρατιά αφού για να μετακινηθούμε χρειαζόμαστε μόνο ένα ταξί.  Εκτός όμως από εμάς τους σταθερούς κάθε χρόνο έχουμε και την πολύτιμη βοήθεια ανθρώπων στην κάθε πόλη.     

Ταυτόχρονα υπάρχουν απευθείας  συνδέσεις και ταυτόχρονη ψηφοφορία του κοινού. Τι σκοπό έχει αυτό το «εύρημα»;

Αυτή η διαδικασία έχει επιλέγει πολύ συνειδητά για δύο συγκεκριμένους λόγους:

Η ψηφοφορία, γιατί θεωρούμε ότι ό μοναδικός κριτής της τέχνης είναι το κοινό. Στο Micro μ, όπως συνηθίζω να λέω,  δεν απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένους κύκλους ανθρώπων της τέχνης. Απευθυνόμαστε πολύ απλά σε όλους γιατί από αυτούς λείπει η τέχνη, σε αυτούς μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε μέσω των ταινιών.

Η ταυτόχρονη προβολή και οι συνδέσεις, γιατί με την βοήθεια, που πλέον έχουμε, από την τεχνολογία είναι κρίμα οι κάτοικοι της περιφέρειας να μην μπορούν να βιώσουν τη ζωντανή συμμετοχή τους σε φεστιβάλ κινηματογράφου και να αρκούνται σε επαναπροβολές  πετυχημένων ή και μη διοργανώσεων μήνες μετά. Για αυτό και το Micro μ δίκαια ονομάστηκε πρώτο “γιορτή” του κινηματογράφου. Μπορείτε να το φανταστείτε σαν ένα γαϊτανάκι που ταυτόχρονα, σχεδόν αυθόρμητα στήνεται κάθε χρόνο στις “πλατείες” των κινηματογράφων.

μικρρο min

Οι πόλεις με ποιο κριτήριο επιλέχτηκαν;

Τα πρώτα χρόνια τις πόλεις τις αναζητούσαμε εμείς και πολλές φορές αυτό για εμάς ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για την οργάνωση μας. Με την πάροδο του χρόνου έχουμε φτιάξει πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους στις πιο «παλιές» μας πόλεις, με πολλούς φιλικές πια θα έλεγα. Βέβαια, μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε  αναπτύξει και σχέσεις εμπιστοσύνης με σημαντικούς φορείς και αυτό είναι που οδηγεί ολοένα και περισσότερους κινηματογραφόφιλους, είτε αυτοί είναι λέσχες ή και σινεφίλ παρέες,  διασπαρμένες στην Ελλάδα και όπου υπάρχει ελληνισμός, να απευθύνονται από μόνες τους σε εμάς και να ζητούν να εντάξουμε και την πόλη τους στο δίκτυο μας.  Το κριτήριο με το οποίο επιλεγούμε τις πόλεις αυτές δεν είναι άλλο από την αγάπη των ανθρώπων τους και την δίψα που δείχνουν για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. 

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του το Micro μ, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Μιλήστε μας για αυτό.

Από το ξεκίνημα του Micro μ, κάθε χρόνο προσπαθούσαμε πέραν του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ να συνεργαζόμαστε με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς και να τους δίνουμε χρόνο και χώρο να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό μας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φιλοξενήσει σε αυτό το εικονικό βήμα οργανώσεις όπως ο Δεσμός, τα Παιδικά χωριά SOS, το ΚΕΘΕΑ του Γιατρούς του Κόσμου κ.α. . Το έργο αυτών των φορέων πέρα από χρήσιμο για την κοινωνία μας είναι και πηγή έμπνευσης για εμάς. Τα τελευταία δύο χρόνια που πληροφορηθήκαμε για την δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των δράσεων από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο αδράξαμε την ευκαιρία και πλέον αυτή η προσπάθεια γίνετε πολύ πιο οργανωμένα. Το θέμα της φετινής μας ειδικής ενότητας «Μειονότητες, Ρομά και Διαπολιτισμική εκπαίδευση»  δεν επιλέχτηκε τυχαία. Μέσω της προβολής του θέματος επιθυμούμε να θίξουμε το θέμα της διαφορετικότητας αγγίζοντας τη σημασία της πολύ βαθιά μέσα στον καθένα μας, να καταδείξουμε τις δραματικές συχνά συνθήκες που οδηγούν κάποιους ανθρώπους ακόμα και να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, και τέλος να αναρωτηθούμε τι σημαίνει να ανήκει κανείς σε μειονότητα ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Επίσης θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τον τρόπο που η διαφορετικότητα μπορεί να γίνει  δύναμη  προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Τι χρειάζεται ο ελληνικός κινηματογράφος για να βρει κοινό και εκτός συνόρων;

Θεωρώ την τέχνη μια παγκόσμια γλώσσα. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν ωραίες και εμπνευσμένες δουλειές στον ελληνικό κινηματογράφο. Και μάλιστα αν σκεφτούμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες κινηματογραφιστές δημιουργούν αυτές τις δουλείες τότε πραγματικά η έβδομή τέχνη στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί το όγδοο θαύμα. Αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός κινηματογράφος για να βρει το κοινό του εκτός συνόρων είναι περισσότερες ευκαιρίες προβολής εκεί και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε για αυτό φέτος οι πόλεις του εξωτερικού είναι τέσσερεις από δύο που ήταν πέρυσι. Χαίρομαι επίσης όταν βλέπω ότι πλέον τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει τόσο μια οργανωμένη προσπάθεια από φορείς να εξάγουν τις δημιουργίες των Ελλήνων κινηματογραφιστών σε διεθνή φεστιβάλ, όσο και από τους ίδιους τους δημιουργούς που πράττουν το ίδιο από μόνοι τους. Αυτό φαίνεται και στις διακρίσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει οι Έλληνες σκηνοθέτες από φεστιβάλ του εξωτερικού. Αυτό που χρειάζεται είναι επιμονή και υπομονή.

INFO

Ημέρα:   Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Ώρα:  19:00  ώρα Ελλάδος

Γενική Είσοδος 7 €    /   Προπώληση 6€  viva.gr

  • Αθήνα Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης           Πειραιώς 206, Ταύρος
  • Θεσσαλονίκη Cine Βακούρα                                     Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη
  • Ρόδος   Κινηματογράφος Παλλάς                             Δημοκρατίας 13, Ρόδος
  • Χανιά Studio OXO NOU                                            Αγ. Κυριακής 29
  • Ηράκλειο       Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου                   Εφέσου 20-24
  • Ξάνθη Λαογραφικό Μουσείο Φ.Ε.Ξ.                     Αντίκα 7
  • Πάτρα Κινηματογράφος Πάνθεον                           Λ. Γούναρη 34
  • Τρίπολη Cine Ville                            28ης Οκτωβρίου 56  & Δημητρακοπούλου 30       
  • Σαντορίνη         Οινοποιείο Μπουτάρη                                 Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη
  • Ιωάννινα Θέατρο Καμπέρειο                             Παπαδόπουλου 11
  • Βόλος Κτήριο Μεταξουργείου                      Νικομήδειας 2, Νέα Ιωνία
  • Βερολίνο Institut français -Salle Boris Vian      Kurfürstendamm 211
  • Παρίσι             Centre Culturel Irlandais                   5, rue des Irlandais, Paris
  • Οδησσός Παράρτημα Ε.Ι.Π.                               Krasny pereoulok 20
  • Αλεξάνδρεια Jessuit Cultural Center                 298 Port Said Street

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.micromfestival.gr